6.7 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreludiu la o aniversare „buzesteana“

Preludiu la o aniversare „buzesteana“

Ca orice institutie de invatamint si cultura care isi respecta blazonul innobilat prin rezultate de exceptie, obtinute de-a lungul a aproape douasprezece decenii de activitate, Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova se pregateste de marcarea festiva a implinirii a 119 ani de existenta.

Unitate de elita in peisajul invatamintului preuniversitar romanesc, adevarata rampa de lansare a absolventilor sai spre inaltimile de performanta ale stiintei si culturii, „buzestenii“ isi alatura, in fiecare an, momentul lor aniversar la reperele de istorie romaneasca si la numele „patronilor spirituali“ ai colegiului.

Si de aceasta data, aceleasi evenimente marcante preced ziua lor aniversara. Printre acestea, la loc de prima importanta, implinirea a 400 de ani de la trecerea in eternitate a domnitorului Mihai Viteazu. Apoi, tot 400 de ani (2 octombrie 1601) de la moartea vel stolnicului Stroe Buzescu, precum si 395 de ani de cind Sima Stoelniceasa (sotia celui amintit) a terminat si daruit Manastirii Stanesti-Lunca (Vilcea) „patrafirul“ lucrat cu lacrimi si iubire, in fir de aur si argint, pentru sotul sau. De asemenea, in acest octombrie 2001, se implinesc 465 de ani de la zidirea Bisericii Buzescu, unde au fost ingropati Stroe Buzescu si Sima Stolniceasa. Sa mai amintim din acest ca-

lendar de suflet romanesc: 413 ani de la terminarea Bisericii Caluiu (Olt), loc de ingropaciune al fratilor bi-vel armas Radu Buzescu si mare spatar Preda Buzescu, obiectiv de cult al nenumaratelor pelerinaje ale elevilor „buzesteni“; 392 de ani de la publicarea cartii „Cronica buzestenilor“ (fapte de arme ale lui Mihai Viteazu si ale Boierilor Buzesti); 144 de ani de la aparitia primului roman istoric romanesc dedicat lui Radu Buzescu.

Asadar, un octombrie premergator sarbatoririi zilei Colegiului National „Fratii Buzesti“, o perioada in care actualii dascali impreuna cu elevii institutiei de invatamint respective vor trai momente de emotie, de pioasa reamintire a numelor Preda, Stroe si Radu Buzescu, aducind in acelasi timp prinos de recunostinta si glorie eterna capitanilor de osti si domnului Mihai Viteazu, cel dintii unificator al celor trei tari romanesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS