Trupele americane au efectuat marti mai multe misiuni de stringere de informatii in sudul Afganistanului, in vederea unei actiuni de prindere a liderului spiritual al talibanilor, Mohammad Omar. Potrivit unui responsabil din cadrul serviciilor de informatii afghane, Haji Gulallai, a fost intreprinsa „o operatiune de curatare“, iar actiunea de prindere a mollahului Omar ar putea avea loc in provincia Helmand (sud), chiar in zilele urmatoare.
Eforturile pentru gasirea mollahului Omar, ca si cele pentru localizarea lui Osama bin Laden, au ramas fara rezultat, pina in prezent. Oficialii americani au recunoscut ca au pierdut urma sefului retelei Al-Qaida, acuzat de Statele Unite ca este instigatorul atacurilor sinucigase de la 11 septembrie. Cit despre Omar, se crede ca acesta s-ar fi refugiat in localitatea Baghran, situata in nordul zonei Helmand, dupa caderea Kandaharului, la 7 decembrie. Operatiunea din provincia Helmand, la care ar putea lua parte intre 4.000 si 5.000 de militari afgani, le-ar permite noilor autoritati sa recupereze arme de la talibani. Potrivit oficialului afgan, in prezent au loc negocieri cu talibanii care il apara pe molah, pentru a obtine predarea acestuia fara lupta. „Liderii locali din provincia Helmand ne-au cerut sa nu lansam aceasta operatiune si sa rezolvam problema recuperarii armelor si a prinderii lui Omar prin discutii si negocieri“, a explicat el.
Operatiunea militara pentru capturarea lui Omar ar urma sa fie sprijinita de puscasi marini americani care, potrivit Comandamentului central american, intreprind, incepind de luni seara, misiuni de cercetare in provincia Helmand.
Potrivit unui purtator de cuvint al Comandamentului central, militarii angrenati in misiunea de marti, care urma sa dureze pina ieri la prinz, are drept obiectiv o fosta tabara a talibanilor, iar scopul misiunii a fost culegerea de informatii. „Obiectivul cercetat este o tabara cuprinzind 14 cladiri, care au fost folosite in mai multe rinduri, de forte talibane si ale gruparii Al-Qaida“, a declarat purtatorul de cuvint al Comandamentului Central, Frank Merriman. „Pina in prezent nu a fost semnalata opozitie sau schimburi de tiruri“, a adaugat el, subliniind ca operatiunile sint in desfasurare.
Victime de o parte si de alta
Aceasta misiune a fost cea mai importanta desfasurata pina in prezent, la ea participind un convoi de aproximativ 200 de soldati aflati la bordul a circa 20 de vehicule, sprijiniti de elicoptere de atac si avioane Harrier. Pericolele misiunilor intreprinse de unitatile americane angajate in campania din Afganistan au fost ilustrate luni, in apropiere de Jalalabad (est), cind un soldat a fost ranit usor, intr-un atac lansat de persoane neidentificate asupra masinii in care se deplasa, prima ambuscada semnalata de la sosirea trupelor pe teritoriu afgan, potrivit autoritatilor militare. De la 7 octombrie, data inceperii razboiului, numarul americanilor morti sau raniti in Afganistan este redus. La 5 decembrie, trei luptatori din trupele speciale, alaturi de cinci afgani, si-au pierdut viata din cauza unei erori de bombardament americane, in apropiere de Kandahar, iar la 25 noiembrie, un ofiter CIA a fost ucis la Tora Bora.
Ambuscada de luni a intervenit in timp ce desfasurarea fortei internationale de securitate (ISAF) a intrat in faza sa activa, circa 4.500 de soldati urmind sa soseasca in Afganistan pina la sfirsitul lunii. O unitate de comandament a ISAF, alcatuita din 149 de ofiteri proveniti din 18 tari, a decolat marti de la Londra cu destinatia Afganistan, la bordul unui avion al armatei germane. Forta va fi condusa, cel putin in primele trei luni, de generalul britanic John McColl, un specialist in operatiunile de mentinere a pacii. Desfasurarea acestui contingent de trupe ar urma sa se incheie la jumatatea lunii ianuarie. Forta va include din 1.000 de britanici, circa 700 de germani si 550 de francezi.
Intre timp, in Statele Unite, francezul Zacarias Moussaoui, in virsta de 33 de ani, inculpat pentru participare activa la complotul in vederea actelor teroriste de la 11 septembrie, urmeaza sa compara in fata unui tribunal federal din Virginia. Daca isi recunoaste vinovatia, va fi stabilita direct o data pentru anuntarea sentintei, aceasta putind fi pedeapsa cu moartea. Daca Moussaoui nu isi recunoaste vinovatia, va fi fixata o data pentru inceputul procesului.
Ministrul afgan de externe nu este foarte optimist in privinta capturarii mollahului Omar
Ministrul afgan de externe, dr. Abdullah Abdullah, a declarat ieri ca „nu este chiar atit de optimist“ in privinta capturarii liderului suprem al talibanilor, mollahul Mohammad Omar sau a lui Osama bin Laden.„In ceea ce priveste cautarea mollahului Omar si a lui ben Laden nu sint atit de optimist ca aceasta se va incheia la sfirsitul acestei saptamini sau al urmatoarei“, a declarat dr. Abdullah. In timp ce autoritatile afgane negociau marti cu membri ai anturajului mollahului Omar in sudul Afganistanului, unde este in curs de pregatire o vasta operatiune de cautare a acestuia si de confiscare de armament, dr. Abdullah a afirmat ca nici autoritatile afgane, nici coalitia antiterorista nu stiu unde se afla acesta. „Dar, mai devreme sau mai tirziu, va fi capturat”, a declarat el. Abdullah a precizat ca „este foarte probabil ca bin Laden sa se afle impreuna cu mollahul Omar“. „Cum nu i-am vazut cadavrul, putem spune ca este in viata“, a adaugat el. „Avem informatii venite din mai multe locuri din Afganistan, conform carora el s-ar afla intr-o zona a tarii“, a mai spus Abdullah. Intrebat duminica unde se afla bin Laden, Abdullah a afirmat ca „nu stie cu precizie“, adaugind ca „este posibil sa se afle in Afganistan“. In aceeasi zi insa, ministrul afgan pentru afaceri de frontiera, Aminullah Zadran, declarase ca este posibil ca bin Laden sa se afle in Pakistan.