17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul SRI, Radu Timofte: Statul si-a pierdut autoritatea in Harghita si Covasna

Directorul SRI, Radu Timofte: Statul si-a pierdut autoritatea in Harghita si Covasna

Directorul SRI, Radu Timofte, s-a declarat, de acord ieri cu afirmatiile facute recent de ministrul de interne Ioan Rus, privind pierderea autoritatii statului in judetele Harghita si Covasna. Radu Timofte a spus ca „este posibil“ ca materialul in acest sens prezentat de Ioan Rus sa fi folosit si informatii furnizate de SRI. Directorul SRI a precizat ca exista un schimb constant de informatii pe acest fel de probleme cu alte institutii ale statului.

Reamintim ca Ioan Rus a criticat dur, intr-un document intitulat Programul social-democrat pentru Transilvania, politica UDMR si a autoritatilor maghiare cu privire la Transilvania, reclamind enclavizarea zonei Harghita – Covasna. „In Harghita si Covasna, romanii sint discriminati pentru simplul motiv ca nu apartin etniei maghiare“, a afirmat ministrul de interne, recunoscind ca statul si-a pierdut autoritatea asupra acestei zone.

Sume importante au alimentat conturile organizatiilor presupus teroriste

Radu Timofte a spus ca „importante sume de bani“ din Romania au alimentat conturi din strainatate ale unor organizatii internationale presupus teroriste: „Din tara s-au scurs importante sume de bani catre conturi bancare din strainatate ale unor organizatii internationale, poate teroriste“. Directorul SRI a precizat ca institutia pe care o conduce a transmis informatii in acest sens Comisiei guvernamentale de specialitate infiintata in Romania dupa atentatele din 11 septembrie.

Ion Iliescu, Adrian Nastase si C.V. Tudor nu au dosare in arhivele Securitatii

Directorul SRI a anuntat, raspunzind unei intrebari, ca in arhivele Securitatii nu exista dosare de urmarire ale lui Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Corneliu Vadim Tudor, adaugind: „Nu pot sa stiu daca scandalul Berevoiesti sau incendierea in anii 1990 a unei cladiri a Ministerului de Interne au vreo legatura cu aceasta situatie“. Seful SRI a mai afirmat ca a avut semnale privind accesul mai multor persoane la dosarele Securitatii in ultimii zece ani.

Noul regulament al SRI imprumuta elemente din schema de organizare a FBI

Noul regulament al SRI imprumuta elemente din schema de organizare a FBI si a altor servicii de informatii, precum cel german si turcesc, concentrindu-se insa in specificul realitatilor interne, a declarat Radu Timofte.

Regulamentul de functionare, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2002, are ca obiective gestionarea amenintarilor din era informationala, schimburi in domeniul analitic si modificari in structura SRI. Organigrama prevede infiintarea unui inspectorat pentru prevenirea si combaterea terorismului. Acesta va fi format dintr-o directie de identificare si evaluare a amenintarilor teroriste, o brigada de protectie si interventie antiterorista. Inspectoratul va beneficia de suportul logistic al unui grup de transport, aero si desant. Alte componente ale SRI vor fi managementul resurselor informationale, departamentul pentru probleme de siguranta interna a statului, departamentul pentru contraspionaj si amenintari transfrontaliere, oficiul pentru supravegherea secretelor de stat, departamentul de sprijin tehnic.

Anul viitor, Academia Nationala de Informatie nu va mai selectiona absolventi de liceu, ci isi va alege cursanti din rindul absolventilor de facultate. Radu Timofte a precizat ca analizele activitatii SRI aratau o tot mai mare distantare intre realitatile de pe teren si materialele prezentate autoritatilor. Aceasta problema era resimtita si in interiorul SRI, a spus Timofte. El a mai aratat ca nu isi retracteaza afirmatiile de cum citeva luni privind existenta unui curent anti-NATO in SRI, declarind ca majoritatea celor care corespundeau acelei descrieri au parasit Serviciul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS