7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024

Flash

Societati mixte romano-iraniene. Romania si Republica Islamica Iran vor crea societati mixte, in special cu participarea intreprinderilor mici si mijlocii. Cooperarea dintre Romania si Iran va fi intensificata in domeniul productiei de energie, in domeniul industriei petroliere, al industriei miniere, industriei cimentului, industriei metalurgice, industriei chimice si petrochimice, tractoarelor etc. Cele doua tari au convenit intensificarea relatiilor de colaborare pentru ofertarea, livrarea, finantarea, implementarea si coordonarea de programe pe pietele proprii si pe altele.

Ordinul privind eliminarea impozitului pe salariile programatorilor va fi modificat. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) intentioneaza sa modifice prevederile ordinului privind eliminarea impozitului pe salariile programatorilor. Principalele asociatii profesionale din industria romaneasca de IT au apreciat ca ordinul privind eliminarea impozitului pe salariile progamatorilor reprezinta o initiativa pozitiva a guvernului, dar ca actul normativ va trebui imbunatatit. Referindu-se la impactul pe care l-a avut acest ordin asupra pietei IT, ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a spus ca eliminarea impozitului pe salariile programatorilor a dus la cresterea numarului firmelor inregistrate la Registrul Comertului cu obiect de activitate productia de software. Conform ordinului comun al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerului Finantelor, beneficiaza de scutiri de la plata impozitului pe venit angajatii societatilor comerciale care sint incadrati pe posturile de analist, programator, proiectant sisteme informatice, consultant in informatica, inginer de sistem in informatica, administrator de baze de date, inginer software si manager de proiect in informatica.

Au scazut datoriile catre TERMO-ELECTRICA. Datoriile regiilor locale de distributie a energiei termice catre societatea TERMOELECTRICA au scazut cu peste 1.000 de miliarde de lei. In perioada mai-octombrie, nivelul datoriilor s-a redus de la 5.085 de miliarde de lei la 4.058 de miliarde de lei. Toate regiile de distributie din cele 29 de localitati in care TERMOELECTRICA este principalul furnizor de agent termic au reusit sa-si diminueze o parte din datoriile catre societate. Societatea produce peste 40% din energia termica realizata la nivel national.

Bursele americane isi revin. Valorile tranzactionate la bursele americane au incheiat ultimele sedinte in crestere ca urmare a previziunilor solide si a numeroaselor operatiuni efectuate cu actiunile furnizorilor de servicii. Pentru prima data dupa atacurile teroriste din 11 septembrie, volumul actiunilor tranzactionate la sfirsitul saptaminii trecute a fost deosebit de ridicat, specialistii considerind ca increderea in piata americana incepe sa revina. Cele mai avantajate au fost titlurile din sectorul tehnologiei.

Concursul „e-Ideea“ s-a terminat. Ministerul Comunicatiilor a premiat la sfirsitul saptaminii trecute cistigatorii concursului national pentru tineret „e-Ideea“, Idei pentru produse software. Aplicatia cistigatoare a constat intr-un program de recunoastere a formelor, care poate fi utilizat pentru identificarea vocii si imaginilor, conducerea unui robot prin recunoasterea drumului, interpretarea testelor psihologice, modelarea unor fenomene fizice si predictie bursiera. Au existat 30 de aplicatii depuse la concurs.

Veniturile fiscale vor fi „grosul“ bugetului de stat. Deficitul bugetar de anul viitor va fi de 59.410 miliarde de lei, in conditiile in care veniturile vor fi de 178.860 de miliarde de lei si cheltuielile vor insuma 238.270 de miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pe anul 2002. Cea mai mare contributie la bugetul de stat, de 168.446 de miliarde de lei, o vor avea veniturile fiscale. Impozitele indirecte, cum ar fi taxa pe valoare adaugata, accizele si taxele vamale vor aduce la buget 122.323 de miliarde de lei. Statul va incasa 62.163 de miliarde de lei din TVA, 38.252 de miliarde de lei din accize si 9.506 miliarde de lei din taxele vamale. Impozitele directe vor contribui la constructia bugetului cu 46.123 miliarde de lei. Astfel, impozitul pe profit va insuma 32.905 miliarde de lei, impozitul pe venit 43.863 de miliarde de lei, din care se scad 38.404 miliarde de lei, reprezentind cote si sume defalcate din impozitul pe venit.

Unele hidrocentrale vor fi privatizate. Compania elvetiana VA TECH HYDRO va participa la privatizarea unor hidrocentrale din Romania. Evaluarile tehnice ale companiei elvetiene vor dura citeva luni, iar participarea la privatizarea unor obiective hidroenergetice se va face prin metoda Build-Operate-Transfer (BOT). VA TECH HYDRO deruleaza, in prezent, proiectele de modernizare ale centralelor hidroelectrice de la Portile de Fier I si II.

Noi tarife la energia electrica. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit noile tarife medii anuale pentru energia electrica produsa de TERMOELECTRICA, HIDROELECTRICA si NUCLEARELECTRICA. Tarifele vor intra in vigoare la cinci zile dupa aparitia in Monitorul Oficial si sint valabile pina la 31 octombrie. Energia produsa de Termoelectrica va costa 990.469 lei/MWh, fata de 956.051 lei/MWh cit este in prezent. Pretul energiei electrice produse de Hidroelectrica a crescut cu circa 4%, de la 182.265 lei/MWh la 188.800 de lei/MWh. Tot cu aproximativ 4% a crescut si pretul de achizitie al energiei electrice produse la Cernavoda de Nuclearelectrica, de la 645.000 lei/MWh la 668.220 de lei/MWh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS