3.6 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNu va feriti de frig, ci de neplacerile pe care le produce!

Nu va feriti de frig, ci de neplacerile pe care le produce!

Chiar daca iarna nu si-a scos inca…turturii, frigul poate sa va faca o seama de probleme. Nasul rosu, tenul lipsit de stralucire, uscat si cu pielea terna, gitul care va ustura si va doare la fiecare inghititura, durerile de muschi sau de oase, toate astea sint doar citeva dintre neplacerile pe care frigul le poate produce organismului dumneavoastra. Invatati sa va protejati de efectele frigului sau cum sa actionati inca de la inceput, astfel incit iarna sa nu vi se para interminabila, iar sarbatorile sa va tihneasca.

Primele necazuri frigul le produce mai intii la nivelul epidermei; fie o crapatura micuta, aproape de neobservat, care va jeneaza totusi la cea mai mica atingere, fie pete uscate care va imbroboneaza tenul expus frigului. Vremea rece si uscata nu face decit sa agraveze efectele pe care le produce frigul asupra organismului. Nu ezitati ca, inca de la primele pete aparute pe piele, mai ales daca sint insotite de dureri sau coloratii nesanatoase (de regula in violaceu) ale epidermei, sa va adresati medicului, singurul in masura sa va prescrie tratamentul adecvat.

In cazul unei variatii mari de temperatura, terminatiile nervoase din piele trimit catre sistemul nervos central aceasta informatie si sistemul circulator este solicitat. Vasele sanguine de suprafata se contracta (iar pielea devine palida) si singele este redistribuit catre organele vitale. Pielea si extremitatile sint astfel mai reci, neoxigenate, deshidratate si lipsite de substantele hranitoare si protectoare din singe, expuse fisurilor si manifestarilor neplacute.

Protectie inainte de toate

Pentru a nu avea astfel de neplaceri de la primul vint rece sau prima scadere a temperaturii sub zero grade, cel mai bine este sa va protejati de frig. Evitati insa sa va infofoliti fara masura; pielea trebuie totusi sa respire si mult mai bine ar fi sa va „echipati“ cu bluze mai multe, dar mai subtiri, pentru a crea un strat de aer izolator si protector. Folositi creme hranitoare, bogate in substante hranitoare si hidratante, chiar daca tenul dumneavoastra are tendinta de a fi gras. Cind va spalati fata, renuntati la sapun in favoarea laptelui demachiant si ginditi-va ca de frig nu sufera numai pielea fetei, ci si gitul si restul epidermei. Cel putin o data pe saptamina frecati-va energic pielea pentru a stimula regenerarea acesteia si ungeti-va tot corpul cu o crema hranitoare. Folositi un ruj hidratant, pentru ca buzele sint cele mai des si mai grav afectate de frig. Nu faceti greseala ca, la prima usturime, sa va umeziti buzele cu saliva; aciditatea salivei nu va face decit sa amplifice uscarea si deteriorarea pielitei subtiri care va acopera buzele. Si miinile, si picioarele necesita ingrijire speciala in timpul sezonului rece; puteti ca, pentru a preveni eventualele necazuri, sa dormiti o data pe saptamina cu manusi si cu sosete de bumbac, dupa ce ati aplicat din belsug un strat gros de crema si pe miini, si pe picioare. Daca pielea dumneavoastra a avut deja de suferit de pe urma frigului, incercati sa mai „reparati“ cite ceva hidratind cit mai mult si mai bine zona. De fapt, intregul organism trebuie sa beneficieze de o hidratare suplimentara, iar ceaiurile de plante sint un produs cit se poate de eficient, ieftin si la indemina oricui. Daca, din cauza frigului, miinile sau picioarele v-au amortit, evitati sa va incalziti brusc, cu apa fierbinte; incalzirea trebuie sa se faca treptat, organismul adaptindu-se incetul cu incetul la temperatura mediului ambiental.

Nu uitati totusi ca frigul va este aliat in pastrarea sanatatii si in calirea organismului. In loc sa evitati frigul sau sa va slabiti rezistenta corpului la schimbarile din mediul ambiant, prin supraincalzirea locuintei sau infofolitul exagerat, evitati marile, si nu micile neplaceri cauzate de frig. In fond, putin tremurat va fortifica organismul si veti intra in primavara mai sanatos si mai vioi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS