Romania nu este inca pregatita sa faca fata, pe termen mediu, presiunilor competitive si fortelor de piata din cadrul Uniunii Europene, a afirmat ieri premierul Adrian Nastase, care a prezentat Programul Economic de Preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Din aceasta cauza, a precizat premierul, principalul obiectiv al politicilor macroeconomice pentru perioada urmatoare este stabilizarea economiei, in scopul cresterii standardului de viata si reducerii decalajului dintre Romania si nivelurile medii ale Uniunii Europene.
Nastase a aratat ca principalele neimpliniri ale guvernului din primele sase luni ale anului sint neincadrarea inflatiei in nivelurile prognozate initial, existenta unui grad ridicat al blocajului economico-financiar, mentinerea unor dezechilibre in comertul exterior, determinate de intirzierea reformelor, dificultatea restructurarii sectoarelor neviabile, indisciplina financiara. Programul Economic de Preaderare la Uniunea Europeana, ale carui date macroeconomice si politici economice prevazute pentru anul 2002 se afla in acord cu Memorandumul stabilit cu FMI, va reprezenta, in opinia premierului, sansa recuperarii unei parti din decalajele inregistrate fata de alte tari si, in functie de evolutia realitatii, a unor intirzieri survenite in dezvoltarea economica interna.
Obiectivele prioritare ale acestui program – obtinerea unor deficite bugetare suportabile, dezvoltarea pietei interne, stimularea productiei autohtone, reducerea inflatiei, imbunatatirea mecanismelor de intrare si operare pe piata romaneasca, reducerea gradului de fiscalitate, accelerarea procesului de privatizare si restructurare, construirea unei agriculturi moderne – vor asigura premisele obtinerii in perioada 2001-2004 si in anul 2005, proiectat pe baza conditiilor create in aceasta perioada, a unui ritm mediu anual al cresterii economice de 5,1%, astfel incit Romania sa fie capabila la momentul aderarii sa faca fata presiunilor concurentiale din UE. Programul Economic de Preaderare la UE a luat insa in considerare si o varianta alternativa, cu o crestere economica medie de 4,3%, pentru cazurile in care s-ar inregistra o eventuala inrautatire a mediului economic international, cu efecte directe asupra comertului exterior. „Vom asigura insa, prin politica pe care o vom promova, toate conditiile necesare, astfel incit scenariul de baza sa fie realizat, iar economia romaneasca sa aiba o crestere economica medie anuala de peste 5%“, a spus Nastase.
Giovanni Ravasio, consilier al premierului pe probleme economico-financiare, a apreciat ca Programul Economic de Preaderare la UE, adoptat de guvernul roman, va contribui la o crestere cu 25% in termeni reali a nivelului standardului de viata si va atrage un volum important de investitii directe straine. „Programul va imbunatati imaginea si credibilitatea Romaniei pe plan international”, a spus Ravasio, atragind insa atentia asupra necesitatii indeplinirii obiectivelor stabilite in acest document.
Romania nu este inca pregatita sa faca fata presiunilor competitive din Uniunea Europeana
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei