De vreme ce imbolnavirile cauzate de consumul de alimente contaminate au ajuns cea mai raspindita problema de sanatate pretutindeni, este evidenta importanta ce o are pentru sanatate consumul unor alimente sigure.
Recentele scandaluri legate de boala vacii nebune in Europa, descoperirea dioxinei si a altor chimicale in pui si in unele specii de pesti, utilizarea Alticelor in crescatoriile de animale, prezenta bacteriilor si a organismelor modificate genetic au crescut interesul si gradul de constienta privind siguranta alimentelor.
Problema sigurantei alimentelor a devenit mult mai complexa o data cu globalizarea comertului cu alimente, urbanizarea, modificarea stilului de viata, calatoriile internationale, poluarea mediului, dezastrele naturale si cele create de om.
O data cu cresterea pe viitor a numarului de calatorii internationale, numeroase imbolnaviri produse de alimente se pot raspindi rapid peste granite. Pentru a asigura standardele in ceea ce priveste siguranta si calitatea hranei, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura si OMS au elaborat Codexul Alimentar de referinta pe plan international pentru autoritatile din sanatate, pentru cei implicati in controlul alimentelor, cei care le produc, pentru oameni de stiinta si grupul consumatorilor.
Alimentele contaminate cauzeaza imbolnaviri mai ales in rindul copiilor, batrinilor si altor grupuri vulnerabile din populatie. De asemenea, imbolnavirile produse de alimente conduc la pierderi financiare legate de absenteism la locul de munca, pretul ingrijirilor medicale, costurile investigatiilor in cazul izbucnirii acestor imbolnaviri si al contaminarii, precum si alte cheltuieli.
Pericolele pentru siguranta alimentatiei implica un lant complex de factori si surse cum ar fi poluarea mediului si cea industriala, practicile agricole, practicile de productie a alimentelor si chiar practicile de natura culturala – consumul alimentelor in stare cruda sau putin prelucrate.
Riscurile presupuse sint in principal de natura microbiana si de natura chimica, dar si riscuri rezultate din folosirea antibioticelor in hrana animalelor si din consumarea alimentelor modificate genetic.
Siguranta alimentelor reclama adesea doar transmiterea unor mesaje cheie:
– sa folosesti alimente curate;
– sa pastrezi hrana la temperaturi scazute;
– sa separi alimentele nepregatite de cele pregatite;
– sa le fierbi bine si sa folosesti apa curata.
Totodata, este necesara respectarea anumitor standarde privind etichetele aplicate pe alimente, aditivi alimentari si contaminarea produselor. Cel mai adesea, sursele si alt personal de ingrijire a sanatatii reprezinta un izvor important de informatie si trebuie sa fie bine pregatite pentru a raspunde acestor preocupari.
Siguranta alimentatiei: o functie esentiala a hranei
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei