-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedintenii - sub teroarea drogurilor

Mehedintenii – sub teroarea drogurilor

Raportat la anii anteriori si la diferitele forme de manifestare ale crimei organizate in Mehedinti, preocuparile infractionale ale exponentilor acestui fenomen au evoluat pe tronsoanele devenite deja traditionale in alte regiuni ale tarii. Pe linga marea violenta in sfera crimei organizate, santaje, taxe de protectie, reglari de conturi, prostitutia ori falsurile de moneda, retelele de distributie a drogurilor acapareaza si incearca sa controleze piata mehedinteana de consum. Dupa ce au anihilat in luna octombrie o astfel de retea, in Turnu Severin, politistii de la Crima Organizata si-au indreptat recent atentia spre Orsova, unde au retinut alti doi capi ai unei filiere similare.

In anii anteriori, politia mehedinteana nu se putea lauda cu rezultate notabile in ceea ce priveste combaterea traficului si consumului de stupefiante, cu atit mai mult cu cit, multa vreme, judetul Mehedinti a fost doar o regiune de tranzit aflata pe ruta traficantilor. In scurt timp insa, acestia au reusit sa-si creeze retele de distributie si consum si au pus bazele unei piete de desfacere care a cunoscut o evolutie foarte rapida. De la drogurile catalogate ca fiind usoare, in scurt timp consumatorii au devenit dependenti, dupa care au simtit nevoia de produse mai puternice.

Consumatorii cu posibilitati materiale mari nu prea au sanse sa ajunga autori ai unor infractiuni cu grad de risc social ridicat. In schimb, cei care provin din medii sociale cu posibilitati financiare reduse trec in scurt timp la comiterea de infractiuni pentru a-si face rost de banii necesari dozei zilnice. In asemenea situatii, consumatorii recurg la comiterea de furturi si tilharii. De aici si pina la condamnarea lor pentru fapte la care instantele de judecata aplica sporuri de pedeapsa pentru concursul de infractiuni nu mai este decit un pas.

Flagrant pe malul Dunarii

La sfirsitul lunii noiembrie, politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova, in colaborare cu IJP Mehedinti si Serviciul de informatii al UM 0962, au reusit sa identifice si sa anihileze o retea de traficanti, distribuitori si consumatori de droguri, care opera de mai multa vreme in judetul Mehedinti. Politistii au reusit prinderea in flagrant a lui Tolos Costin si Pantelie Vasile, ambii din municipiul Orsova, care detineau asupra lor, in scopul comercializarii, aproximativ un kilogram de canabis.

In timp ce Tolos supraveghea zona, Pantelie Vasile incerca sa realizeze tranzactia intr-un restaurant orsovean, de pe malul Dunarii. Drogul urma sa fie transformat in peste 1.000 de doze si vindut pe raza judetului Mehedinti, pentru aproximativ 70 de milioane de lei. Traficantii au declarat ca aveau drogurile de la un alt distribuitor si ca voiau sa faca rost de bani pentru Sarbatori, dar politistii de la Crima Organizata ii aveau pe cei doi de mai de mult timp in vedere. „Cunosteam faptul ca nu era pentru prima oara cind cei doi incearca sa scoata bani din aceasta afacere. Am asteptat insa momentul, pentru a nu risca sa-i pierdem. Intreaga operatiune de capturare a lor s-a desfasurat pe raza municipiului Orsova. Sursele de aprovizionare cu droguri sint multiple si avem de-a face cu foarte multe astfel de filiere“, a declarat lt. col. Alexandru Draghici, seful Biroului zonal antidrog.

Cu numai o luna in urma, politistii de la Brigada Antidrog au mai retinut cinci persoane implicate in traficul de stupefiante. Adrian Dutu, Fieraru Daniel, Narcis Ciauca, Mihai Nicolici si Anca Rupert Meda, toti din Drobeta Turnu Severin, au fost acuzati ca faceau parte dintr-o filiera de trafic, distributie si consum de droguri, aduse din Iugoslavia. In urma cercetarilor efectuate, politistii au stabilit ca Adrian Dutu era cel care aducea drogurile din Iugoslavia, de unde cumpara cite 20 de grame o data, contra sumei de 100 de marci. Dozele erau apoi preparate si vindute in Mehedinti, cu sume cuprinse intre 50.000 si 100.000 de lei.

Potrivit lt. col. Alexandru Draghici, daca in cazul filierei Pantelie, traficantii incercau sa scape cit mai repede de droguri, dorind sa comercializeze intreaga cantitate, in cazul filierei Dutu, membrii acesteia erau deja specializati, dorind un cistig cit mai mare, chiar daca si riscul era pe masura.

Tinerii – tinta preferata a dealer-ilor

Adolescentii reprezinta, in opinia ofiterilor de la Crima Organizata, categoria de populatie cea mai expusa consumului de droguri. O ancheta a Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, realizata in rindul liceenilor, demonstra un procent ingrijorator de consumatori, in rindul acestei categorii sociale. Tabloul individual al consumatorului de droguri din liceu se prezinta sub mai multe aspecte. Consuma impreuna cu grupul de prieteni si provine din medii familiale cu situatii conflictuale; elev, de cele mai multe ori cu sanctiuni scolare, cu randament la invatatura mediocru si slab (la baieti), in schimb mediu si bun la fete. Majoritatea au declarat ca au consumat doar o singura data droguri, preponderent derivate din canabis (marijuana, hasis), „din curiozitate“, afirmind ca nu le-ar mai consuma in viitor. Ingrijorator este faptul ca de la drogurile catalogate ca fiind usoare, in scurt timp consumatorii „curiosi“ au devenit dependenti, dupa care au simtit nevoia de produse mai puternice. Astfel, trecerea de la marijuana si hasis, considerate de gastile de cartier ca produse pentru incepatori, la heroina sau cocaina se face intr-un timp din ce in ce mai scurt. Ofiterii de la Biroul zonal antidrog spun ca efectivele lor sint mici, comparativ cu ritmul de crestere a fenomenului. Evolutia traficului cu stupefiante reclama masuri ferme, adaptate pericolului pe care-l reprezinta consumul de droguri, cu urmari negative si greu de controlat, pe termen lung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS