2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeoretic, iarna va fi trecuta cu bine

Teoretic, iarna va fi trecuta cu bine

Pregatirile pentru iarna 2001/2002 sint pe ultima suta de metri in judetul Mehedinti. Au fost luate deja primele masuri in domeniul energetic, agricultura, transporturi, constructii, mediu inconjurator, sanatate si administratie publica. Cele mai multe probleme le ridica insa Drobeta Turnu Severin si Orsova, unde recuperarea restantelor la furnizorii de agent termic se desfasoara anevoios. Solicitarile locatarilor de debransare de la agentul termic, care se inmultesc de la o zi la alta, nu vor mai fi aprobate. In plus, sumele pentru subventia la energie termica depasesc cu multe miliarde de lei posibilitatile bugetelor locale.

Prefectura Mehedinti si Consiliul Judetean au stabilit necesarul de carbune si pacura la aceasta data. Pentru municipiul Drobeta Turnu Severin s-a asigurat peste 90% din cantitatea totala de carbune si peste 10.000 tone de pacura. La Orsova nu mai exista insa sistem de termoficare, ci doar opt puncte termice. Ioan Vesa, primarul municipiului Orsova, a declarat ca va fi primita o subventie de 15 miliarde de lei pentru iarna 2001/2002 si de 21 de miliarde de lei, pentru iarna 2002/2003: „Aceasta subventie ne va permite sa trecem de o buna perioada din aceasta iarna. Vom incerca sa mai suplinim cu alte sume de la bugetul local“. In agricultura continua monitorizarea culturilor de toamna si pregatirea celor din primavara anului viitor. Judetul Mehedinti este, in prezent, pe locul doi la insamintarile cu griu, cu peste 90% din suprafata totala insamintata, pe aproximativ 50.000 de hectare. Potrivit reprezentantilor DGAIA Mehedinti, ploile cazute in ultimele zile au venit in sprijinul lucrarilor agricole. Prioritare sint in aceasta perioada aprovizionarea cu ingrasaminte, seminte, precum si reparatiile masinilor agricole existente.

Nu vor fi probleme cu drumurile, iar spitalul judetean va fi sprijinit cu fonduri suplimentare

In domeniul transporturilor se are in vedere mentinerea retelei rutiere in stare de functionare normala, mentinerea retelei feroviare, desfasurarea in bune conditii a traficului portuar, fluvial si a navigatiei pe Dunare. In constructii, principala problema o constituie protectia sociala a salariatilor din domeniu si asigurarea materialelor, masuri care vor fi luate in perioada urmatoare. In domeniul protectiei mediului, se vor lua masuri pentru asigurarea necesarului de apa pentru populatie, protectia calitatii apelor si preventia poluarii accidentale, urmarirea si controlul emisiilor la agentii economici, in conditii meteo nefavorabile. Pentru sanatate, prioritare sint asigurarea cu vaccin antigripal si vaccinarea selectiva antigripala, asigurarea stocurilor de medicamente, alimente si combustibil pentru spitale. La Spitalul Judetean Mehedinti, fondurile date de Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate abia ajung pentru plata furnizorilor de medicamente si alimente. Intr-o intilnire cu directorul CNAS, Eugen Turlea, prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, a primit asigurari ca va exista un sprijin financiar pentru spitalul judetean, acesta avind o datorie de aproximativ 37 de miliarde de lei, acumulata in special catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. In domeniul administratiei publice, masurile principale vizeaza asigurarea caldurii pentru populatie.

Viceprimarul Ilie Pisoi nu mai vrea debransari

„Am bagat rezistente in priza de am si acum restante la curent. Am avut datorii la asociatie si nu ne-au dat nici caldura. Nu vom mai putea baga nimic in priza, ca nu avem cu ce plati, asa ca vom pune mai multe paturi pe noi. Nu cred ca toata lumea va avea caldura, chiar daca asa spun cei de la primarie. Nu stim ce se va intimpla cu subventia, ca am inteles ca nu prea sint bani“, a declarat Vasile Stoian, de 68 de ani, pensionar. Cererile de debransare de la furnizarea agentului termic nu vor mai fi, dupa toate probabilitatile, aprobate. Viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Ilie Pisoi, a tinut sa explice de ce nu trebuie aprobate debransarile: „Debransarea este o problema de natura tehnica a RA LOTUS. Nu este corect sa se procedeze la debransarea camerelor. In momentul in care ai debransat o camera, lasi usa deschisa si, din doua camere, o incalzesti si pe a treia. In aceste apartamente intervine astfel un consum suplimentar de energie termica. Caloriferul trebuie sa radieze mai multa caldura, iar racirea apei in calorifer se face mai greu. Daca se debranseaza un apartament, in camera vecinului care-si plateste poate aparea condens“. In aceste conditii, severinenii nu vor mai putea, in ciuda dorintei lor, sa se debranseze, desi posibilitatile financiare reduse au dus la acumularea de datorii enorme catre asociatiile de locatari-proprietari. Pentru recuperarea unei parti din aceste datorii, persoanele care lucreaza la regii si la societati comerciale cu capital de stat au fost „rugate“ sa faca eforturi pentru plata intretinerii. Dintr-un total de 2,5 miliarde de lei datorii, pe care salariatii acestor institutii le aveau la 1 octombrie, pina la 15 octombrie s-a reusit recuperarea unui miliard de lei. „Au mai ramas 33 de societati comerciale, cu datorii de aproximativ 1,5 miliarde de lei. RA LOTUS avea, la 1 octombrie, o restanta la ROMAG TERMO de 80 de miliarde de lei. Acum, aceasta restanta s-a redus cu 20 de miliarde de lei, din care sase miliarde de lei reprezinta subventia data de primarie. In Drobeta Turnu Severin, 44 de familii au peste 700 de milioane restanta la asociatii“, a declarat Gabriel Niculescu, consilier la Prefectura Mehedinti. Verificarea punctelor termice din Severin se va finaliza in aceasta saptamina, pentru ca de la 1 noiembrie sa demareze furnizarea agentului termic catre asociatii. Potrivit directorului RA LOTUS, Ilie Rachieru, in aceasta iarna vor beneficia de caldura numai asociatiile care si-au platit restantele la nivelul lunii aprilie 2001, inclusiv. Mai „avantajati“ sint, se pare, locuitorii municipiului Orsova, unde peste jumatate din apartamente au fost debransate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS