17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSRI si SIE, reorganizate

SRI si SIE, reorganizate

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit ieri, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza oferta de forte pe care Romania le poate pune la dispozitia UE si pentru angajare in misiuni de pace. CSAT a analizat modul de implementare a Planului National de Aderare a Romaniei pe anul 2001, precum si introducerea in circuitul economic si schimbarea profilului unor capacitati de productie din sectorul industriei de aparare. Consiliul a fost informat despre exercitarea de catre Romania a presedintiei in exercitiu a OSCE, stadiul interoperabilitatii Fortelor Aeriene ale Romaniei cu structurile similare din tarile membre NATO, perfectionarea sistemului de control al exporturilor de articole si tehnologii strategice.
Pe ordinea de zi a sedintei CSAT s-au aflat analizarea modului de reorganizare a Serviciului de Informatii Externe, proiectul legii sigurantei nationale, precum si propunerile de reorganizare si restructurare a activitatii SRI.

CSAT a aprobat ieri strategia Serviciului de Informatii Externe pe perioada 2001-2004 si pe cea a Serviciului Roman de Informatii, care vizeaza o redistribuire a cadrelor acestora in raport de noile provocari aparute dupa atentatele din 11 septembrie din SUA. Consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala, Ioan Talpes, a precizat ca noile strategii se refera in special la combaterea terorismului si la relatiile cu serviciile secrete straine.

El a amintit faptul ca serviciile secrete din intreaga lume au fost preocupate, dupa 11 septembrie, in special de crearea mijloacelor de prevenire si riposta fata de fenomenul terorismului. Consilierul prezidential a declarat ca Romania a trebuit sa modifice organigrama serviciilor secrete, pentru a actiona ca aliat de facto al NATO, asa cum s-a declarat imediat dupa atentatele teroriste din Statele Unite.

Exista reticente fata de restructurarea serviciilor secrete

Ioan Talpes a insistat pentru sporirea alocatiilor bugetare prevazute in Legea bugetului de stat pe anul 2002 pentru sistemul national de securitate si aparare si, in special, pentru sporirea resurselor bugetare destinate serviciilor speciale. El si-a exprimat speranta ca vor fi acordate serviciilor secrete resursele necesare pentru restructurare, cu ocazia rectificarii bugetare care va fi operata anul viitor.

Talpes a afirmat ca exista reticente fata de restructurare in cadrul serviciilor secrete, deoarece departamente care au fost interesante pina acum si-ar putea pierde din importanta. Consilierul prezidential a apreciat ca masurile luate de CSAT in sedinta de ieri au avut drept scop intrarea in normalitate. „Nici un stat care se respecta nu poate sa nu ia masuri de preintimpinare a pericolelor“, a afirmat Talpes.

SIE isi va asuma responsabilitatile rezultate din Strategia nationala de securitate

Noua strategie a Serviciului de Informatii Externe prevede asumarea de catre SIE a tuturor responsabilitatilor si sarcinilor care ii revin din obiectivele Strategiei Nationale de Securitate, cu prioritate integrarea in NATO si UE, cu respectarea legislatiei in vigoare. Documentul prevede transformarea SIE intr-un serviciu modern, eficient si flexibil, aliniat la standardele NATO si UE.

Realizarea obiectivelor strategiei este prevazuta pentru perioada 2002-2004 si intr-o perspectiva previzibila, respectiv pina in anul 2010. Strategia stabileste cadrul necesar pentru identificarea prioritatilor SIE si proiectarea necesitatilor si resurselor de dezvoltare, valorificarea eficienta a retelei internationale de relatii de cooperare cu structuri similare din strainatate, in special din spatiul euro-atlantic, adaptarea structurii organizatorice si functionale a Serviciului in concordanta cu mutatiile actuale si previzibile in climatul regional si international de securitate. Caracterul difuz, multidirectional si imprevizibil al amenintarilor la adresa obiectivelor politice, economice si generale de securitate ale Romaniei si dinamica fenomenelor la nivel global releva necesitatea adaptarii misiunilor SIE, se arata in document.

Mai multe informatii cu caracter secret si anticipativ

Accentul va fi pus pe cresterea rolului si ponderii activitatii de culegere de informatii cu caracter secret si anticipativ, redimensionarea structurii si sarcinilor in domeniul amenintarilor asimetrice, diversificarea mijloacelor si metodelor de munca si a formelor de acoperire, dezvoltarea actiunii in domeniul securitatii economice, contraspionajul extern, apararea secretului de stat. Printre obiectivele SIE se mai afla: promovarea intereselor si a imaginii Romaniei pe plan international, regional sau pe anumite spatii, proiectarea unei imagini corecte a Serviciului in societatea civila. SIE va trebui, de asemenea, „sa optimizeze modalitatile interne de alocare a resurselor si criteriile de utilizare a potentialului uman, material si financiar, sa simplifice si sa flexibilizeze mecanismele de evaluare, planificare si distribuire a acestora si sa promoveze politici sectoriale de tip intensiv, pornind de la prioritati de asteptari de calitate in raport cu satisfacerea acestora“.

Conferinte de presa la finalul sedintelor CSAT

Ioan Talpes a mai anuntat ca va sustine de acum inainte conferinte de presa la finalul sedintelor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). El a mentionat ca doreste ca informatiile comunicate sa fie redate „corect“ de catre mass-media, aceasta fiind si regula pentru permanentizarea conferintelor de presa.

Astfel, CSAT si-a schimbat strategia de comunicare, in sensul unei mai mari transparente, pentru ca pina la sedinta de ieri, hotaririle adoptate de Consiliu erau transmise prin intermediul unor comunicate de catre Biroul de presa al Administratiei prezidentiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS