1.4 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFiscalitate redusa, saracie „multilateral dezvoltata“

Fiscalitate redusa, saracie „multilateral dezvoltata“

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice considera ca Romania are unul dintre cele mai reduse grade de fiscalitate din Europa Centrala si de Est, potrivit raportului dintre veniturile colectate si Produsul Intern Brut (PIB).

Pentru anul viitor se preconizeaza o reducere a gradului de fiscalitate, ca raport intre total venituri si taxe si PIB, care va scadea cu circa un procent, de la 32,7% la aproape 31,8%. In prezent, Romania colecteaza si redistribuie 30% din PIB, in timp ce tarile central-europene, mai avansate in procesul de tranzitie, colecteaza si redistribuie peste 40% din PIB.

Ratele de taxare la majoritatea impozitelor importante, cu exceptia contributiei la asigurarile sociale, sint mai reduse in Romania in raport cu cele ale tarilor central-europene, apreciaza Ministerul Finantelor.

Contributiile populatiei la diferite fonduri vor fi eliminate din 2002

In privinta impozitului pe profit, cota de impozitare din Romania este de 25%, mai redusa in comparatie cu nivelul practicat in Slovacia – 29%, Polonia – 30%, Cehia – 31%, dar mai mare fata de cota impozitului pe profit calculata in Ungaria – 18% si Slovenia – 20%. Impozitul pe venitul global este in Romania intre rata minima de 18% si rata maxima de 40%, in timp ce in Cehia, impozitul pe venitul global variaza intre 15% si 40%, in Slovacia intre 15% si 42%, iar in Slovenia intre 17% si 50%.

In Polonia, impozitul pe venitul global variaza intre 19% si 40%, iar in Ungaria intre 20% si 40%. La acest impozit direct, Romania se afla cu niveluri de impozitare in apropierea mediei. Ministerul Finantelor admite totusi ca Romania practica una dintre cele mai mari rate de taxare la contributiile de asigurari sociale in raport cu celelalte tari aflate in tranzitie.

Pentru anul 2002 s-a decis reducerea ratei de contributie de la 3% la 2% la fondul special pentru handicapati si eliminarea fondului special pentru educatie, purtator al unei cote de 2%.

Specialistii apreciaza ca acesta este unul dintre principalele motive pentru care saracia populatiei este „multilateral dezvoltata“ si cu slabe perspective de scadere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS