Am reusit sa aducem putina lumina si in sufletele celor sarmani
Nici nu rasarise soarele si masina care trebuia sa le duca daruri celor nevoiasi era aproape plina. Pachete cu alimente pentru batrini si plase cu suc si dulciuri pentru copiii sarmani. Incepea prima zi a ultimei etape din actiunea „Mos Craciun vine trimis de tine!“, initiata de MEDIA SUD. Vineri, 21 decembrie, se anunta o zi frumoasa. Am pornit pe traseul Isalnita-Almaj-Bradesti-Filiasi si simteam ca va fi o experienta unica: sa-i dai cuiva un dar, unui copil sau unui batrin sarman, la care Mos Craciun nu venise niciodata. Sa-i daruiesti un cadou cuiva pe care il vezi pentru prima data pe o ulita a satului si pe care nu-l vei mai intilni, poate, niciodata. Multi copii din Isalnita i-au transmis Mosului, prin scrisori trimise redactiei noastre, cererile lor. Au ramas uimiti cind am batut la usa lor, aducindu-le darurile mult-visate. La Almaj, un batrin imobilizat la pat nu mai vazuse de mult timp lumina soarelui. Locuia intr-o camera mizera, unde nu se simtea decit un iz de caldura de la soba in care, cind si cind, vecinii milosi mai aprindeau citeva vreascuri. Mos Ilie Vladutoiu are 92 de ani si de mult se roaga la Dumnezeu sa-l ia in ceruri. A pipait cadourile pe care le adusesem si in ochii opaci i-au mijit lacrimile. „Sa va dea Domnu’ sanatate, copiii mei!“, ne-a urat batrinul si si-a facut cruce cu miinile tremurinde.
„Uite, mama, a venit si la noi Mos Craciun!“
Spre seara am ajuns la Filiasi, orasel linistit care ascundea insa multe drame. „Avem multi copii care au diferite handicapuri si care merita macar atit: ca Mosul sa-si aminteasca si de ei“, ne spune Camelia Obeanu, referent la Autoritatea tutelara. Si, mesageri ai Mosului, am trecut pe la toti cei mici si amariti, care nu aveau nici o vina ca soarta le fusese potrivnica. Vineri, 21 decembrie, traseul Cotofeni, Scaaesti, Argetoaia, Melinesti, Farcas, Goiesti, Simnicu de Sus. Nu am intilnit sat, catun, ulita fara sarmani. Familii cu o droaie de copii care isi duceau traiul de pe o zi pe alta, purtind de la unul la altul imbracamintea si mincind un bot de mamaliga. Ii chemam la „sania“ cu daruri si ne raspundeau cu priviri neincrezatoare. Se apropiau timid, mai mult din curiozitate si cind se trezeau cu darurile in miini nu stiau ce sa spuna. Multumeau frumos si stringeau in minute plasele, de teama ca totul sa nu fie decit o gluma. Dar nu era. Isi dadeau seama ca Mosul le-a trimis cadouri si fetisoarele rosii de frig li se luminau dintr-o data. „Uite, mama, a venit si la noi Mos Craciun!“, le strigau, peste gard, parintilor.
„Sa-i spuneti Mosului ca-l iubim“
Nicoleta Adelina Rache are zece ani si locuieste impreuna cu fratiorul ei la bunica. Am gasit-o vineri la poarta, asteptindu-l pe Mos Craciun. „Parintii ne-au parasit si bunica are grija de noi. I-am scris lui Mos Craciun, prin intermediul Gazetei de Sud, ca nu avem posibilitati si sa ne aduca si noua un dar, cit de mic.“ Si Mosul le-a ascultat rugamintea. „Sa-i spuneti Mosului ca-l iubim si il asteptam si la anul“, ne-a transmis Nicoleta, fericita ca a primit, in sfirsit, darul mult asteptat. Simbata am fost, in a treia zi de impartit cadouri si de adus putina fericire in casele sarmanilor, pe traseul 12, Seaca de Cimp – Piscu Vechi – Desa – Ciupercenii Noi. Oamenii stiau deja de actiunea noastra si asteptau pe la porti sosirea caravanei „Mos Craciun vine trimis de tine!“. „Acolo sta o familie sarmana, cu multi copii. Noi mai avem ce pune pe masa, dar ei, sarmanii, nu au nici dupa ce bea apa. Ar fi frumos sa le dati lor cadourile de la Mosul“, spuneau satenii, indrumindu-ne catre familiile nevoiase. Spre seara, dupa ce si ultimul dar a ajuns la cei care nu se asteptau sa se gindeasca cineva si la necazurile lor, am pornit inapoi, spre redactie. Eram obositi, dar fericiti ca am putut aduce putina lumina si in sufletele celor pentru care fiecare zi a Sfintului Craciun trecea tot in saracie, ca oricare alta.