Numarul avorturilor in rindul femeilor din Romania este in continuare ingrijorator de ridicat. In timp ce cabinetele de planning familial sint vizitate rar, doctorii ginecologi sint cautati mai ales pentru chiuretaje de catre femei care nu au auzit niciodata de masuri de prevenire a sarcinii sau care, din lipsa de informare sau idei preconcepute, cred ca un avort este mai sigur decit pilulele care ingrasa sau cine stie ce efecte nocive mai pot avea. Iar dintre cele care folosesc totusi masuri de prevenire a unei sarcini nedorite exista inca foarte multe care practica asa-zisa „contraceptie dupa ureche“, pentru ca asa au auzit de la matusa, prietena sau, pur si simplu, asa au presupus ca ar trebui facut.
Povestile spuse in cabinetele de planning familial, unde majoritatea femeilor ajung numai dupa mai multe avorturi si dupa ce medicul care le-a chiuretat le prezinta, a nu stiu cita oara, riscurile extreme la care se expun, sint uneori adevarate povesti de groaza.
27 de avorturi – „solutia“ unei femei la sarcinile nedorite
E greu de crezut ca intr-o societate in care se discuta de mult „pe fata“ despre problema sexualitatii, dupa campanii repetate privind contraceptia si cind pe toate posturile de televiziune nu trece o zi in care sa nu ruleze spoturi publicitare la prezervative, mai exista femei care au la activ zeci de avorturi si le sporesc numarul neincetat. „Este pacat ca dupa noua ani, de cind exista centrele de planing familial, avortul la cerere este inca pe primul loc. Exista atitea posibilitati de a evita o sarcina nedorita si totusi, de cele mai multe ori, femeile apeleaza la noi numai dupa ce s-au speriat de numarul mare al avorturilor facute. Obisnuim ca inaintea consultatiei sa rugam pacienta sa completeze o fisa pe care figureaza si numarul avorturilor. Multe femei le pierdusera sirul. Una dintre ele chiar ne-a spus: Treceti si dumneavoastra 27. Nu-mi mai amintesc, dar cred ca atitea sint cu toate“, a spus doctora Emigenia Cirstea.
Oferta cabinetelor de planning – confidentialitate, anticonceptionale gratuite sau cu pret redus si cineva care iti asculta pasurile
La cabinetele de planning familial poate merge orice persoana asigurata, pentru orice problema sexuala sau pentru a primi un sfat. „Confidentialitatea este lucrul la care noi tinem cel mai mult. Numele persoanelor care apeleaza la noi le stim numai eu si asistenta mea. Chiar si atunci cind predam situatia, fisele nu au trecute pe ele numele pacientilor, ci numai numarul de inregistrare“, a spus dr. Emigenia Cirstea. Elevele, studentele, somerele si femeile fara venituri beneficiaza de contraceptive gratuite, dar inainte de folosirea lor este absolut necesara consultarea medicului.
Vecina si matusa, principalele „consiliere“ in materie de amor ale multor femei
In Romania, inca se practica contraceptia dupa ureche. Femeile isi cumpara contraceptive fara sa stie metoda care li se potriveste. Merg la farmacie si aleg tipul pilulelor, luindu-se dupa ce a spus vecina ca foloseste sau… dupa preturi. „A venit o femeie care ne cerea pilula de a doua zi, sau contraceptia de urgenta. Dar nu a venit a doua zi dupa ce avusese raportul sexual neprotejat,… ci a doua zi dupa ce nu ii venise ciclul. Alta a venit cu o formula complicata si incurcata dupa care isi calcula calendarul, pe care spunea ca a invatat-o de la o matusa. Nici nu-i trecuse prin minte sa intrebe un medic daca este corecta“, a spus doctora Emigenia Cirstea.
In ultimii ani, mai ales tinerii au manifestat interes fata de metodele de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite. Dar intotdeauna exista loc de mai bine.