4.2 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Mie imi pasa! Dar tie?“

„Mie imi pasa! Dar tie?“

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva SIDA, declarata prima data la 1.12.1988, dupa o intilnire a ministrilor sanatatii din intreaga lume, lanseaza an de an, printr-un mesaj sugestiv, o chemare la schimb de informatii si toleranta sociala. 1 Decembrie nu este o zi de sarbatoare, ci de intarire a efortului global de a face fata provocarii pandemiei cu SIDA, care continua sa se raspindeasca in toate zonele lumii.

Alegerea temei din acest an, „Mie imi pasa! Dar tie?“, este menita sa constientizeze fiecare persoana asupra rolului potential pe care il are in transmiterea bolii, asupra repercusiunilor pe termen lung ale SIDA, fara a pierde din vedere ca ea poate sa afecteze pe oricine.

Conform ultimelor date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in ultimul an au fost infectate peste sase milioane de persoane, adica o rata de aproximativ 16.400 de noi infectati zilnic. Se estimeaza ca peste 50 de milioane de adulti si copii traiesc astazi cu HIV, pronosticul OMS pentru sfirsitul mileniului (40 de milioane) fiind cu mult depasit.

Cea mai abrupta crestere a numarului de cazuri noi in Europa s-a inregistrat in noile Republici din fosta Uniune Sovietica. Aceasta extindere a epidemiei in Europa de Est (inclusiv in Romania) este cauzata in primul rind de persoanele care folosesc in comun droguri injectabile.

Opinia OMS este ca impactul SIDA asupra ratei mortalitatii este doar la inceput, situatia inrautatindu-se dramatic in viitor (exemplu: tarile Europei de Est).

Toate aceste cifre se refera doar la cazurile declarate, dar se apreciaza ca in spatele fiecarui bolnav (adult) se afla zece posibili seropozitivi (adica purtatori de virus, care, neavind simptome si nestiind ca sint infectati, pot raspindi virusul). Cele mai multe cazuri la noi in tara sint in judetele Constanta, Bacau, Galati, Dolj si municipiul Bucuresti.

La prima vedere, pentru un necunoscator, aceste cifre nu spun nimic, dar, daca ne gindim la pericolul pe care-l reprezinta acesti seropozitivi (care nu stiu ca sint purtatori de virus si-l pot transmite mai departe), atunci intelegem de ce trebuie accentuata lupta pentru educarea si informarea populatiei in legatura cu aceasta boala. Educatia si informatia sint armele noastre principale impotriva raspindirii in continuare a virusului HIV, pentru ca un important mijloc de a depasi prejudecatile si temerile oamenilor este ca ei sa aiba posibilitatea sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri complete si corecte la toate aceste intrebari legate de infectia cu virusul HIV si boala SIDA.

Pentru ca SIDA ii afecteaza indeosebi pe adolescenti si pe tineri, pentru ca diseminarea galopanta a infectiei se face in primul rind pe cale sexuala, raspunderea educatorilor este esentiala. Parintii, profesorii, ziaristii, redactorii emisiunilor de radio si televiziune, preotii de toate confesiunile si, mai ales, medicii si specialistii care lucreaza in sistemul ingrijirilor de sanatate, toti cei care traiesc in preajma tinerilor si lucreaza cu ei au datoria de a-i sprijini pe tineri in lupta de prevenire a flagelului HIV/SIDA.

Contaminarea cu HIV este mai mult decit o ruleta necistigatoare, este o ruleta mortala, in care ignoranta ucide viata!

„ Mie imi pasa! Dar tie?“ Acesta este mesajul adresat fiecaruia pentru a intelege ca viata ta si a celor din jurul tau depinde acum de tine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS