• In 1999, Fondul Roman de Dezvoltare Sociala a Satelor Sarace a selectat Proiectul de regularizare si ecologizare a piriului Tejacu din satul Leamna de Sus, comuna Bucovat • Proiectul va fi finantat cu fonduri nerambursabile provenite de la Banca Mondiala
• Timp de citiva ani, piriul, care aduna apele pluviale de pe versantii care flancheaza satul, inunda gospodariile localnicilor, revarsindu-si apele pina la sosea
• Demararea lucrarilor proiectului a inceput prin dezafectarea vechiului pod, fara sa fie anuntati localnicii al caror acces la case se facea peste pod
• Autoritatile locale au mizat pe faptul ca oamenii vor folosi podul de linga terenul de fotbal, care s-a dovedit impracticabil
• Refacerea podului, conform proiectului, va dura zece zile
Timp de citiva ani, piriul Tejacu, care traverseaza satul Leamna de Sus din comuna Bucovat si care aduna apele pluviale pe o distanta de 27 km, inunda gospodariile taranilor care aveau casele asezate pe malul apei. Pina in urma cu citiva ani, cind oameni cu bani din Craiova si-au construit case in zona, oamenii erau oarecum izolati, traind cum se putea si din ceea ce le dadea pamintul. Nou venitii in sat si-au instalat betoanele pe coastele dealurilor dimprejur, necajitii raminind tot pe malul inundabil al apei. In urma cu doi ani, un grup de initiativa a demarat un proiect de regularizare si ecologizare a piriului Tejacu. Colectivul de inimosi format din doctorita pensionara Victoria Tanase, Ilie Sosoi si Ion Bradaci nu s-a speriat de sutele de hirtii care trebuia depuse la dosarul proiectului si au continuat demersurile pina marti, 18 septembrie, cind firma care a cistigat licitatia a venit si a demarat lucrarile. Conform indicatiilor sefilor de proiect, s-a inceput cu demolarea vechiului pod de linga casa lui Constantin Sosea si blocarea accesului catre casele aflate pe malul drept al piriului. Actiunea l-a nemultumit pe Ioan Gugila, proprietarul unei case din zona la care accesul se facea pe podul darimat. Au urmat discutii pe tonuri inalte cu autoritatile locale. Parerile celor implicati sint diferite, iar dreptate are fiecare.
Intr-o comunitate, indiferent cit de redusa ar fi, conteaza parerea celor multi
Presedintele comitetului de conducere si supraveghere a proiectului, dr. Victoria Tanase, a spus: „Pentru proiectul asta am umblat doi ani. FRD ne-a dat 75.000 de dolari, pentru ca oamenilor astia amariti sa nu le mai intre apa in case. Am inceput cu podul, pentru ca in amonte de el se va dala piriul dupa ce i se va adinci si largi albia, iar in aval se vor executa aceleasi lucrari, dar malurile nu vor fi dalate. Dureaza doar zece zile refacerea podului si se pare ca doar domnul Gugila, la a carui casa s-a blocat accesul, este nemultumit. El are acces la casa pe podul de la stadion, dar abia acum am vazut si eu ca intr-adevar pe pod nu se poate circula ca se misca din toate incheieturile, iar malurile piriului sint surpate. Cel mai tirziu miine vom consolida acel pod ca sa nu mai existe discutii“.
„De cind ma stiu, si am 67 de ani, piriul Tejacu imi intra in casa. Acum s-a zis cu el“
Constantin Sosea are 67 de ani si are casa asezata linga pod, pe malul Tejacului. „Domne’, eu nu am mai putut sa construiesc nimic in oborul meu, pentru ca apa venea si intra si in casa. Mai demult, cind au umblat prin sat cu semnaturile, m-am bucurat ca o sa se faca cu piriul asta ceva. Am facut pariu pe o casa ca pina la urma vin dolarii de la aia si ne pune si noua Dumnezeu mina in cap. Sa aiba sanatate, ca putrezeam in apa. Aia care locuiesc mai pe deal nu stiu cum e sa umbli prin casa in cizme“.
Ioan Gugila crede ca autoritatile locale au pus carul inaintea boilor
Ioan Gugila, proprietarul unei case la care accesul se facea pe podul cu pricina, s-a suparat rau pe autoritatile locale: „Cum au dezafectat ei podul fara sa asigure o alta cale de acces? Nu e vorba de mine, ca eu pot ramine in Craiova pina se reface podul, dar problema este cu oamenii din sat la care nu mai poate ajunge nici salvarea, nici, daca e cazul, pompierii. Primarului si vicelui nu le pasa, ca ei nu locuiesc in sat. As vrea sa-i vad si eu pe ei trecind cu masina pe podul de la stadion, care se zgiltiie din toate incheieturile si pe care nici macar carutele nu pot trece. Profita de faptul ca oamenii din sat sint asa cum sint, dar ei ar trebui sa stie ca nu poti darima ceva fara sa pui in loc altceva. Chiar si pentru citeva zile, cit zic ei ca dureaza refacerea podului, cred ca au facut o timpenie. Cind pleci la drum, nu pui carul inaintea boilor“.
Tot inainte
Primarul comunei Bucovat, Ion Truta, l-a delegat pe vicele Constantin Vasile sa se ocupe de lucrarile proiectului finantat de FRD. Vicele a delegat-o, la rindul lui, pe presedinta comitetului de supraveghere, dr. Victoria Tanase. Primarul a precizat: „Azi si miine vom consolida podul de la stadion ca sa se faca accesul pe el si sa se termine discutiile. Oricum, din tot satul, doar domnul Gugila a fost nemultumit. Eu am trecut pe acel pod de o suta de ori si nu s-a prabusit cu mine. Dinsul nu cred ca a inteles ca podul care a fost dezafectat va fi reconstruit in timp de zece zile. Trebuia sa facem mai intii acest lucru si pe urma sa dezafectam podul, dar constructorul a venit si se grabea, ca toata lucrarea trebuie terminata pina la 15 decembrie.“
Din discutiile purtate cu partile am dedus ca toata lumea avea dreptate: satenii erau bucurosi ca nu mai erau inundati, Victoria Tanase era bucuroasa ca a reusit proiectul, primarul era multumit ca in mandatul sau se va face ceva care-i va mai aduce poate inca un mandat, iar Ioan Gugila avea dreptate sa fie suparat pentru ca i s-a blocat calea de acces la casa, fara sa i se asigure o alta sigura.