Oferta de legume si fructe din pietele Craiovei este extrem de generoasa. Tarabele sint pline de ardei, gogosari si capia, castraveciori, gogonele, conopida, vinete, varza rosie si alba, sfecla. Preturile, asa cum este de asteptat intr-o economie de piata in care inflatia si-a luat-o in cap, sint prea mari pentru sarmani. Cu adevaratii producatori se mai poate negocia, insa mai greu este cu „intermediarii“, care sub nici o forma nu lasa din pret.iarna, pretul legumelor devine inaccesibil pentru multe buzunare.
Gogosarii se vind cu 10.000-15.000 de lei kilogramul, castraveciorii – cu 12.000 si 15.000 de lei kilogramul, iar vinetele – 10.000 lei/kg. Gospodinele care nu au apucat sa faca bulion mai pot cumpara rosii la pretul de 10.000 lei/kg; conopida costa 20.000 de lei kilogramul; verdeturile se dau cu o mie de lei legatura. Pe linga legume mai trebuie si otet, ulei, sare, conservant, piper, foi de dafin, hrean, boabe de mustar, miere, si toate astea costa bani. Multi bani.
Pentru un borcan de trei kilograme de gogosari sau castraveciori trebuie sa cheltuiesti aproape 100.000 de lei, iar zece kilograme de zacusca te costa cam 200.000 de lei. Si asta in conditiile in care majoritatea pensiilor sint de citeva sute de mii de lei.
„Piata arata foarte bine, gasesti tot ce ai nevoie, insa nu sint bani. Nu ne mai permitem sa punem muraturi pentru iarna, asa cum faceam altadata. Acum, mai de graba imi cumpar ceapa si cartofi ca sa am la iarna ce minca decit sa fac muraturi. Sint bune si muraturile, dar la iarna cartofii se fac poate 10.000 de lei kilogramul. Fara muraturi pot sa stau, dar fara cartofi si ceapa, sub nici o forma. Iarna este mare“, spune Maria Tutorache, pensionara.
Pentru multe dintre gospodinele din Craiova, pregatirea conservelor de iarna a devenit o indeletnicire obositoare si foarte costisitoare. „Preturile sint atit de mari incit abia iti permiti sa cumperi citeva legume si fructe proaspete. Este bine sa ai in camara tot ce iti trebuie si iarna sa nu mai alergi dupa nimic, insa de unde bani? Este de preferat sa cumperi gogosari si castraveti gata pregatiti. Vii de la serviciu moarta de obosita si nu iti mai arde sa stai in bucatarie sa faci muraturi. Este mai la indemina sa cumperi“, spune Ileana Mitran.
Vremurile in care camara bunicii era ticsita de borcane cu conserve de tot felul tind sa devina doar amintire pentru foarte multa lume. Oamenii nu mai au nici timp si nici bani sa faca pregatiri pentru iarna asa cum scrie la carte.
Pina si muraturile au devenit un lux
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei