6.4 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceenii si-au infiintat companii prin care le vind colegilor manuale second hand

Liceenii si-au infiintat companii prin care le vind colegilor manuale second hand

Adaosul comercial este de 2%, iar pe profitul obtinut nu se plateste impozit

Unii elevi din clasa a XI-a C, profil filologie, din cadrul Colegiului National „Spiru Haret“ nu au stat prea mult pe ginduri si s-au hotarit sa devina oameni de afaceri. Aceasta, bineinteles, sub atenta coordonare a profesorilor si cu sprijinul financiar al colegilor. Elevii au inteles ca o cale potrivita de a obtine un ban este cea cu manuale scolare.

In prezent, afacerea cu manuale a ajuns la cea de-a doua editie, cele trei companii existente in clasa a XI-a C organizind si anul trecut Tirgul de manuale „Second book“. Timp de doua saptamini, elevii claselor a IX-a si a X-a, care nu au avut cu ce sa isi cumpere manuale, vor avea posibilitatea sa isi achizitioneze, la un pret convenabil, cartile de care au nevoie. Si daca la prima vedere ar putea parea astfel, in spatele acestei afaceri nu se ascunde nici un fel de actiune caritabila, ci multe calcule, studii de marketing, o parte dintre elevi investindu-si economiile pentru a cumpara actiuni. De precizat ca o actiune costa circa doi dolari. Deci nu e deloc de glumit, pentru ca scolarii vor sa aiba si profit, chiar daca adaosul comercial nu depaseste 2%. Cum functioneaza, de fapt, o firma? In primul rind, fiecare presedinte de companie si-a ales un Consiliu de Administratie, din care fac parte vicepresedintii responsabili cu marketingul, finantele si personalul. Exista si salariati, contabilitate si tot ceea ce ii trebuie unei firme adevarate, inclusiv departamentul de imagine, companiile prezentindu-si oferta cu o saptamina inainte de deschiderea tirgului. Mai intii, firmele au achizitionat manuale vechi, la pret redus, oferind, in schimb, chitante. Banii lichizi au fost investiti numai in consumabile, iar in ceea ce priveste beneficiile, despre asta se va putea vorbi numai la inchiderea tirgului. Cei care au mai multe actiuni vor avea si profit mai mare. Ancuta Cojan, presedinta firmei VIB, a spus ca, prin aceasta actiune, a dorit sa vina in primul rind in sprijinul colegilor studiosi, care nu au avut bani sa isi achizitioneze manuale noi, in timp ce Alexandra Blidaru a precizat ca fiecare si-a luat rolul cit se poate de in serios, urmarindu-se si cistigurile.

Unul dintre elevi si-a deschis propria discoteca

Este cel putin interesant cum niste elevi si mai ales ai unei clase de filologie au pornit atit de hotariti pe drumul afacerilor. Ceea ce se intimpla la Colegiul din Tirgu Jiu este o initiativa de pionierat pe meleagurile gorjene, una dintre persoanele care au facut posibila o astfel de actiune fiind profesoara Mihaela Gavanescu, profesor doctor in psihologie si cea care a introdus cursul optional de educatie antreprenoriala. „Este vorba de economie aplicata: mai intii am facut cursuri, apoi am simulat functionarea unei companii, pentru ca ulterior sa infiintam firme reale. Exista concurenta, exista cerere si oferta. Preturile nu sint aceleasi. Anul trecut, afacerea a fost rentabila si asa speram sa fie si in acest an. Cu toate acestea, nu toata lumea a luat nota zece. Elevii obtin, pe linga profit, si note. Acestea se stabilesc in functie de orele prestate, cit si de caracterizarea pe care o face presedintele companiei. Oricum, activitatea asta le-a prins bine, pentru ca unul dintre elevi si-a deschis discoteca, iar altii sint pe cale sa isi inceapa propriile afaceri. Acestia au inceput sa cunoasca foarte bine principiile economiei de piata“, a spus Mihaela Gavanescu. Profesorul Gheorghe Gorun, directorul colegiului, se declara multumit de elevii sai, care s-au aratat interesati de economia de piata si i-a incurajat pe acestia sa continue sa invete sa fie eficienti, pentru a se descurca intr-o societate in care decide cererea si oferta. Gheorghe Gorun a promis ca anul viitor se va organiza o bursa de valori, in cadrul careia se vor tine licitatii prin strigare. Cine va da mai mult va cumpara manualul. De asemenea, tot in cadrul Colegiului „Spiru Haret“ a fost infiintat si un cabinet de consiliere scolara, care deja a inceput sa functioneze cu succes. O premiera in invatamintul gorjean a fost si introducerea cursului de arta dramatica, precum si cel de istorie a comunismului romanesc, elevii fiind extrem de interesati de ceea ce li s-a propus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS