7.3 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii craioveni se lupta pentru supravietuire

Pensionarii craioveni se lupta pentru supravietuire

Pensionarii reprezinta peste un sfert din populatia Romaniei, fiind in prezent peste sase milioane. Majoritatea lor sint impinsi si mentinuti la periferia societatii, fiind considerati cetateni de categorie inferioara si lasati ultimii pe lista de plata a guvernului, prioritate avind intotdeauna sindicatele, care reprezinta o amenintare pentru linistea si stabilitatea unui guvern. Pentru ca pensionarii nu pot ameninta ca vor bloca activitatea curenta a unui oras si nici nu pot forta demiterea unui guvern, sint lasati sa astepte. Disperarea, umilinta si lipsa de speranta, intiparite pe chipul lor, nu-i impresioneaza pe parlamentari si pe guvernanti.

Proteste de nemultumire se ridica in toate organizatiile de pensionari din intreaga tara, care critica vehement ignorarea situatiei grele in care se afla in prezent pensionarii.

La 2 noiembrie 2001, organizatiile centrale ale pensionarilor au adresat parlamentului si guvernului un apel pentru a se stabili de urgenta noi masuri care sa conduca la imbunatatirea radicala a traiului acestora. Recenta majorare a preturilor la produsele alimentare, servicii, cit si pretul exagerat al gigacaloriei, acum, in prag de iarna, precum si compararea acestora cu veniturile din pensia medie arata ca majoritatea pensionarilor sint pusi in imposibilitatea de a-si asigura traiul, fie el si sub limita saraciei. Masurile de imbunatatire a costului vietii anuntate de guvern sint insuficiente si s-a cerut majorarea prin indexare cu 20% a pensiilor pentru a se putea face fata, cel putin in parte, cresterii nejustificate de la o zi la alta a preturilor. Pensionarii isi exprima nemultumirea in ceea ce priveste modul de asigurare a asistentei medicale acordate in ambulatoriu si spitale persoanelor de virsta

a III-a, precum si cele legate de dificultatile intimpinate in procurarea medicamentelor si eliberarea retetelor compensate. In spitale, bolnavii se inghesuie cite doi in pat, iar altii sufera din cauza unei crize fara precedent a medicamentelor, acestea negasindu-se nici contra cost deoarece productia de medicamente a incetat. Aceste greutati se produc in timp ce salariatii si pensionarii isi achita contributiile lunare la Casa de Asigurari de Sanatate, care este nepasatoare fata de suferintele acestora.

S-a solicitat in mod repetat Primariei Craiova deschiderea unui magazin alimentar social pentru deservirea pensionarilor, magazin in care sa se practice preturi mai reduse fata de alte unitati alimentare. In Bucuresti s-au deschis recent, in prezenta primului ministru Adrian Nastase, primele magazine pentru pensionari tip Economat, unde se pot cumpara produse precum zahar, ulei, orez, faina si conserve la preturi reduse. De asemenea, in repetate rinduri s-a solicitat acordarea de gratuitati la transportul in comun pentru pensionarii care au implinit 70 de ani.

Consiliul de Administratie al RAT Craiova a propus in mai 2001 Consiliului Local Municipal ca aceste gratuitati sa fie aprobate, dar propunerea a fost respinsa si pensionarii nu inteleg de ce nu se poate urma exemplul altor orase (Bucuresti, Cluj, Brasov, Timisoara), unde s-a vazut ca, atunci cind se vrea si poate exista cu adevarat un spirit umanitar de intelegere, se poate rezolva si o atare solicitare. Pensionarii sint prea saraci, prea obositi si lipsiti de aparare si accepta ceea ce li se promite, ei fiind tratati de catre politicieni si guvernanti doar ca o masa electorala, fiind bagati in seama o data la patru ani, in campaniile electorale.

Pacatul pensionarilor este acela ca incearca sa goneasca timpul, se lupta sa supravietuiasca si nu mai au timp sa inteleaga de ce fac acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS