Linga unele scoli craiovene continua sa functioneze chioscuri alimentare declarate inchise de autoritatile sanitare. Doua dintre acestea au fost descoperite ieri de inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj. Desi primisera decizie de suspendare temporara a activitatii, SC MINOMIN, de linga Scoala Profesionala nr. 17, din cartierul 1 Mai, si AF COCOCI, de linga Scoala nr. 34, din cartierul Craiovita Noua, au continuat sa vinda in conditii improprii.
Dupa ce a verificat in ultima luna toate chioscurile situate in perimetrul unitatilor scolare din Dolj, Inspectia Sanitara de Stat a descoperit ca 32 dintre acestea incalcau reglementarile legale in vigoare: functionau in conditii neigienice, fara apa rece sau calda, vindeau produse pentru care nu aveau autorizatie – tigari, bauturi alcoolice sau produse de patiserie aduse de la o distanta de peste 20 de metri. Patronii a 25 de unitati alimentare au fost amendati si au primit dispozitia de a inchide chioscurile, iar alti sapte au primit doar amenzi. Valoarea totala a sanctiunilor depaseste 150 de milioane de lei.
Inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat au intreprins ieri un control pentru a vedea daca patronii societatilor a caror activitate a fost suspendata respecta decizia. Unele magazine craiovene care fusesera inchise temporar functionau ilegal. „Pe terenul Scolii Profesionale nr. 17, la SC MINOMIN, aceeasi persoana vindea detergenti si peste congelat si, in plus, chioscul nu dispunea de apa calda. Aceste deficiente, locul mic de depozitare a diverselor marfuri, precum si dezordinea au fost considerate motive suficiente de inchidere a magazinului“, a precizat medicul inspector Mihaela Stinga. Patronul nu s-a conformat insa si a hotarit continuarea activitatii.
De cojocul patronilor neascultatori are ac doar politia
Un alt magazin care a fost gasit functionind ilegal apartine AF COCOCI si este situat linga Scoala nr. 34. Acesta fusese inchis temporar deoarece se comercializau bauturi alcoolice, iar piinea se vindea intr-un spatiu prea mic Aceste deficiente nu au fost insa remediate. Reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat spun ca singurele masuri pe care le pot lua impotriva celor care nu respecta normele igienico-sanitare sint aplicarea amenzilor si intreruperea activitatii. In cazul patronilor care nu respecta deciziile Inspectiei Sanitare de Stat, se vor face adrese catre politie, urmind sa li se intocmeasca dosare penale. La fel vor pati si patronii celorlalte 23 de chioscuri inchise, din intreg judetul Dolj, daca vor continua sa functioneze fara sa aiba autorizatie sanitara sau in conditii improprii.
O situatie deosebita semnalata de inspectorii sanitari este cea a magazinelor amplasate in vecinatatea unitatilor scolare, dar care nu sint pe terenul acestora si nu au contract incheiat cu ele. Aceste chioscuri pot comercializa tutun si bauturi alcoolice, produse interzise in magazinele amplasate in incinta scolilor. Conform Legii 55/1999, nu se pot vinde astfel de produse pe calea de acces spre unitatile scolare, dar nu se specifica insa pina la ce distanta de scoala se aplica aceasta prevedere. De exemplu, linga curtea Gradinitei 45 din cartierul Craiovita Noua functioneaza o bodega, iar vizavi se vind tigari si bauturi alcoolice.