17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate50 de case ale romilor din Tirgu Jiu ar putea fi demolate

50 de case ale romilor din Tirgu Jiu ar putea fi demolate

Unii romi din cartierul Meteor, din Tirgu Jiu, care si-au construit case pe terenul Statiunii Pomicole, sint obligati sa renunte la ele. Palate in care ei au investit intre unu si sapte miliarde de lei, dupa spusele lor, sint pe cale de a fi demolate din cauza ca fostii proprietari, care si-au cistigat terenurile in instanta, le solicita despagubiri de ordinul sutelor de milioane de lei. Reprezentantii romilor din Meteor cer interventia autoritatilor locale pentru a rezolva aceasta situatie. „Nu vrem sa se intimple aici ceea ce s-a intimplat la Timisoara si Sibiu. Casele din Meteor sint un patrimoniu pentru cartier si municipiu. De ce la o casa de zece miliarde sa se plateasca un miliard pe teren?“, a spus Nelu Pavel, consilier al Prefecturii Gorj, pe probleme de romi.

Citeva zeci de familii din Meteor au primit ordine de demolare a caselor, in care au investit sute de milioane si miliarde de lei, fara a poseda nici un fel de autorizatii si titluri de proprietate pe terenurile ocupate. Starea de agitatie a romilor a fost amplificata si de reactia autoritatilor locale, care nu s-au implicat deloc in aceasta problema. Imediat dupa 1989, fara a fi opriti de nimeni, romii din Meteor au „descalecat“ pe terenul Statiunii Pomicole. Ceanghiri Stanescu a spus ca este bulibasa de peste 40 de ani, iar tiganii pe care ii conduce au venit in Meteor in urma cu 45 de ani. „Nu am avut nici pamint, nici case. Noi dadeam aur la stat si am luat pamint in statiune. Ce vina au copiii nostri daca au facut si ei cite o casuta mai serioasa? Oare noi, romii, nu avem dreptul la case? Am venit de la Bug. Eu, personal, am mers cinci luni pe jos si am ajuns aici. Iar acum, in Romania nu am dreptul sa imi fac o casuta?“ Majoritatea romilor din Meteor considera ca este practic imposibil sa le demoleze cineva casele, iar daca se va intimpla acest lucru, intre romi si cei care si-au cistigat terenurile in instanta s-ar putea crea conflicte greu de controlat.

Patrimoniul din cartierul Meteor

Romii din Meteor au uluit intreaga tara, cind, in urma cu mai multi ani, si-au declarat cartierul republica. Otel, sticla, scari de marmura, aur, servitori si masini de lux. Bogatia si fastul caselor din Meteor sint cunoscute. In urma cu peste un deceniu, in acest loc erau plantati meri. Acum, acestia au fost inlocuiti cu case. Ici, colo, se mai vad urme a ceea ce a fost odata si cite o casuta mai amarita a celor mai saraci dintre locuitorii cartierului Meteor. Tiganii vor sa isi cumpere pamintul la un pret convenabil, motivind ca pe terenurile pe care si-au construit casele nu sint apa, canal si gaze. Mai mult decit atit, cei din Meteor spun ca pe un teren exista mai multe solicitari, acestia declarind ca nici nu stiu de la cine sa isi cumpere pamintul. „Eu ma judec de ceva timp cu cea care a revendicat pamintul pe care mi-am facut casa. Femeia cu care sint in proces mi-a cerut 600.000.000 de lei pe 3.000 de metri patrati. Pai, cu 200.000 de lei metrul patrat? Eu ii dau 40-50 de milioane si apoi sa ma puna in posesie. Mie nu mi-a venit inca ordinu’, ca pe 26 am iar proces. Stiu ca a venit la multi pe aici“, a spus R. Stanescu, un rom care incearca sa isi cumpere terenul cu un pret mic. „Autoritatile puteau sa opreasca lucrarile atunci cind le-am inceput. Noi am continuat, iar oamenii au venit sa isi ia paminturile. Proprietarii ne cer acum sute de milioane. Nimeni nu ne ajuta sa gasim solutii. Ce sa facem cu casele, sa le demolam? Era mai bine pe vremea lui Dej. Acum, vin romanii si unde vad casa mai mare, cer si ei mai mult“, a afirmat Ion Mihai. Romii vor ca pamintul sa fie evaluat si vindut la pretul pietei, insa proprietarii solicita mai mult, pe masura imobilelor construite. Spre deosebire de Meteor, unde nu exista nici un titlu de proprietate eliberat, in cartierul Obreja au fost eliberate deja mai multe titluri. Primarul Florin Circiumaru a precizat: „Nu sint prea multe de facut. Noi ii vom convoca la o intilnire si pe proprietari, si pe romii care au probleme. Proprietarii nu pot pretinde sume atit de mari. O sa incercam sa ii aducem la un punct comun in ceea ce priveste un pret al pamintului, pentru a nu se ajunge la situatii nedorite.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS