6.2 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024

FLASH

Case boieresti lasate in paragina

In timp ce unele proprietati si case boieresti sint revendicate de mai multi mostenitori, altele sint lasate in paragina. Este cazul fostelor conace ale Barbulestilor, din satul Salcia, comuna Argetoaia, judetul Dolj. Pina in 1989, in casele respective au functionat birourile fostei CAP a comunei, iar dupa 1990 sint parasite. Din fostele conace ale Barbulestilor au mai ramas acum doua ruine. Satenii au furat usile, giurgiuvelele, tevile de la canalizare, cablurile din instalatia electrica, sobele de teracota, podelele, tigla si grinzile. Primaria Argetoaia, administratorul celor doua case, este dispusa sa le vinda pentru a le salva de la prabusire.

Urmele rusilor la Salcia

Urmele celui de-al doilea razboi mondial sint inca vizibile in satul Salcia, chiar daca intre timp a fost plantata o padure de salcimi. La marginea satului se vad inca bordeele rusilor care au stationat pe teritoriul Romaniei pina in 1958, chipurile pentru mentinerea pacii. Cele patru bordee acoperite cu scindura erau situate strategic pe un deal, astfel incit sa poata supraveghea toata zona.

Conacul Argetoienilor de la Breasta este revendicat

Febra retrocedarilor a ajuns si in mediul rural. In comuna Breasta, fosta mosie a Argetoienilor este revendicata de urmasii familiei. Mostenitoarele Ivona Niculescu si Elena Oroveanu, nepoatele lui Constantin Argetoianu, care traiesc in Franta si Elvetia, vor inapoi conacul, Parcul Argetoianu care se intinde pe o suprafata de 16 hectare si crama. Avocatii celor doua au inceput deja procedurile legale de intrare in posesie. In prezent, domeniul argetoienilor este in administrarea IAS Breasta, ceea ce inseamna ca in scurt timp unitatea va ramine fara sediu.

La tara, vechiturile se vind ca piinea calda

Comerciantii de vechituri, vazind ca le-au scazut vinzarile la oras, s-au gindit sa isi incerce norocul si la sate. Zilnic, cite o caruta plina cu haine aduse de prin strainataturi umbla pe ulitele satului Potmeltu. Pentru numai 15.000 – 30.000 de lei, taranii isi pot cumpara haine groase de iarna si chiar incaltaminte. „Daca nu mai avem bani sa ne cumparam din magazin, macar din astia aruncate de altii sa ne cumparam“, se scuza parca o taranca.

Unii mai cinstesc PCR

Comunismul este atit de inradacinat in mintile unora incit acestia nu rateaza nici o ocazie pentru a-i aduce omagii. Copiii care se bucura de democratie si nu mai sint nevoiti ca in adunarile de detasament sa-l slaveasca si sa-l cinsteasca pe conducatorul mult iubit sint totusi obligati de cineva sa nu uite Partidul Comunist Roman. La sfirsitul lunii octombrie, elevii din clasa a IV-a din satul Salcia au ca tema de activitate in cadrul scolii „Cinstirea a 69 de aniversari a Partidului Comunist Roman“. Activitatea urmeaza sa se desfasoare sub atenta supraveghere a nostalgicului invatator Aurelian Brebenta. Nu va speriati, panoul cu activitatile copiilor din Salcia era „pavoazat“ si uitat pe perete inainte de 1990, ceea ce inseamna ca ori scoala nu s-a mai zugravit de atunci, ori activitatile copiilor s-au oprit in urma cu cel putin 11 ani.

Inca 20 de procese-verbale si se va termina ce a inceput acum zece ani

La Perisor, aplicarea Legii 18/1991 nu s-a incheiat. Mai sint 20 de procese-verbale de completat pentru persoanele care nu vor sa-si ia pamintul decit pe vechile locuri, desi ceilalti cetateni au luat pamintul asa cum li s-a dat, la rind. Pentru aplicarea Legii 1/2000, primaria din localitate a anulat anexa 2b cu solicitantii carora li s-a repartizat 220 ha de teren. In evidenta OCOT, Perisorul figura cu o rezerva de 69 ha, suprafata care in realitate nu exista. Cum, necum pentru finalizarea Legii din 2000, toata lumea spera ca nu vor mai fi necesari inca zece ani.

Decebal s-a mutat la Lupeni

In urma cu mai multi ani, societatea de transport interurban Decebal SA din Bailesti a fost cumparata de societatea ROMECONOMIC BOOM. Dupa cumparare, noii proprietari au mutat firma la Lupeni, iar calatorii din zona Bailestiului se descurca ba cu bicicleta, ba cu caruta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS