Apropierea iernii ii ingrijoreaza pe multi craioveni, care se tem ca nu vor avea bani sa-si plateasca facturile la intretinere. Chiar daca si in acest an vor fi acordate celor cu venituri mici subventii la plata energiei termice, unii aleg sa se debranseze de la reteaua de termoficare. In Craiova, pina acum, peste 1.000 de familii sint in aceasta situatie. Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova (RTC), spune ca principalul motiv invocat de cei care inainteaza cereri de debransare este lipsa posibilitatilor financiare.
Renuntarea la calorifere nu ii va afecta insa doar pe cei care au ales sa faca acest lucru, ci si pe ceilalti locatari ai apartamentelor conectate la reteaua de termoficare. Tatian Tudorache spune ca debransarile vor crea dezechilibre termice si hidraulice in sistem, care vor duce la scaderea confortului termic in apartamente.
Si debransarea costa
Cei care considera ca nu au cu ce sa plateasca energia termica si vor sa renunte la caldura si la apa calda trebuie totusi sa scoata bani din buzunar. Si aceasta deoarece taxa pentru debransare este de 1.800.000 de lei. Cei care au datorii la RTC nu pot solicita debransarea. In prezent, valoarea totala a datoriilor asociatiilor de locatari craiovene catre Regie se ridica la aproximativ 80 de miliarde de lei.
Rebransarea la reteaua de energie termica se poate realiza tot contra unei taxe de 1.800.000 de lei. O alta solutie pentru cei care au renuntat la sistemul public de termoficare este instalarea unei centrale de apartament sau de bloc. Aceasta costa insa destul de mult. Achizitionarea si instalarea unei centrale termice costa intre 10 si 30 de milioane de lei de apartament, in cazul centralelor de scara sau de bloc, si aproximativ 40 de milioane de lei, pentru o centrala de apartament.