Autoritatile locale si centrale se straduiesc de zece ani sa aplice prima lege de retrocedare a pamintului, Legea 18/1991. Tot de atitia ani, alte institutii ale statului, politie, Parchet, judecatorii, tribunale, Curti de Apel sint sufocate de litigiile iscate prin aplicarea acestei legi. Pamintul insa nu este elastic si nu ajunge. Stadiul in care este aplicarea celor patru legi funciare aparute pina la aceasta data difera de la o comuna la alta. La Leu…
Desi in acte exista, pamintul lipseste cu desavirsire
Reorganizarile teritorial-administrative care s-au facut in decursul ultimilor 50 de ani au facut, in unele localitati, aproape imposibila reconstituirea dreptului de proprietate.
Daca agricultura ar fi ramas la nivel de CAP, unitate in care locuitorii satului si-au adus pamintul, lucrurile ar fi fost mult mai descurcate. Infiintarea ulterioara a GAS si IAS, cu pamint preluat prin tot felul de protocoale de la CAP, a facut ca suprafetele fostelor CAP pe care s-a facut initial reconstituirea dreptului de proprietate sa nu fie suficiente. Asa s-a intimplat si in comuna Leu, unde, la incurcatura provocata de unitatile agricole de stat s-a adaugat si incompetenta autoritatilor si a comisiilor locale de aplicare a Legii funciare, care au permis localnicilor sa-si ia pamint unde si cit au vrut.
Se va remasura tot pamintul
Pentru terminarea aplicarii Legii 18/1991, la Leu ar fi trebuit impartite 8.425 ha teren. Daca pentru satul Zanoaga, aplicarea acestei legi se poate considera finalizata, nu acelasi lucru se poate spune si despre Leu.
Din cele 6.281 ha care trebuia impartite si emise titluri de proprietate doar in proportie de 5% s-a facut acest lucru. Mihai Nicu, primarul comunei, spune ca 673 de titluri au fost emise gresit din cauza ca din 1991 si pina acum, in comuna s-au perindat peste 40 de functionari ai OCOT care nu si-au predat unii altora lucrarile, ceea ce a dus la emiterea a cite doua, trei titluri pentru aceeasi suprafata. Mai mult, in evidentele OCOT reiese ca la Leu ar fi rezerva de pamint. In realitate, aceasta rezerva cuprinsa in evidente nu exista. Pentru ca realitatea nu bate cu hirtiile, s-a ajuns la concluzia ca toata suprafata de pamint de la Leu trebuie remasurata. Exista banuiala ca unii localnici detin mai mult decit li se cuvine.
Conform Legii 10/2001, la Primaria Leu au fost depuse 12 notificari. La Zanoaga, mostenitorii boierului Becherescu au cerut ceea ce a mai ramas din conacul lor, iar la Leu, mostenitorii au cerut conacul lui Simionescu care a disparut de mult.