-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei familii din Tirgu Jiu vor petrece Anul Nou la luminare

Trei familii din Tirgu Jiu vor petrece Anul Nou la luminare

In apropierea garii din Tirgu Jiu, mai multe familii isi vor petrece noaptea de Anul Nou la luminare. Chiriasii a doua case de pe strada Ana Ipatescu traiesc in mizerie, fara sa beneficieze de cele mai elementare conditii, cum ar fi curentul electric.

La numai citeva sute de metri de centru orasului Tirgu Jiu, familiile Baldovin, Pobirici si Iovoiu traiesc de mai bine de trei luni pe intuneric, fiecare noapte insemnind o grija permanenta pentru cele citeva luminari din casa care nu trebuie sa arda prea mult. Aceasta pentru ca incaperile sa fie luminate corespunzator in noaptea de Anul Nou. Cele doua case seamana mai mult cu niste grajduri, care stau sa se prabuseasca peste chiriasi. Familia Pobirici este formata din sapte persoane, cinci copii si parintii. Pentru ca nu mai incapeau in casuta cu o singura camera, care nu are mai mult de noua metri patrati, Maria Pobirici, de 25 de ani, a fost nevoita sa duca trei din cei cinci copii la o ruda. Acum, in incapere dorm sase persoane, inghesuite in doua paturi darimate. „I-am dus la Balesti, la mama, ca nu mai puteam dormi toti in casa. Nu avem curent, nu avem mincare. Astea sint case nationalizate si proprietarul n-a mai venit sa vada ce este cu ele. Il cred si eu, ca, dupa cum arata, nici animalele nu ar sta in ele. Eu nu lucrez, barbatu-miu Sandu nu lucreaza. Stam toti aici in casa: soacra, mama, copiii, noi doi.“

Lumina de la biserica

Florian Iovoiu, de 54 de ani, un alt locatar al asa-ziselor case, a spus ca SC ELECTRICA SA a debransat locuintele de la reteaua electrica din cauza datoriei de 1.600.000 de lei pe care chiriasii nu au platit-o. Mai mult decit atit, oamenii nu au avut nici cu ce sa isi achite nici chiria, care se ridica la doua milioane de lei. Nimeni nu lucreaza, cei opt copii nu merg la scoala, deci nu beneficiaza nici de alocatii. Singura avere a familiilor este un cal si o caruta cu care mai fac diverse transporturi in oras si cu care au reusit sa adude si ceva lemne, pentru a nu ingheta de frig. In jurul caselor exista mai multi coceni de porumb, in spatele carora este si „grupul sanitar“. De asemenea, copiii se joaca in niste gramezi mari de gunoi. Pentru ca nu merg la scoala si nu au altceva mai bun de facut, cei mici pleaca aproape in fiecare dimineata la cersit, ca sa aduca bani si mincare acasa. Adultii merg, la rindul lor, cu caruta dupa lemne. Fiecare munceste, pentru ca noaptea de Anul Nou sa fie cit mai frumoasa. Si aceasta inseamna cit mai multe luminari, cartofi, piine si fasole. „Cel mai mic copil are doi ani, iar cel mai mare a implinit 14. Anul Nou il vom face la luminare. De mincare ce sa zic: fasole, fiindca de asta am avut si de Craciun. De asta o sa avem noi parte“, a afirmat resemnat Florian Iovoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS