Efectele introducerii monedei unice euro pe teritoriul celor 12 tari membre ale Uniunii Monetare au atins si tara noastra. In municipiul Slatina, piata valutara se desfasura ieri normal. Valutistii erau „la munca“ in locurile lor bine stabilite, iar bancile isi reintrau in ritm dupa cele citeva zile libere. Casele de schimb valutar aveau deja moneda unica in seifuri si nu putine persoane solicitasera cumpararea acesteia. Chiar si valutistii aveau euro, insa nu fusesera solicitati de nimeni sa le vinda.
Cristian, patronul mai multor case de schimb valutar din judet, a declarat ca, in cele doua zile de cind se reluase „activitatea“ valutara, preschimbase diferite valute in valoare de 300 de euro la doar una dintre unitatile sale. Cursul monedei unice era cotat ieri la aceleasi valori de catre casele de schimb si valutisti: 28.000 de lei la cumparare si 29.400 de lei la vinzare. Marca germana putea fi cumparata cu 14.000 de lei, la vinzare aceasta avind valoarea de 14.400 de lei. Un dolar SUA era cotat la 31.500 de lei la cumparare si 32.500 de lei la vinzare, aceasta in conditiile in care cursul oficial afisat de Banca Centrala era de 31.893 de lei pentru un dolar SUA si 28.814 de lei pentru un euro. De asemenea, la casele de schimb valutar din Slatina, un euro era cotat la 1,95583 DM si 0,9 dolari SUA.
„Euro este la moda!“
Bancile comerciale afisau ieri cursuri care variau foarte putin de la o banca la alta. Sucursalele Bancii Romane pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale cumparau dolarul american cu 31.700 de lei si il vindeau cu 32.200 de lei, iar un euro era 28.290 de lei la cumparare si 29.390 de lei la vinzare. Cele mai multe persoane care se prezentau la ghiseul BRD din Slatina se multumeau sa intrebe doar care este valoarea monedei unice euro.
Au fost insa si persoane care nu s-au multumit numai cu atit. De cind euro a fost lansata propriu-zis „la apa“, la cele doua unitati ale bancii din judetul Olt s-au facut depozite in valoare de 15.000 de euro. De asemenea, o alta persoana a schimbat ieri nu mai putin de un miliard de lei contra 35.000 de euro. Suma respectiva a fost lasata intr-un depozit al bancii. Intrebat fiind de ce a ales sa schimbe leii in euro si nu in alta valuta, acesta a raspuns sec: „Astia sint la moda!“.
Ieri, banca mentionata lichidase stocul de dolari americani, iar cererea de euro era satisfacuta in functie de valoarea ce se dorea a fi convertita. Romanii mai pot vinde valutele din zona euro pina la 28 februarie. La bancile comerciale, daca suma ce se vrea preschimbata in euro depaseste echivalentul a 100 de euro, conversia se va face din valuta respectiva in euro contra unui comision. In prezent doar BCR nu percepe acest comision, dar aceasta facilitate va fi mentinuta numai pina la sfirsitul acestei luni.