7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul an de viata al copilului

Primul an de viata al copilului

Nasterea unui copil este pentru parinti un prilej de bucurie, dar si de ingrijorare. Multi se intreaba daca sint pregatiti sa faca fata unei asemenea responsabilitati, daca stiu cum sa se poarte cu nou-venitul pe lume. Primul an de viata al bebelusului este cel mai greu, dar si cel mai frumos, pentru ca in fiecare zi micutul realizeaza un alt progres. De la primul gingurit, primii pasi, primele cuvinte. Toate acestea se produc in primul an de viata.

O luna: Chircit ca o broscuta, bebelusul reuseste sa-si ridice putin capul si il rasuceste de pe o parte pe cealalta. Micutul este atent la vorba si la zgomote, va simti si va vedea clar la 20 cm. De asemenea, este interesat de obiectele colorate. Ii place sa fie tinut in brate, sa fie schimbat, sa faca baie. Apreciaza contactul cu pielea mamei, mingiierile si suptul. Primeste intre sase si sapte mese pe zi, la cerere, de la sin sau biberon.

Doua luni: Isi tine capul in pozitie verticala si incepe sa-l ridice cind este culcat pe burta. Minutele se deschid si se string in jurul unui obiect pe care il atinge. Raspunde la surisuri si reactioneaza la vocile familiare. Isi descopera miinile si poate urmari cu ochii un obiect in miscare. Ii place sa dialogheze cu parintii, gingurind, ii place sa urmareasca obiectele cu privirea (jucariile mobile…) si adora sa fie dezmierdat. Primeste intre cinci si sase supturi sau biberoane pe zi. Orarele devin mai organizate.

Trei luni: Bebelusul tine strins jucaria care i se pune in mina. Ochii lui urmaresc cu atentie obiectele care ii sint prezentate. Intra intr-o faza activa de descoperiri. Este interesat de ceea ce il inconjoara si cauta sa apuce obiectele si sa le duca la gura. Ii place sa stea in carucior si sa priveasca anturajul. Micutul adora sa dialogheze cu parintii, sa suga si sa fie dezmierdat. Primeste intre patru si cinci mese de lapte. La bebelusii mai lacomi se poate adauga putina faina fara gluten. Orarele sint acum bine stabilite.

Patru luni: Bebelusul se intoarce singur pe o parte.

Apar primele hohote de ris. Descopera ca obiectele sint diferite la atingere: moi, dure, rugoase, netede… Ii place sa agite obiectele care se gasesc in fata lui (de exemplu, pe o etajera), sa-si prinda picioarele, sa-si observe anturajul, sa dialogheze cu parintii, sa suga, sa fie dezmierdat. Primeste patru mese pe zi. La prinz, un biberon se inlocuieste cu un piure de legume. In functie de gust, va putea minca fructe din compot.

Cinci luni: Intins pe burta, micutul isi ridica, pret de citeva clipe, capul si picioarele: „face ca avionul“. Misca miinile prin aer ca sa apuce obiectele. Distinge figurile familiare si necunoscute. Suride vazindu-si imaginea in oglinda. Ii place sa apuce obiectele de pe etajera, sa muste si sa minuiasca obiectele din cauciuc, sa pipaie diversele substante si sa observe ambientul. Maninca patru mese: doua mese cu lapte „de virsta a 2-a“ (dimineata si seara), la prinz, legume date prin mixer, lactate sau compot de fructe la gustare.

Sase luni: Culcat pe burta, bebelusul se ridica, pret de citeva momente, intinzindu-si bratele pentru a se sprijini pe ele. Prinde cu placere obiectele si da drumul unuia pentru a-l apuca pe altul. Isi exprima clar vointa. Se opune cind ii luati un obiect si va impinge cind ii stergeti gura. Ii place sa apuce si sa roada obiecte, sa observe, sa emita sunete noi. Maninca patru mese pe zi: doua de lapte „de virsta a 2-a“ (dimineata si seara), legume mixate la prinz, lactate sau fructe sub forma de compot la gustare.

Sapte luni: Bebelusul sta asezat cu spatele sprijinit de un suport. Apuca obiectele si le trece dintr-o mina in alta. Apar primii dinti. Manipuleaza usor obiectele. Incepe sa pronunte silabe. Se ataseaza de un ursulet de plus, care il ajuta sa uite momentele de absenta ale mamei sale. Ii place sa apuce, sa roada obiectele, sa observe. Maninca patru mese pe zi: doua de lapte (dimineata si seara), legume mixate la prinz, lactate sau fructe sub forma de compot la gustare.

Opt luni: Daca il asezati, sta de unul singur circa zece minute. Isi largeste cimpul de observatie cu premergatorul. Se amuza sa lase obiectele din mina pentru a le face sa cada. Ii este teama de fetele necunoscute. Ii place sa salte daca il tineti in picioare, sustinut sub brate sau intr-un balansoar cu resort. Ii place sa descopere spatiul folosind premergatorul. Maninca patru mese pe zi: doua de lapte (dimineata si seara), legume mixate la prinz, lactate sau fructe sub forma de compot cu biscuiti la gustare.

Noua luni: Bebelusul se deplaseaza in patru labe, sta in picioare tinindu-se de tarc si se asaza singur. Se repede prin casa cu ajutorul premergatorului. Copilul dvs. incepe sa inteleaga anumite cuvinte: numele sau, numele dvs. Ii place sa fie admirat si poate sa plinga atunci cind il certati. Bebelusului ii place sa-si urmeze parintii folosind premergatorul. Va stropeste cu picioarele si miinile cind ii faceti baie. Prinde gustul de a arunca obiectele pe jos. Primeste patru mese pe zi. Incepe sa manince hrana solida (carne tocata, legume zdrobite, orez).

Zece luni: Se ridica in picioare tinindu-se de mobile. Porneste sa descopere totul, apuca obiectele si le pune pe jos. Pentru a evita sa-i spuneti in permanenta „nu“ (ceea ce i-ar omori curiozitatea), asigurati-va o securitate a casei si indepartati toate obiectele periculoase. Ii place sa scotoceasca prin casa, sa mearga impingind un carut sau un scaun, sa manipuleze obiectele. Primeste patru mese pe zi: doua de lapte (dimineata si seara), legume sau carne tocata cu mixerul la prinz, lactate sau fructe sub forma de compot impreuna cu biscuiti la gustare.

Unsprezece luni: Bebelusul sta in picioare sprijinindu-se cu o singura mina. Merge deplasindu-se lateral sprijinit de mobile. Face cu mina. Isi imita parintii. Ii place sa se uite cu dvs. la albumul de familie si la carti. Ii place sa intinda un obiect (de exemplu, tetina). Vrea sa asculte telefonul. Ii place sa se joace de-a prinselea si sa lase sa cada obiectele. Primeste patru mese pe zi: doua de lapte (dimineata si seara), legume sau carne tocata cu mixerul la prinz, lactate sau fructe sub forma de compot impreuna cu biscuiti la gustare.

Douasprezece luni: Unii bebelusi nu se mai sprijina si incep sa mearga tinuti de virful degetelor la 12 luni. Altii mai asteapta pina implinesc 16 sau 18 luni. Limbajul lui incepe sa devina mai clar si spune citeva cuvinte. Intelege intrebarile si comenzile simple. Este si vremea primelor furii. Ii place sa imite, sa bata cu miinile. Ii place sa priveasca pe carti, sa scoata obiecte dintr-un recipient sau de pe etajere, sa se catere peste tot. Are insa in continuare, nevoie de alintare in bratele dvs. Primeste patru mese pe zi: una de lapte dimineata, legume sau carne tocata la prinz, lactate sau fructe cu biscuiti la gustare, o supa de legume si un desert seara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS