-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024

Flash

Familie tinara si necazuri lant

Viorel si Maria Ghita din satul Dragoaia si-au inceput viata in casa noua, facuta cu multe eforturi de familia baiatului. Cind s-au mutat, de bucurie, au mai facut o fata care a devenit sora cu celelalte doua mai maricele. Cu trei guri de copii de hranit, Viorel se descurca din ce in ce mai greu. Ar vrea sa lucreze, dar nu are unde, ar vrea sa-si creasca fetele bine, dar nu are cu ce, asa ca a lasat tot deoparte si i-a cerut primarului un ajutor social. Din pacate, primaria nu are bani, dar fetitele lui Viorel trebuie sa manince in fiecare zi. Poate cineva sa le ajute?

Gardilopul gigant

In biroul functionarelor din Primaria comunei Virvoru de Jos, o parte a peretelui este ocupata cu un imens dulap de fier, o „antichitate“ preluata pe inventar in urma cu citeva zeci de ani. Gardilopul, cum ii spun, mai in gluma, mai in serios, salariatele primariei, adaposteste toata hirtogaria primariei si e imposibil de spart. Cheia uriasa, facuta pe comanda, tine „in friu“ usile de fier care adapostesc arhiva intregii comune.

Lacul de la Ciutura e, de fapt, al Virvorului

In comuna Virvoru de Jos, bunastarea va poposi in curind, o data cu intrarea in domeniul public a lacului de la Ciutura. Luciul de apa, de peste 207 ha, al lacului de atenuare a viiturilor de pe Deznatui apartine, de fapt, comunei Virvoru de Jos, in patrimoniul careia se va reintoarce curind. Iar cind va deveni principala zona de agrement a …craiovenilor, atunci sa vezi turism in comuna si prosperitate la buget! Mai ales ca localnicii ii asteapta cu drag pe investitori, ca vorba ceea „deal este, apa este, padure este, investitori…pauza!“

Foc de bricheta

Incalzirea sediului Primariei din Virvoru de Jos s-a facut anul acesta pe baza de…bricheta. Asta nu inseamna ca oamenii s-au apucat de fumat sau se incalzeau la flacara unei brichete pe gaz, ci, in loc sa dea multi bani pe lemne si sa imputineze padurea, primarul Nicu Tabacu a gasit o solutie. Mai bine zis, o alternativa: incalzirea cu brichete (suluri de rumegus presat), mai rentabile ca pret si putere calorica.

PDR la Criva

Programul de Dezvoltare Rurala (PDR) a fericit comuna Virvoru de Jos, introducind pe listele cu investitii finantate de Uniunea Europeana si alimentarea cu apa a satului Criva. De anul viitor, in sat vor demara lucrarile, iar satenii vor scapa de problemele chinuitoare ale lipsei apei. Si toate astea, cu doar un milion de dolari si citeva proiecte intocmite.

Biserica noua

In Dragoia, sat apartinator de comuna Virvoru de Jos, de doi ani se ridica un nou lacas de cult. Din contributia satenilor, a autoritatilor locale si a celor bisericesti a inceput cladirea bisericii. Numai ca banii s-au terminat, iar constructia a ramas neterminata si netencuita. Oamenii mai cauta solutii pentru a reusi sa termine sfintul lacas, dar, cum saracia cam bintuie prin comuna, e greu sa gasesti vreun surplus de fonduri.

Saraci, da’ curati!

Putine bugete pot sa acopere nevoile comunitatii locale; ajutoarele sociale se dau pe sponci, mai ales ca respectarea legii impune o serie de …lipsuri: sa nu aiba pamint, animale, masina sau altceva care poate fi considerat aducator de venit! Si, pentru a se pricopsi cu o suta si ceva de mii de lei, saracii satului trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii. Actiune care, la tara, nu se poate manifesta decit in amenajarea santurilor, strinsul gunoaielor… munca de infrumusetare. Si uite asa, comunele doljene vor fi sarace, dar frumoase si curate.

Un Mos tinar si frumos

Autoritatile locale din Virvoru de Jos au pus de-o parte, din bugetul subtirel al comunei, circa 25 de milioane de lei pentru ca Mos Craciun sa gaseasca si anul acesta calea spre cei trei sute de copii din localitate. Si cum sint si bani si bunavointa, mosul va fi, se pare, tot cel de anul trecut: un tinar profesor din comuna.

Infractionalitate mica, vigilenta maxima

Chiar daca in comuna le merge bine si viilor, si pomilor, iar oamenii sint harnici, virvorenii nu renunta la mersul la circiuma. „Vinul e mai bun tainuit si platit!“, explica stiutoare nevestele. Infractionalitatea atinge insa cote nesemnificative, singurele furturi din comuna avindu-i ca autori pe vecinii tigani din Mirza. Si, ca sa se convinga ca nu oamenii satului fura, primarul a patrulat cot la cot cu politistii din comuna, ba a si umblat cu ei prin tirguri in cautarea hotilor. I-au gasit, au recuperat vacile furate (ba, o cornuta s-a intors din „calatorie“ si cu un vitel nou-nout) si, uite-asa, au rezolvat cazul!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS