-0.5 C
Craiova
miercuri, 5 februarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateOamenii nu vor nici in car, nici in caruta, nici in teleguta

Oamenii nu vor nici in car, nici in caruta, nici in teleguta

Pe vremuri, Ghindeniul a fost comuna separata de Malu Mare din al carei teritoriu administrativ face parte acum. Cu zece ani in urma, in fiecare dimineata, din centrul acestei localitati plecau spre Craiova cite 12 autobuze cu salariati, care se dovedeau neincapatoare. Aproape fiecare casa avea cite un salariat la oras si un trai decent. Cind s-a facut reorganizarea teritoriala, Ghindeniul a devenit un sat al comunei Malu Mare. De atunci, tot ce s-a investit s-a realizat doar in satul de la centru. Ghindeniul are si acum soseaua pietruita, institutiile darapanate, nu are post de politie si dupa 1990 a ramas si fara cele 12 autobuze de navetisti, mai bine zis, fara salariati. Industria Craiovei s-a dus, ca si agricultura Doljului, de ripa si a aparut somajul. Schimbarile sociale s-au tinut lant, ajutorul de somaj s-a terminat, pamintul s-a dat cui a vrut sa-l ia, au aparut circiumile private si tractoarele particulare si peste toate s-a instalat neputinta.

Preturi impuse sub amenintare

Cei 22 de proprietari de tractoare si masini agricole din Ghindeni au fost la un pas de a intra in greva. Pina in toamna aceasta, proprietarii pamintului au lucrat cu cine au vrut la pretul care, spun satenii, s-a practicat in sat.

La inceputul campaniei de toamna, citiva consilieri si reprezentanti ai Primariei Malu Mare au convocat proprietarii de tractoare in centrul satului si le-au transmis ca pamintul in aceasta campanie se va lucra cu 1,4 milioane de lei de la arat pina la semanat. Pentru ca anul trecut infiintarea unui hectar de griu a fost tot atit, dar la preturi de cost indiscutabil mai mici, „patronii“ au refuzat oferta primariei. Ca lucrurile sa nu ramina asa, ei au cerut un pret de cost pe tractor de la Directia Agricola.

Raspunsul a venit prompt, in sensul ca specialistii au spus ca infiintarea unui hectar de griu in aceasta toamna costa 1.800.000 de lei, pret in care nu se include costul semintelor.

Unii consilieri, dupa declaratiile proprietarilor de utilaje, au amenintat ca, daca nu vor sa lucreze cu pretul impus de ei, le va trimite Garda Financiara si alte organe fiscale pentru controale la singe. Pentru ca unora le-a fost frica, iar altora, lehamite, si pentru ca perioada de tatonari asupra pretului a durat destul de mult, au ramas multi oameni in sat care nu au semanat nici un bob de griu.

Nemultumiti „de profesie“

Singura sursa de venit pentru oamenii din Ghindeni este pamintul. Daca ploua, se mai face cite ceva, daca nu, nu. Anul trecut, din cauza saraciei, mai mult de jumatate din pamint a ramas necultivat. Cu toate acestea, nimeni nu vrea sa accepte asocierea profitabila pe care proprietarii de utilaje au propus-o.

Anul acesta, statul a subventionat hectarul de griu cu doua milioane de lei. De anul viitor, subventii nu vor mai primi decit asociatiile care vor reusi sa lucreze cel putin 110 ha de teren. Proprietarii utilajelor au vrut sa faca macar o asociatie, care sa are si sa semene suprafata de pamint, sa incaseze cele doua milioane de lei pe hectar, iar proprietarii de terenuri sa ia recolta de pe suprafete. Nici asa nu au vrut locuitorii din Ghindeni, dar se vaita tot timpul ca nu au bani si sint saraci.

La Ghindeni, problema cu pamintul este ca in povestea vesnicului nemultumit, care nu voia nici in car, nici in caruta, nici in teleguta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS