6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnii politisti rezervisti mehedinteni ameninta ca pleaca la Bucuresti

Unii politisti rezervisti mehedinteni ameninta ca pleaca la Bucuresti

O parte din cei 25 de politisti ai Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, care au fost trecuti in rezerva la cerere, la sfirsitul lunii octombrie, cu drept de pensie militara, sint nemultumiti de faptul ca, nici pina la aceasta data, nu au primit o parte din banii promisi, in termenul de 30 de zile. Ei ameninta acum ca, daca nu se va gasi o solutie urgenta ca banii sa ajunga in Mehedinti, vor merge la Bucuresti sa protesteze in fata Ministerului de Interne.

Conform OUG nr. 137, din 14 septembrie 2000, sumele reprezentind ajutoare si plati compensatorii acordate militarilor trecuti in rezerva sau direct in retragere se acordau in doua transe, astfel: transa I, in cuantum de trei solde lunare nete, in termen de 30 de zile de la data trecerii in rezerva sau direct in retragere, si transa a II-a – restul sumelor banesti care se cuvin in raport cu conditiile legale indeplinite de fiecare militar, dupa trei luni de la data efectuarii primei transe de plata, dar nu mai tirziu de noua luni.

Printr-un articol unic al Ordonantei de Urgenta nr. 67/3 mai 2001, toate dispozitiile actului normativ mai sus-mentionat s-au abrogat. S-au introdus totusi citeva modificari la actul privind „disponibilizarea“ cadrelor, care arata ca ofiterii si subofiterii isi vor primi platile compensatorii atunci cind ministerul de resort va dispune de fondurile necesare.

„Intrebam in fiecare zi cind vom primi banii, pentru ca vin Sarbatorile…“

In aceste conditii, sapte ofiteri, cinci maistri militari si 13 subofiteri din cadrul IJP Mehedinti, care au fost trecuti in rezerva, cu drept de pensie militara, incepind cu 31 octombrie, prin ordin al ministrului de interne, isi asteapta inca prima transa de bani, pe care sperau sa o primeasca dupa 30 de zile.

Cele 25 de cadre din politia mehedinteana au avut, la trecerea in rezerva, virsta de peste 51 de ani si peste 31 de ani de activitate. Pentru ca banii nu au mai ajuns in miinile lor, iar zvonurile dinspre minister nu sint prea bune, in rindul politistilor au inceput sa apara nemultumirile. „Vin Sarbatorile si nu ne-au dat inca nici un ban. Am iesit la pensie dupa 30 de ani de activitate in politie si ne-au promis ca vom primi banii la timp, adica intr-o luna. A trecut o luna, a trecut si a doua si, acum, se asteapta anul viitor. Dupa o viata petrecuta intr-un sistem militarizat, nici acum nu te poti bucura de dreptul la pensie militara. Intrebam, in fiecare zi, cind vom primi banii, pentru ca vin Sarbatorile, dar ni se spune ca ministerul nu are deocamdata de unde sa dea acesti bani. Avem si noi familii, avem copii si avem greutati“, a declarat unul dintre cei 25 de politisti mehedinteni, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Celor sapte ofiteri si 18 subofiteri ai IJP Mehedinti li s-au promis, la trecerea in rezerva, aproximativ 20 de salarii compensatorii, ceea ce a creat, la vremea respectiva, un aflux de cereri de iesire la pensie. Astfel, cele citeva zeci de milioane de lei pe care le au de incasat din partea Ministerului de Interne sint asteptate ca piinea calda de catre politistii mehedinteni, care au inceput deja sa se framinte ca nu au bani la sfirsit de an. Unii dintre acestia se gindesc, tot mai mult, la plecarea la Bucuresti, ca sa protesteze in fata Ministerului de Interne.

La sfirsitul lunii noiembrie, alti 100 de politisti aflati intr-o situatie similara au protestat la Bucuresti, primind promisiuni din partea conducerii ministerului ca-si vor primi drepturile banesti restante. Potrivit cpt. Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti, Ministerul de Interne este ordonatorul de credite din sistem si cel care decide cind vor fi primiti acesti bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS