Retragerea de catre guvern a autorizatiilor de functionare a cinci universitati particulare, decizie fara precedent in invatamintul particular romanesc, a stirnit reactii de simpatie in rindul cetatenilor pentru premierul Adrian Nastase. Potrivit afirmatiilor ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu, „in urma controlului efectuat la facultatile particulare Fundatia „Irecson“ din Bucuresti, Fundatia Romana pentru Tineret „Decebal“ din Baile Herculane, Pro-Humanitas, Academia Romana de Management si Universitatea Europa Ecor-Us din Capitala s-au constatat abateri grave de la standardele de calitate, cum ar fi lipsa personalului didactic, organizarea unor structuri academice neconforme cu legea, lipsa activitatii de cercetare stiintifica – obligatorie prin Legea acreditarii – si existenta multor filiale ilegale“. In aceste conditii, studentii inmatriculati in anul intii din cele cinci universitati se vor transfera la alte institutii de invatamint superior, intrucit lichidarea facultatilor va incepe cu anul intii. Studentii din ceilalti ani isi pot continua ciclul de invatamint in institutiile amintite sau se pot transfera la alte unitati autorizate. Premierul Nastase a dezvaluit ca „multe dintre universitatile particulare care au aparut in ultimii ani in Romania se dovedesc industrii de facut bani si nu par serioase, in conditiile in care unele au sediul in diferite garaje.“ In perioada mandatului lui Emil Constantinescu s-a infiintat o facultate particulara, incredibil dar adevarat, chiar intr-un sat din Ardeal.
Primul ministru a apreciat totodata ca „se disting si o serie de institutii solide si bine axate pe problematica invatamintului“.
Una dintre acestea este Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova, poate unica in Romania in ceea ce priveste standardele europene la care se aliniaza.
Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova – autorizata prin Hotarirea Guvernului Romaniei nr.696/2000 – in prezent functioneaza cu urmatoarele facultati si colegii: Facultatea de Stiinte Economice, cu specializarile: managementul firmei, contabilitate si informatica de gestiune, finante-banci; Facultatea de Drept, cu specializarea Drept; Colegiul universitar, cu specializarile: institutori – limba franceza, limba engleza. Pentru anul I de studii, se mai fac inscrieri pina la data de 28 septembrie 2001, la toate specializarile si formele de invatamint (cursuri de zi si fara frecventa). Universitatea „Mihai Viteazul“ are peste 2.000 de studenti. Numarul specializarilor – in prezent sase – se va mari in urmatorul an universitar (2002-2003) cu inca doua, pe care Senatul acestei universitati le-a aprobat urgent. Urmeaza doar sa depuna documentele solicitate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare. Este vorba de specializarile: economia comertului, turismului si serviciilor; informatica.
Baza materiala de exceptie a universitatii ii stimuleaza pe studenti sa invete de placere
Universitatea isi desfasoara activitatea intr-o cladire proprietate, cu parter si patru niveluri, insumind o suprafata de 3.376 mp. Curatenia de aici ar trebui s-o gasim in spitale. Studentii beneficiaza de spatioase sali de curs, sali de seminar si laboratoare de: informatica, fonic, de criminalistica si de psiho-pedagogie. Dotarea acestora corespunde standardelor. Universitatea are o biblioteca moderna – detinind intreg fondul de carte necesar tuturor specializarilor autorizate – si sala de lectura cu o suta de locuri. In noul an universitar, studentii au conditii optime pentru desfasurarea procesului de invatamint, prin aplicarea unor masuri de modernizare a spatiilor. De asemenea, Fundatia „Mihai Viteazul“ dispune de doua baze de agrement (minihoteluri) pentru studenti si cadre didactice, in statiunile Sacelu si Rinca, unde acestia isi petrec gratuit timpul necesar recreerii. Deplasarea acestora in bazele proprii de agrement se face cu mijloace de transport proprii (autocar, microbuze). Consiliul director al Fundatiei si Senatul universitatii au hotarit cumpararea unui minihotel sau a unui hotel pe Litoralul Marii Negre, pentru studentii si cadrele didactice universitare, in scopul relaxarii pe perioada vacantei, in aceeasi maniera a gratuitatii. Deja urmeaza sa participe la licitatia organizata de SC EFORIE SA, in vederea realizarii dezideratului. Proiectul conducerii universitatii mai cuprinde materializarea infiintarii Casei Universitarilor (a profesorilor de la „Mihai Viteazul“ – n.r.), unde vor avea loc dezbateri stiintifice pe teme abordate la nivel national si european de catre cele mai ilustre personalitati.
La „Mihai Viteazul“ – cea mai mica taxa din invatamintul superior particular si de stat din Romania
Singura sursa de venit a Fundatiei „Mihai Viteazul“ o reprezinta taxa de studii, orientata, aproape exclusiv, spre modernizarea bazei materiale. Taxa de studii, ce se achita in trei rate, este cea mai mica taxa perceputa in universitatile particulare si de stat din Romania, insa trebuie precizat ca sumele incasate sint extrem de bine gestionate, gratie practicarii unui management ireprosabil. Un grup de studenti interpelati despre atmosfera din universitate s-a aratat impresionat de aerul occidental. Unul dintre ei nu s-a putut abtine: „Am mai fost student la o facultate cu acelasi profil, insa in invatamintul superior de stat. Daca la stat invatam de frica, iar rezultatele nu apareau, aici invat din placere sau de rusine. Este altceva!“
Secretul ascensiunii – exigenta, valoare, respect, decizii rapide si corecte
Secretul dezvoltarii acestei institutii este ilustrat si de faptul ca in gestionarea veniturilor exista o strinsa colaborare intre cele doua organisme de conducere: Consiliul Director al Fundatiei si Biroul Senatului Universitatii. Potrivit Legii nr.88/’93 privind autorizarea si acreditarea institutiilor de invatamint superior de stat si particular, trebuie ca universitatea respectiva sa detina un potential didactic in procent minim de 70% cadre universitare, din care 20% sa fie profesori si conferentiari. Inca de la autorizare, dar, si pentru noul an de invatamint, Universitatea „Mihai Viteazul“ are 100% cadre didactice universitare din care peste 50% sint profesori si conferentiari, adica peste criteriul cerut de lege pentru acreditare. Cadrele didactice universitare provin de la prestigioase si cunoscute institutii de invatamint superior: Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucuresti, Academia de Politie „A.I. Cuza“ Bucuresti, Universitatea „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu, Universitatea din Pitesti, Universitatea „Nicolae Titulescu“ Bucuresti, Universitatea „Gheorghe Cristea“ Bucuresti, cit si cadre didactice proprii. O alta preocupare importanta a Senatului Universitatii „Mihai Viteazul“ din Craiova este selectarea absolventilor ilustri in scopul realizarii corpului profesoral propriu. Aceasta este o conditie sine qua non in obtinerea acreditarii.