10 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025

Stiri diverse

De la 1 octombrie se va scumpi telefonul. ROMTELECOM a obtinut avizul Oficiului Concurentei si Ministerului Comunicatiilor pentru majorarea tarifelor de la 1 octombrie cu 5,83%. La persoane fizice, abonamentul lunar pentru o linie telefonica individuala cu 100 de impulsuri incluse va costa 149.000 de lei, cel cu 50 de impulsuri incluse, 121.000 de lei, iar cel fara impulsuri incluse, 91.000 de lei. La abonatii cuplati, abonamentele lunare vor fi de 121.000 de lei cu 100 impulsuri, 94.000 de lei cu 50 impulsuri si 63.000 de lei fara impulsuri incluse. La persoane juridice, abonamentul lunar pentru linie individuala va fi de 149.000 de lei, iar pentru linie cuplata, de 121.000 de lei. Impulsul telefonic va costa 640 de lei.

Controlul la SIF-uri va mai dura. Controlul asupra activitatii si situatiei actuale ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF), demarat saptamina trecuta, va fi greu de finalizat pina la inceputul lunii octombrie, a spus presedintele CNVM, Gabriela Anghelache. Verificarea este efectuata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si de Ministerul Finantelor Publice, la sugestia premierului. Controlul vizeaza actele constitutive, structura actionariatului, analiza amanuntita a portofolului si urmareste o mai buna determinare a gradului de expunere la risc a SIF-urilor.

O mai atenta analiza a privatizarii SNP PETROM. Premierul Adrian Nastase considera ca privatizarea SNP PETROM este un proces care va trebui analizat atent, avind in vedere faptul ca societatea este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. Premierul a mai afirmat ca relatiile dintre sectorul public si cel privat din domeniul petrolier reprezinta un test al capacitatii economiei romanesti de a se adapta la cerintele competitiei de piata. O prima tentativa de privatizare a SNP, prin majorare de capital, in anul 2000, a esuat din cauza slabelor oferte inregistrate. Majorarea de capital trebuia urmata de cotarea la bursele interne si internationale.

Romanii vor plati mai putin pentru accesul Internetului. Programul e-Europe, in viziunea Guvernului Romaniei, presupune facilitarea accesului ieftin la Internet al populatiei. Acest lucru va fi realizat o data cu incetarea monopolului companiei ROMTELECOM in domeniul telefoniei fixe si liberalizarea pietei telecomunicatiilor, la sfirsitul anului 2002, considera ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Tot in acest scop se intentioneaza acordarea de stimulente fiscale din partea guvernului pentru achizitionarea de calculatoare, in vederea cresterii numarului de PC-uri la suta de locuitori. Proiectul e-government, initiativa a Grupului pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei (GPTI), are ca scop modernizarea administratiei centrale si locale, in vederea reducerii birocratiei si realizarii unei mai bune comunicari cu cetatenii.

GENERAL MOTORS este aproape de a prelua unele uzine ale DAEWOO MOTOR. Compania americana GENERAL MOTORS CORP ar putea plati peste un miliard de dolari pentru o parte din operatiunile DAEWOO MOTOR, au declarat surse din cadrul grupului de creditori ai producatorului auto sud-coreean. Oficialii GENERAL MOTORS nu au confirmat insa acest lucru. Cel mai mare centru de productie al companiei, amplasat la Pupyong, nu va fi cumparat, in schimb compania americana va administra productia acestuia timp de mai multi ani. Uzinele de la Pupyong si Kunsan, doua dintre cele patru centre de productie o-

perate de DAEWOO MOTORS in Coreea de Sud, si-au sistat marti activitatea, dupa ce furnizorii acestora si-au oprit livrarile de piese si componente si au solicitat guvernului de la Seul sa acorde un sprijin mai mare producatorului auto pentru plata datoriilor catre firmele cu care DAEWOO MOTOR are incheiate contracte.

Romania trebuie sa-si extinda exploatarile de titei si in alte tari. 69 de firme romanesti, reunite sub deviza „Produs in Romania“, si 15 firme din Austria, Bulgaria, Germania, Italia si Federatia Rusa participa la editia a patra a Expo Petro Gas. Desfasurata in perioada 18-21 septembrie, expozitia si saloanele specializate se adreseaza industriei petrolului si gazelor naturale, industriei energetice, cu ramurile lor conexe, inclusiv productia de echipamente si tehnologii pentru generarea, transportul si distributia energiei electrice si termice. Concomitent cu Expo Petro Gas se desfasoara saloanele comerciale specializate Cogenerg si Pompex&Comprex, la care vor participa 21 de firme din Austria, Macedonia si Romania. Guvernul considera ca revitalizarea industriei de petrol si gaze naturale din Romania trebuie facuta prin extinderea operatiunilor de exploatare in tari care detin rezerve importante de titei.

Satele vor avea noi emitatoare radio si TV. Noi emitatoare radio si TV vor fi instalate, in curs de un an si jumatate, in zonele rurale unde nu exista in acest moment asemenea dispozitive, a spus ministrul informatiei si tehnologiei, Dan Nica. El a mai precizat ca vor fi instalate centrale telefonice in zonele in care nu exista nici un post telefonic public sau centralele sint foarte vechi, iar toate liceele vor fi dotate cu retele de calculatoare.

Lansarea obligatiunilor SNP PETROM a fost aminata. Lansarea emisiunii de obligatiuni in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro a SNP PETROM, estimata pentru sfirsitul lunii septembrie, a fost aminata in urma atentatelor teroriste din SUA. Aceasta depinde de perioada in care pietele financiare europene vor reveni la normal, turul de prezentare a emisiunii de obligatiuni in principalele centre financiare europene fiind deja incheiat. Maturitatea emisiunii SNP a fost estimata de oficialii bancilor care intermediaza lansarea la o perioada de trei-cinci ani.

Consumam prea multa energie. Romania consuma in prezent de 2,5 ori mai multa energie pentru a produce echivalentul a 1.000 de dolari Produs Intern Brut (PIB) decit tarile Uniunii Europene. Acest consum de energie determina cresterea pretului de cost al produselor industriale, cresterea efortului valutar pentru importul de resurse energetice, fiind totodata si elementul principal in generarea arieratelor financiare in sectorul energetic. Executivul a aprobat, la sfirsitul saptaminii trecute, proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman pentru Eficienta Energiei (FREE), care va finanta proiectele de investitii pentru cresterea eficientei utilizarii energiei in Romania. Potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), intensitatea energetica si emisiile de gaze poluante din Romania sint printre cele mai mari din Europa Centrala si de Est, depasind de trei ori nivelul din tari precum Marea Britanie, Franta si Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS