4.5 C
Craiova
joi, 6 februarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMuzeul din Dobriceni, locul unde istoria este la ea acasa

Muzeul din Dobriceni, locul unde istoria este la ea acasa

In incinta Scolii cu clasele I-IV din Dobriceni se afla un muzeu care este motiv de mare fala pentru locuitorii comunei. Nu numai ca muzeul are mai multe sectiuni cu exponate valoroase, dar obiectele au fost studiate si evaluate de cercetatori avizati. De la oasele de mamut descoperite in comuna, pina la costumele populare purtate de stramosii actualilor sateni, toate exponatele sint crimpeie de istorie si traditie care ii fac pe locuitorii din Dobriceni sa fie mindri de originile si de comuna lor.

Muzeul din Dobriceni a fost deschis in anul 1970. Sala nu prea incapatoare este plina de obiecte care duc gindul la vremurile de mult apuse. Doar intr-o vitrina, citeva bancnote scoase din circulatie acum citiva ani si doua-trei obiecte ramase de la Revolutia din 1989 readuc vizitatorul in timpurile noastre. Periplul in sala exponatelor ar trebui inceput cu vitrina plina de oase de mamut si unelte din piatra descoperite pe teritoriul comunei. „Au existat supozitii potrivit carora denumirea de Dobriceni ar veni de la slavonul <>, care inseamna om bun, dar noi datam de mult mai mult timp. Dovada este si mormintul de trac descoperit de preotul Balasa, un mare pasionat de arheologie, tatal pictorului Sabin Balasa“, a spus cu mindrie Mihai Petrescu, invatator, cel care are frumoasa misiune de a ingriji muzeul.

Cite exponate,

atitea povesti

Fiecare exponat are povestea lui. Unul dintre costumele locale a apartinut Anei Bezna, cea mai longeviva locuitoare a satului, care a trait 110 ani; un ceas de buzunar a salvat viata unui soldat care, tintit de un lunetist, a scapat numai datorita faptului ca glontul s-a oprit in ceasul asezat in buzunarul din dreptul inimii; clopotul primei biserici a satului a fost recuperat abia acum doi ani, cind a fost cumparat cu 500.000 de lei de la un satean care isi presa cu el acoperisul de pe cotetul porcilor…, si cite si mai cite. Muzeul este impartit pe sectiuni. Printre acestea, a fost refacut cadrul unei stravechi odai taranesti, iar intr-un colt, bancile vechi, tablitele de ardezie si abecedarele de pe vremea cind propozitiile incepeau cu litera mica te duc cu gindul la vremea cind cei mici mergeau la scoala cu cartile legate cu sfoara, muscind din bucata de piine aburinda abia scoasa din tast.

Dezvelire de basorelief pe data de 27 octombrie

Si ca orice muzeu care se respecta, cel din Dobriceni are si o „Carte de Aur“, in care persoanele de vaza, fie ele sateni care fac cinste comunei sau vizitatori de seama, si-au insemnat trecerea prin citeva rinduri. In fiecare zi de 27 octombrie, de Sfintul Dumitru, care este patronul spiritual al Scolii din Dobriceni, satenii sarbatoresc evenimentul printr-o petrecere la care participa cu mic, cu mare. In acest an, sarbatoarea va fi cu atit mai speciala cu cit in ziua respectiva va avea loc ceremonia de dezvelire a basoreliefului care il reprezinta pe ctitorul scolii, preotul Dumitru Popescu, ocazie cu care va fi schimbata si denumirea scolii dupa numele celui care a infiintat-o.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS