4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul si-a respectat angajamentele

Guvernul si-a respectat angajamentele

Camera Deputatilor si Senatul s-au intrunit ieri, in prezenta premierul Adrian Nastase, intr-o sedinta comuna in care guvernul si-a asumat raspunderea, in fata parlamentului, pentru o declaratie de politica generala.
Angajamentele asumate de executiv prin programul de guvernare pentru acest an au fost, in cea mai mare masura, respectate, a declarat, in fata Camerelor reunite ale parlamentului, premierul Adrian Nastase.

Adrian Nastase a apreciat ca anul 2001 a constituit momentul in care Romania s-a realiniat la tendintele europene in ceea ce priveste dezvoltarea si modernizarea, reusind sa inregistreze cel mai ridicat ritm de crestere economica din tarile Europei Centrale si de Est: „Romania este un candidat cu sanse reale pentru a fi invitat sa adere la NATO in cadrul summit-ului Aliantei de la Praga, de anul viitor, intrucit se bucura de cel mai larg si substantial sprijin international“. Acest sprijin este demonstrat de evaluarile pozitive ale organismelor internationale si ale institutiilor europene, ale agentiilor de rating, precum si ale asociatiilor si institutiilor profesionale din alte tari, a mai spus seful executivului.

Un alt instrument de recunoastere a progreselor Romaniei este „unanimitatea cu care statele membre ale Uniunii Europene au votat in favoarea renuntarii la obligativitatea vizelor de calatorie pentru cetatenii romani in spatiul Schengen“.

Credibilitate externa

Seful guvernului a apreciat ca a crescut credibilitatea externa a Romaniei, fapt atestat si de emisiunea de euroobligatiuni in conditii foarte favorabile de la jumatatea acestui an. In plus, agentiile internationale de evaluare financiara au imbunatatit calificativele acordate Romaniei, iar Fondul Monetar International a semnat un nou acord cu tara noastra. „Reforma in domeniul microeconomic a vizat imbunatatirea mediului de afaceri si a mecanismelor de acces pe piata“, a adaugat premierul. El a mentionat, in acest sens, infiintarea biroului unic de autorizare a societatilor comerciale, eliminarea firmelor fantoma si perfectionarea cadrului legal si institutional destinat investitorilor.

Facilitatile acordate intreprinderilor mici si mijlocii au dus la crearea a 20.000 de astfel de societati, numarul acestora fiind, in prezent, de 406.000. Concomitent, sistemul contabil si de impozitare a microintreprinderilor a fost simplificat.

Conceptia procesului de privatizare a fost schimbata

Si conceptia procesului de privatizare a fost schimbata. „Transferul de proprietate trebuie sa se regaseasca atit in recapitalizare si modernizare prin investitii, cit si in asigurarea unui management performant al societatilor comerciale“, a spus Adrian Nastase. El a aratat ca, in primele zece luni ale anului 2001, au fost privatizate 121 de societati comerciale, cu un capital social de 9.600 de miliarde de lei, valoare cu peste 50% mai mare fata de perioada similara a anului precedent. Premierul a amintit de marile privatizari ale acestui an, Sidex si Banca Agricola, precum si de societatile care vor fi privatizate in 2002, cum ar fi BCR, Alro si Alprom.

Record in domeniul legislatiei

Seful executivului a mai afirmat ca Romania e singurul stat dintre cele candidate la UE care are un cadru legislativ si institutional dezvoltat si compatibil cu normele internationale in domeniul traficului de fiinte umane. El s-a referit si la modernizarea sistemului de ordine publica, reducerea criminalitatii si de intensificarea actiunilor de lupta impotriva traficului de substante interzise. Adrian Nastase a mentionat ca a fost necesara elaborarea unui program national de lupta impotriva coruptiei.

De asemenea, executivul a adoptat o strategie nationala pentru imbunatatirea situatiei romilor.

In privinta aderarii la UE, premierul considera ca Romania a realizat un progres important in ultimul an, realizari evidentiate in raportul de tara al Comisiei Europene si in raportul prezentat Parlamentului European. Intensificarea activitatilor de pregatire a aderarii este demonstrata de atragerea de fonduri comunitare in cadrul programului ISPA, la care se adauga credite obtinute de la Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. „Sustinerea Romaniei de catre Comisia Europeana si Parlamentul European este neechivoca. Romania are sansa aderarii la UE, recuperind decalajele in negocieri“, a afirmat Nastase, adaugind ca situatia actuala este urmarea raminerilor in urma in ceea ce priveste elaborarea documentelor de pozitie pina in anul 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS