Locuitorii judetului Olt din mediul urban se confrunta din nou la inceputul sezonului rece cu cosmarul lipsei caldurii din apartamente. Daca in mediul rural fiecare taran are o soba in casa, la oras situatia este diferita, iar judetul Olt nu face exceptie…
In Slatina, potrivit celor declarate de catre Florea Iancu, directorul SC ACETI SA – singurul distribuitor de agent termic din oras, exista doar o centrala termica de cartier in functiune. Aceasta este amplasata pe strada Draganesti si deserveste doar Spitalul de Boli Psihice, citeva gradinite de copii si institutii publice din zona. Locatarii blocurilor din zona au refuzat „oferta“ societatii ACETI din cauza imposibilitatii de a plati caldura. Florea Iancu afirma ca populatia ar putea ramine in continuare bransata la reteaua principala de termoficare a orasului pentru a beneficia de caldura, mai ales ca executivul ajuta cetatenii in acest sens prin acordarea ajutoarelor financiare „de iarna“.
ACETI furnizeaza agent termic din 8 noiembrie. Din datele furnizate de directorul Iancu, doar noua blocuri au ramas racordate la reteaua de agent termic a orasului. O parte importanta a institutiilor publice, precum si toate scolile si gradinitele de copii din oras primesc caldura. ACETI are de recuperat de la populatie peste 45 de miliarde de lei, avind la rindul sau datorii catre ALRO (39 de miliarde de lei), ALPROM (14 miliarde de lei) si ELECTRICA Slatina (18 miliarde de lei).
„Stringem cureaua si mai punem o haina pe noi!“
Presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Proprietari si Chiriasi (UJAPC) Olt, Ioan Stoica, este de parere ca debitele consumatorilor se amplifica din cauza penalizarilor si a majorarii lunare a tarifelor tuturor serviciilor si utilitatilor publice. La acestea se adauga si veniturile scazute ale populatiei. „Desi cauzele sint cunoscute, majoritatea furnizorilor si a celorlalte organe ale statului dau vina pe asociatiile de proprietari. Toti acestia nu tin cont, din pacate, de starea social-economica a populatiei, de deteriorarea instalatiilor de la sursa si pina la blocuri“, spune Ioan Stoica.
Cele peste 117 asociatii de proprietari din Slatina inregistreaza in prezent debite de aproape 300 de milioane de lei catre DISTRIGAZ, o suma identica la ELECTRICA, la care se adauga aproximativ 45 de miliarde de lei catre ACETI. „Concluzia este una: stringem cureaua si mai punem o haina pe noi!“, a mai spus Ioan Stoica.
„O sa ne mutam cu totii la tara!“
Ana Jugaru, administratoare la Asociatia de proprietari nr. 12 din Slatina, a declarat ca, din cele 352 de apartamente, cite are inregistrate, 70 au centrale termice. Alte 75 de apartamente au montate „ceasuri“ pentru masurat consumul de gaze naturale. Datoriile acestei asociatii catre ACETI sint de aproape 400 de milioane de lei, la care se adauga 600 de milioane de lei, reprezentind penalizari.
In prezent, este in derulare operatia de montare de gigacalorimetre, desi demersuri pe aceasta linie fusesera facute de anul trecut. Administratoarea asociatiei a initiat deja actiuni de recuperare a datoriilor de la locatarii cu restante mari. Din cele 14 apartamente scoase la licitatie in 2000 pentru recuperarea debitelor la intretinere a fost vindut doar unul. Ceilalti proprietari au reusit sa-si reduca din datorii. In prezent, in situatia de a fi vindute sint alte zece apartamente.
Vasile Popescu, proprietar al unei garsoniere in blocul CAM 4 din Slatina, si-a montat contoare pentru gaze si apa. Totusi, considera ca viata la oras a devenit extrem de grea: „M-am mutat la tara, in satul Comanita din comuna Teslui. Aici mai vin doar din cind in cind. Nu mai e ca inainte!.. Iar acum, ca a venit gerul, nu avem caldura. De apa calda, nu mai vorbesc. Slatina nu mai beneficiaza de acest <> de ani de zile! La tara am tot ce-mi trebuie. O sa ajungem sa ne mutam cu totii la tara!“.
La Corabia, caldura se da cu portia
Situatia nu e prea roz nici in celelalte orase din judet. In Corabia, caldura este furnizata de catre societatea TERMOCOR. Prima faza a inceput pe 6 noiembrie, cu program de furnizare a caldurii intre orele 15.00-22.00. Din 20 noiembrie, a inceput cea de-a doua faza, cu program si dimineata, orele 5.00-10.00. Se preconizeaza ca stocul de combustibil lichid va ajunge pina pe 7-8 decembrie.
Primarul Corabiei, Ion Dimienescu, afirma ca locuitorii orasului au restante la intretinere de 1,2 miliarde de lei. Din pacate, somajul ridicat in rindul celor aproape 23.000 de locuitori ai orasului – de 65% – face ca si aici sa existe probleme in acest sens. Din cele 2.200 de apartamente din oras, au mai ramas bransate la conducta de incalzire 1.500 de apartamente. Pentru moment, operatiunea de debransare de la caldura a fost suspendata.
O situatie oarecum satisfacatoare este in Caracal. Edilul-sef al orasului, Gheorghe Anghel, spune ca nu exista probleme cu furnizarea agentului termic catre populatie. Cele 23 de asociatii de proprietari din Caracal au datorii catre primarie de aproape 12 miliarde de lei. In jur de 1.500 de familii vor beneficia de prevederile Legii venitului minim garantat. Valoarea subventiilor, conform cererilor depuse in acest sens la primarie, se ridica la aproximativ un miliard de lei.