Compania americana ADVANCED CELL TECHNOLOGY INC. (ACT) a anuntat clonarea cu succes a unui embrion uman in vederea producerii de celule-matrita in scop terapeutic.
„Dupa mai multe luni de incercari, pe 13 octombrie 2001, am obtinut in laborator primii embrioni umani produsi folosind tehnica transplantarii nucleare, numita si clonare“, a explicat echipa de cercetatori, intr-un articol aparut in revista Scientific American. Ei au precizat ca au reusit sa realizeze transferul nucleului unei celule intr-un ovul in prealabil anucleat al unei femei, producind apoi embrioni dintre care unii au ajuns la stadiul de sase celule.
Compania, care lucreaza in domeniul producerii de celule-matrita in scop terapeutic, a recurs si la tehnica partenogenezei, care permite dezvoltarea unui embrion pornind de la un ovul normal, ducind la producerea de blastocite cu patrimoniu genetic modificat. Blastocitul este un embrion de cinci-zece zile. ADVANCED CELL spune ca toate cercetarile sale au un obiectiv pur terapeutic si nu reproductiv.
„Intentia noastra nu este sa cream fiinte umane clonate“, a explicat un reprezentant al societatii. „Vrem sa punem la punct terapii care sa permita tratarea multor boli, printre care diabetul, cancerul, SIDA sau afectiuni neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson“, a adaugat el.
Celulele-matrita se pot cultiva in asa fel incit sa formeze orice fel de tesut celular din organismul uman, deschizind astfel calea medicinei regenerative, pentru tratamente prin grefe de celule pentru boli neurodegenerative, cardiace, hepatice sau diabetice. Cercetatorii au precizat ca au activat 22 de ovule umane prin partenogeneza si au realizat un transfer de nuclee in 17 ovocite. Au fost creati trei embrioni de cite sase celule.
Cercetatorii de la ACT au subliniat ca, din pacate, „coloniile de celule-matrita care exista in prezent in laboratoarele din intreaga lume au putina utilitate pentru tratamentele prin transplant pentru ca ar fi respinse de organismul pacientilor“. Pe linga acest lucru „stiintific, entitatile pe care le fabricam nu sint indivizi. Ele nu reprezinta decit viata celulara, nu umana“, a mai spus directorul ACT, Michael West.
Cercetatorii americani au obtinut prin clonare primii embrioni umani
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei