14.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaportul Katzman (III)

Raportul Katzman (III)

Harakat ul-Mujahidin – Pakistan

Harakat ul-Mujahidin (HUM) este un grup militant islamic cu centrul in Pakistan, al carui scop il reprezinta oprirea controlului exercitat de India asupra acelor zone din regiunea Kashmir locuite de musulmani. Este alcatuit atit din militanti musulmani din Pakistan si Kashmir, cit si din veterani ai razboiului din Afganistan impotriva Uniunii Sovietice, care privesc revoltele din Kashmir drept „jihad“, adica razboiul sfint. HUM a fost inclus in cadrul listei organizatiilor teroriste in octombrie 1997, perioada in care purta numele de Harakat al-Ansar. Dupa aceea, organizatia si-a schimbat numele in Harakat al-Mujahidin, probabil in incercarea de a evita sanctiunile impuse de Statele Unite, care o desemnau drept una terorista. Sub noul nume, grupul a fost redesemnat drept grup terorist in octombrie 1999. O organizatie afiliata HUM a rapit si omorit cinci turisti din Europa de Vest aflati in Kashmir in 1995. Se crede ca HUM este responsabil pentru deturnarea, in decembrie 1999, a avionului apartinind unei companii aeriene indiene deoarece responsabilii au cerut eliberarea liderului HUM, Masood Azhar, in schimbul eliberarii avionului si a pasagerilor sai (unul dintre ei fiind omorit de catre acestia).

Grupul pare sa fie aliat cu reteaua militanta islamica a lui bin Laden sau sa faca parte din aceasta, cu toate ca scopul sau declarat este expulzarea trupelor indiene care ocupa in prezent parti din Kashmir – nu pare, totusi, sa faca parte din lupta lui bin Laden impotriva SUA. Unul dintre liderii HUM, Fazlur Rehman Khalil, a semnat declaratia oficiala a lui bin Laden din februarie 1998, prin care acesta cerea atacuri teroriste asupra trupelor si civililor americani si, potrivit raportului asupra caracteristicilor terorismului din 1999, unii luptatori ai HUM au fost omoriti pe 20 august 1998, in timpul desfasurarii atacurilor americane de raspuns asupra taberelor de antrenament din Afganistan ale lui bin Laden. Khalil a renuntat la pozitia sa de lider al HUM in februarie 2000 in favoarea celui de-al doilea la comanda, Faruq Kashmiri. Acesta nu este considerat a avea legaturi puternice cu bin Laden, asa cum era predecesorul sau, iar inlocuirea ar putea sugera ca HUM doreste o distantare de bin Laden. Khalil ocupa in prezent postul de secretar general al organizatiei.

Alte grupuri islamice din Pakistan

HUM lupta alaturi de alte grupuri islamice pakistaneze care nu au fost desemnate drept organizatii teroriste. Printre ele se numara: Jaish-e-Mohammed (JEM, Armata lui Mohamed). Acesta este un grup mai radical desprins din HUM si format de catre Masood Azhar in februarie 2000. Grupul este analizat intr-o sectiune a Raportului asupra caracteristicilor terorismului din 2000, dar nu este denumit unul terorist. Grupul, care a atras o mare parte (pina la 75%) dintre luptatorii HUM in momentul formarii, este aliniat din punct de vedere politic cu bin Laden, cu talibanii si cu Societatea protalibana a Invatatilor Islamici (Jamiat-i Ulema-i Islam) din Pakistan. Probabil ca primeste o parte din fonduri de la bin Laden, se explica in Raportul asupra caracteristicilor terorismului din 2000.

Lashkar-e-Tayyiba (Armata celor Drepti) este caracterizata in raport drept „unul dintre cele mai mari si mai bine antrenate trei grupuri care activeaza in Kashmir impotriva Indiei“. Este condusa de profesorul Hafiz Mohammed Saeed si opereaza printr-o organizatie misionara cunoscuta drept MDI (Centrul Islamic pentru Ajutorare si Orientare Spirituala), iar luptatorii sai sint pakistanezi recrutati din scolile religioase de pe tot teritoriul Pakistanului, ca si voluntari arabi pentru „jihadul“ din Kashmir.

Alte citeva grupuri cu activitati in Kashmir sint mentionate in presa sau in Raport, dar acestea nu sint analizate separat sau in detaliu. Una dintre ele este Harakat-ul Jihad Islamic (Miscarea Razboiului Sfint Islamic), a carei mare parte dintre luptatori a trecut la Jaish-e-Mohammed in momentul formarii acesteia. Un alt grup, Lashkar-e-Jhangvi, a cerut atacuri impotriva Statelor Unite si s-a declarat aliat al lui bin Laden. Hizb-ul Mujahedin (Partidul Mujahedinilor) este un altul, mai bine organizat, mai vechi si in unele privinte mai moderat, aparent cu putine legaturi cu bin Laden sau cu voluntarii arabi pentru revoltele din Kashmir.

Miscarea Islamica din Uzbekistan (IMU)

Miscarea Islamica din Uzbekistan (IMU) a fost inclusa pe lista organizatiilor teroriste pe 25 septembrie 2000, dupa ce membrii ei au rapit patru cetateni americani care faceau alpinism in Kirghistan in august 2000. Principalul obiectiv al IMU este de a inlocui guvernul laic si dictatorial al presedintelui Islam Karimov cu un regim islamic. IMU este suspectata de a fi in spatele atentatului cu cinci bombe de la Taskent, in Uzbekistan, pe 16 februarie 1999. Una dintre bombe a explodat intr-o cladire guvernamentala cu citeva minute inaintea intrarii presedintelui. Guvernul din Uzbekistan a invinuit doi dintre liderii IMU, Tahir Yuldasev si Juma Namangani, ambii aflindu-se in prezent in Afganistan.

Printre operatiunile sale militare se numara cea din august 1999, cind Namagani a condus aproximativ 800 de luptatori de gherila in incercarea nereusita de a stabili o baza in Kirghistan, baza din care sa lanseze atacuri peste granita, in Uzbekistan. In decursul operatiunilor, luptatorii IMU au rapit patru geologi japonezi si opt soldati kirghizi. In august 2000, aproximativ 100 de luptatori de gherila presupusi ca ar fi avut legaturi cu IMU au ocupat mai multe sate din Uzbekistan, aflate la granita Uzbekistan-Tadjikistan. In acelasi timp, un grup similar de luptatori de gherila a atacat fortele armate din Kirghistan. Unele rapoarte de presa indica faptul ca bin Laden a acordat fonduri Miscarii Islamice din Uzbekistan, cu toate ca Raportul indica doar ca IMU se bucura de „sprijin de la alte miscari extremiste islamice din Asia Centrala“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS