4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Iancu Jianu, traditia face casa buna cu modernismul

La Iancu Jianu, traditia face casa buna cu modernismul

Satenii din Iancu Jianu sint foarte mindri de comuna lor. Nu pentru ca este foarte mare sau pentru ca ar fi aproape de oras, iar urbanizarea ar fi patruns si pe ulitele inguste de tara. Si totusi, cind vezi casele oamenilor din comuna ridicate parca in urma unei competitii de genul „ba a mea este mai frumoasa“, iti poti da seama cu usurinta de unde izvoraste atita mindrie. Majoritatea oamenilor o duc bine, iar despre cei care nu au reusit sa-si injghebeze macar o gospodarie micuta, consatenii vorbesc ca despre niste eroi din basmul lenesului. Cu o istorie bogata, mindrindu-se cu „fiii satului“, Iancu Jianu iti pare o comuna unde totul este posibil.

Geniul s-a nascut la sate. Multi pot contesta aceasta afirmatie, dar satenii din Iancu Jianu intaresc zicala. Ei au o istorie bogata. La ei in comuna s-au zamislit talente, la ei orice om destoinic poate fi un mic chiabur. Nu este nevoie decit de munca, perseverenta si vointa, o vointa olteneasca puternica cit sa miste muntii din loc. Exemple au avut destule, plecind cu sute de ani in urma cind fratii Buzesti le-au lasat satenilor din Iancu Jianu o marturie a trecerii lor prin acele locuri; o manastire in care credinciosii merg si astazi sa se roage cu evlavie. Cadrele didactice au si ele cu ce se mindri. Nu or fi scolile proaspat zugravite sau dotate cu mobilier de ultima generatie, dar cite un computer se gaseste si fiecare institutie de invatamint are cite un muzeu unde micutii pot vedea printr-un fragment de oala sau un costum popular un crimpei din istoria lor.

Acolo unde s-a nascut Sabin Balasa

„La noi in comuna s-a nascut Sabin Balasa, pictorul acela mare de la Bucuresti. Tatal lui a fost preot, aici in comuna. Locuiau in casa aceea de linga scoala cu brazi. Acum si tatal pictorului este batrin si a plecat la copii, in Capitala“, spune o taranca aratindu-ne o casuta cu aspect boieresc care se odihneste la umbra unor copaci. Stiu taranii cine-i Sabin Balasa si, mai ales, cei care au invatat carte in scoala de linga casa parinteasca a pictorului, acolo unde marele artist a lasat o amprenta a talentului sau pe peretele cancelariei. „La noi in comuna nu numai Sabin Balasa a fost pictor. Fiecare generatie a avut pictorul lui!“ spune invatatorul Mihai Petrescu. Fiecare artist nascut in Iancu Jianu a lasat consatenilor lui cite o bucatica de frumusete unica; un tablou, o fresca, un bust sculptat, un basorelief. Talentele din Iancu Jianu nu s-au oprit numai la pictura, ci satenii se mindresc ca de la ei vine „al doilea Patzachin“, compionul la canotaj Florin Popescu. Nu este vorba numai de talent sau de istorie, ci de modul oamenilor de a privi viata; optimist si increzator. Cind privesti gospodariile pline de acareturi te convingi ca viata la tara nu este un handicap daca sti cum sa o traiesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS