Cei 160 de elevi de la Scoala Speciala din Tirgu Jiu au inghetat timp de mai bine de o saptamina in salile de clasa. Acestia au fost nevoiti sa se imbrace gros si sa poarte manusi, pentru a face fata frigului de la scoala. Directoarea scolii, Geta Pomana, a solicitat ieri Consiliului Judetean Gorj suma de 20.000.000 de lei, pentru a cumpara 24 de radiatoare. Lipsa caldurii din salile de clasa a fost cauzata de o conducta care, in timp ce se efectuau probele, a cedat. In prezent, conducerea Centrului Special pentru Copii ii pune pe elevi sa sape santuri.
Casa de Copii si Centrul Special pentru Copii din Tirgu Jiu au beneficiat incepind din acest an de un program de reabilitare a centralei termice, care deserveste si Scoala Speciala la care invata copiii din cele doua unitati. O data cu finalizarea lucrarilor s-a trecut la efectuarea de probe, insa, din cauza spargerii unei conducte, Scoala Speciala si Centrul au ramas fara caldura. Timp de o saptamina, copiii au venit la scoala imbracati in haine groase si purtind manusi care sa ii protejeze de gerul din clase. Din fericire, in dormitoare, copiii s-au incalzit la radiatoare, ei primind in plus saci de dormit, dune si paturi. Directoarea Scolii Speciale a precizat ca in scoala vor fi aduse radiatoare cu care se va face incalzirea, pina la inlocuirea conductei sparte. Directorul Centrului, Eugen Ciocoi, a spus: „In prezent suferim din cauza lipsei caldurii. Speram ca vom face fata cu radiatoarele, insa conductele, vechi de peste 25 de ani, trebuie inlocuite. Am avut noroc cu vacanta celor de I-IV, pe care i-am trimis acasa, iar gradinita am mutat-o la Novaci. Avem mari probleme cu fondurile: de patru ani nu am primit nimic pentru zugraveli. Am inceput singuri decopertarea cu un excavator si cu copiii de aici, de la scoala. Nu fac mare lucru, indeparteaza cu lopata pamintul de deasupra conductelor.“
La sapat de santuri in timpul cursurilor
Chiar atunci cind reporterii s-au deplasat la Scoala Speciala, citiva pusti de clasa a opta lucrau de zor, ridicind bucatile de asfalt si scotind pamintul cu lopata. La un moment dat, dintr-o cladire, a aparut un maistru care a inceput sa ii coordoneze si sa le arate celor doi-trei copii cum se face. Cei mici lucreaza in schimburi. Elevii surprinsi la munca ar fi trebuit sa faca ora de sport. Daniel Agaftei, de 16 ani, elev in clasa a VIII-a, a spus: „Eu am acum ora de sport cu domnul profesor Cernef, dar trebuie sa dam si noi la lopata. Luam pamintul si il aruncam pe marginea santului. Fiecare are o protiune.“ Nicolae Constantin Glavan, de 15 ani, elev in clasa a VIII-a, a oferit detalii despre lucrare: „Muncim in schimburi. Toata lumea participa. Mai avem ceva de sapat, aproximativ 50 de metri, fiindca trebuie sa ajungem la gardul ala. In clase nu avem nimic. E frig, e inghet: stam in geci, avem manusi si caciuli.“ Desi sint numai in clasa a VIII-a, copiii sint nevoiti sa ridice bucatile de asfalt si sa lucreze la lopata. Copiii de la Centrul Special au handicapuri medii si severe si necesita ingrijiri speciale. O alta problema cu care se confrunta cei de aici o reprezinta lipsa apei calde, micutii fiind nevoiti sa se deplaseze la Casa de Copii, din apropiere, pentru a-si face baie. Dupa cum evolueaza lucrurile, elevii ar trebui sa traga tare pentru a avea caldura si apa calda, daca nu cumva o echipa de muncitori se va deplasa la fata locului pentru a grabi lucrarile.