2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024

Stiri diverse

Salvamontistii vor avea propria lor lege

Ministerul Turismului intentioneaza sa elaboreze un proiect de lege care sa defineasca statutul si modalitatile de finantare ale salvamontistilor, initiativa avind ca scop relansarea activitatii si eliminarea problemelor cu care se confrunta acestia, sustin oficialitati din Ministerul Turismului. Salvamontistii din Valea Jiului vor primi din partea Ministerului Turismului 135 de milioane de lei pentru echipamente, ajutor menit sa asigure o minima dotare si salarizare, se mai arata in comunicat. Aceasta initiativa a fost luata dupa ce salvamontistii din Valea Jiului au declansat zilele trecute o greva de avertisment.

Prea putine firme in topul national

Din cele peste 410.000 de societati comerciale care au depus bilantul contabil pentru anul 2000, doar 1.080 de companii au fost selectate in cadrul celei de-a opta editii a Topului national al firmelor, elaborat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). Potrivit organizatorilor, din totalul firmelor existente in Romania, in urma aplicarii conditiilor de participare la top, au fost selectate 15.325 de firme, clasate pe primele zece locuri in topurile judetene, dintre acestea fiind retinute pentru clasificarea in topul national doar 1.080. George Cojocaru, presedintele CCIR, a declarat, cu ocazia premierii celor mai profitabile firme din tara, ca actuala editie a topului include societatile comerciale care au dovedit capacitate manageriala exceptionala si au reusit sa obtina profit, in conditiile vitrege ale anului trecut, caracterizat de instabilitate legislativa si fiscalitate ridicata.

Se liberalizeaza fluxurile de capital

BNR a trimis deja spre publicare in Monitorul Oficial circulara privind liberalizarea fluxurilor de capital, care cuprinde termenele de liberalizare pe care Romania le-a negociat cu Uniunea Europeana si inchide provizoriu acest capitol de negociere. In prima faza, vor fi liberalizate, o data cu publicarea circularei, investitiile directe si imobilizarile rezidentilor in strainatate, transferurile ce decurg din asigurari (atit intrari, cit si iesiri), creditele comerciale mai mari de un an acordate de rezidenti nerezidentilor, transferurile personale – mai putin imprumuturile personale acordate de rezidenti nerezidentilor. Aceasta prevedere se aplica, din acest an, si pentru importurile si exporturile de valori mobiliare, instrumentele negociabile si instrumentele de plata, mai putin cele cu numerar, precum si pentru admiterea valorilor mobiliare si organismelor de plasament colectiv la bursele din strainatate.

Cele mai bune autoturisme din Europa vor participa la concursul Autobest – Masina Anului

Finalistele primei editii a competitiei Autobest – Masina Anului in Europa

Centrala si de Est, care se va desfasura vineri, la Bucuresti, sint Fiat Doblo, Opel Corsa, Renault Clio Symbol, Skoda Fabia Sedan si Peugeot 307. Dan Vardie, presedinte al asociatiei si al juriului Autobest, a spus ca premiul va fi desemnat pentru cele mai bune rezultate obtinute in industria autovehiculelor. La concurs urmeaza sa participe automobilele produse in noua tari din zona, cele mai importante criterii de departajare fiind pretul, calitatea serviciilor, reteaua de distributie, performantele si consumul de combustibil. Pentru a intra in concurs, toate modelele trebuie sa coste sub 15.000 de euro.

Finantare RICOP pentru intreprinderile romanesti

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a semnat saptamina trecuta contractul pentru componenta de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii din cadrul programului RICOP. Astfel, evaluarea primelor cereri de finantare va fi facuta de catre administratorul fondului, Banca Comerciala Romana, pina la sfirsitul acestui an. Prin componenta de finantare a IMM, in valoare de 30 de milioane de euro, intreprinderile mici si mijlocii selectate vor primi finantari nerambursabile cuprinse intre 10.000 si 300.000 de euro, pentru efectuarea de investitii in zonele afectate de inchiderea sau restructurarea intreprinderilor de stat. Programul vizeaza 17 judete ale Romaniei si urmareste crearea a peste 10.000 de locuri de munca. Judetele in care vor fi realizate proiectele sint: Vaslui, Bacau, Iasi, Neamt, Galati, Buzau, Braila, Arges, Dimbovita, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, Vilcea, Hunedoara, Brasov si Covasna.

Colaborare financiara romano-spaniola

Realizarea proiectului de cooperare intre autoritatile fiscale din Romania si Spania, pentru imbunatatirea sistemului de colectare a veniturilor bugetare, va duce la cresterea cu 20% a instrainarii bunurilor sechestrate prin executare silita, precum si la reducerea cu 50% a numarului de dosare de executare silita restante. Gheorghe Oana, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), a spus ca rezultatele implementarii acestui proiect se vor reflecta in declansarea procedurilor de sechestru si licitatii, a procedurilor de compensare a datoriilor marilor contribuabili, precum si a procedurilor de lichidare a arieratelor. Printre prevederile programului se numara: dezvoltarea unui subsistem informatic referitor la colectarea veniturilor, dezvoltarea unui program de formare profesionala, conceput pentru continuarea programelor de formare existente, si pregatirea aderarii Ministerului Finantelor la Conventia privind asistenta administrativa reciproca in aspecte fiscale.

800 de firme bavareze au relatii comerciale cu societati romanesti

800 de firme bavareze deruleaza activitati comerciale cu firme romanesti, iar 11 dintre acestea produc in Romania. Hermann Regensburger, secretar de stat in Ministerul de Interne al landului Bavaria, a spus ca exista 15 societati comerciale mixte cu capital romano-bavarez si 21 de firme bavareze cu reprezentante in Romania. Volumul investitiilor bavareze in Romania s-a ridicat, in perioada 1994 – 1999, la 59 de milioane de marci germane, numeroase firme cu nume de rezonanta, cum ar fi Siemens, Kathrein sau Rhode&Schwartz, fiind prezente pe piata romaneasca.

Mai multa energie nucleara din 2004

Reactorul numarul doi al Centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda ar putea fi pus in functiune pina la sfirsitul anului 2004, daca Romania va obtine un credit de 200 de milioane de euro de la EURATOM, asociatia patronala a producatorilor de energie nucleara din Uniunea Europeana (UE). Termenul initial de punere in functiune al celui de-al doilea reactor a fost stabilit de autoritatile romane pentru data de 1 ianuarie 2005. Valoarea finantarii pentru lucrarile de finalizare a reactorului numarul doi se ridica la circa 700 de milioane de dolari, jumatate din suma fiind asigurata de statul roman, prin livrari de apa grea, echipamente si servicii conexe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS