-4.4 C
Craiova
vineri, 17 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGhid de calatorie in spatiul Schengen

Ghid de calatorie in spatiul Schengen

1. Prevederi ale legislatiei romanesti privind calatoriile in strainatate

Garantarea dreptului la libera circulatie

Constitutia Romaniei, in art. 25, garanteaza dreptul la libera circulatie al tuturor cetatenilor romani fara deosebire de rasa, nationalitate, sex, limba, religie, convingeri politice sau ocupatie, cu obligatia de a respecta strict legislatia statului unde calatoresc.

Dintre documentele cu caracter international recunoscut prin care este consfintit dreptul la libera circulatie al persoanei, cel mai important este Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata si proclamata de Adunarea Generala a ONU, la 10 decembrie 1948, in care art. 13 prevede ca „orice persoana are dreptul sa circule liber (…)“.

Obtinerea si valabilitatea documentelor de calatorie

Pasaportul constituie documentul care stabileste identitatea si cetatenia titularului si ii confera dreptul posesorului la iesirea si intrarea prin toate punctele de frontiera deschise traficului de calatori, precum si prin locuri stabilite prin intelegeri internationale la care Romania este parte. Pasapoartele cetatenilor romani se emit pe o perioada de cinci ani si se pot prelungi inca cinci ani. Pasapoartele simple (turistice) se elibereaza la locul de domiciliu al solicitantului de catre birourile de pasapoarte judetene, iar in Bucuresti, la Serviciile de Evidenta Informatizata a Persoanei.

Asistenta si protectia diplomatica

Este de retinut totodata ca, in spiritul Legii nr. 216/1998 (art. 2 alin. 2), in strainatate pasaportul ii da dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.

Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate asigura asistenta necesara cetatenilor romani aflati in dificultate, insa posibilitatile acestora sint limitate. Competentele consulilor sint stabilite de acordurile internationale la care Romania este parte, de reglementarile interne ale fiecarui stat si de legislatia romana in materie.

Ce poate face consulul:

– elibereaza documente de calatorie pentru cetatenii romani care ramin fara pasapoarte in strainatate;

– ia legatura in tara cu rudele sau cunostintele cetatenilor romani si le indruma asupra modalitatilor de trimitere a banilor celor aflati in dificultate;

– recomanda avocati locali care sa asigure asistenta de specialitate cind este cazul;

– recomanda unitati sanitare sau traducatori autorizati;

– informeaza rudele cele mai apropiate in caz de accident sau de deces si recomanda procedurile de urmat;

– contacteaza cetatenii romani aflati in inchisoare, cu acordul acestora, si informeaza rudele sau prietenii din tara.

Ce nu poate face consulul:

– sa plateasca pentru dumneavoastra cheltuielile de tratament, de cazare, bilete de calatorie, asistenta judiciara etc.;

– sa asigure cazarea, incadrarea in munca sau permisiunea de a munci in strainatate;

– sa intervina in procese in numele dumneavoastra;

– sa obtina sau sa aranjeze eliberarea dumneavoastra din inchisoare;

– sa intervina in anchete;

– sa asigure un regim de detentie special sau conditii mai bune in spital decit pentru localnici;

– sa ofere servicii care, de regula, sint asigurate de banci, agentii de transport, birouri de turism sau alte institutii specializate.

In cazul pierderii sau furtului documentului de calatorie, cetatenilor romani li se vor elibera pasapoarte consulare de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale statului roman, pentru a se putea reintoarce in tara.

Limitarea temporara a exercitarii dreptului la libera circulatie

Potrivit art. 49 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu art. 14, lit. e din Ordonanta Guvernului nr. 65/1997 privind regimul pasapoartelor in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 216/1998, modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 86/2001, impotriva cetatenilor care sint returnati in baza acordurilor de readmisie, Directia de Pasapoarte si formatiunile sale teritoriale pot suspenda, temporar, dreptul de folosire a pasaportului pe o perioada cuprinsa intre sase luni si trei ani.

In acelasi timp, in conformitate cu prevederile actelor normative mentionate, cetatenii romani care au fost returnati in baza acordului de readmisie incheiat de statul roman cu tara respectiva si carora le-a fost restrictionat dreptul la libera circulatie nu se vor putea prezenta la nici unul din punctele de trecere a frontierei, intrucit nu au dreptul de a parasi tara, aflindu-se pe lista persoanelor restrictionate.

Sanctionarea unor fapte savirsite de cetatenii romani pe teritoriul altor state

Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 112 din 30.08.2001, faptele savirsite in afara teritoriului tarii de catre cetatenii romani sau persoane fara cetatenie domiciliate in Romania se sanctioneaza astfel:

Art. 1.

(1) Intrarea sau iesirea dintr-un stat strain prin trecerea ilegala a frontierei acestuia, savirsite de catre un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul Romaniei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani.

(2) Daca fapta prevazuta la art. 1 a fost savirsita in scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, pedeapsa este inchisoarea de la sase luni la trei ani.

(3) Tentativa se pedepseste.

Art. 2.

(1) Fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie domiciliata pe teritoriul Romaniei care racoleaza, indruma sau calauzeste una ori mai multe persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain sau care organizeaza una ori mai multe dintre aceste activitati ilegale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la doi la sapte ani.

(2) Tentativa se pedepseste.

Art. 3.

Initierea sau constituirea unei asocieri in scopul savirsirii infractiunii prevazute la art. 2 ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unei astfel de asocieri se pedepseste cu inchisoarea de la trei la zece ani.

Art. 4.

Bunurile si valorile care au servit sau care au fost destinate sa serveasca la savirsirea infractiunilor prevazute la art. 1-3, ori care au fost obtinute prin savirsirea acestor infractiuni, daca sint ale infractorului, se confisca.

Art. 5.

Cetateanului roman condamnat in temeiul dispozitiilor art. 1-3 i se refuza eliberarea pasaportului sau, dupa caz, i se suspenda dreptul de folosire al acestuia pe o perioada de cinci ani.

Art. 6.

Urmarirea si judecarea infractiunilor prevazute in prezentul act normativ se fac de urgenta, potrivit dispozitiilor din Codul de Procedura Penala referitoare la urmarirea si judecarea unor infractiuni flagrante.

2. Conditiile pe care cetatenii romani trebuie sa le indeplineasca pentru a calatori in spatiul Schengen

• Incepind cu data de 1 ianuarie 2002, cetatenii romani posesori de pasapoarte valabile pot calatori fara vize, pentru o perioada de scurt sejur, in urmatoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Suedia.

• Calatoriile efectuate intr-unul sau mai multe state Schengen, in scopuri turistice sau de afaceri, in vederea participarii la reuniuni stiintifice si sportive sau vizitarii rudelor nu trebuie sa depaseasca 90 de zile pe parcursul unui semestru, luindu-se in calcul prima intrare in spatiul Schengen. Depasirea cu o singura zi a perioadei mentionate reprezinta sedere ilegala si, in mod automat, la iesirea din spatiul respectiv, datele personale din pasapoartele celor in cauza sint comunicate Sistemului de Informatii Schengen. Drept urmare, autoritatile competente instituie, pentru o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani, masura interzicerii intrarii in statele membre Schengen fata de persoanele care nu au respectat regula sederii de pina la 90 de zile. Totodata, institutiile abilitate ale statului pe teritoriul caruia s-a inregistrat sederea ilegala informeaza autoritatile romane care, potrivit reglementarilor in vigoare, intreprind, fata de cei vinovati, masura retragerii pasaportului romanesc pentru o perioada de pina la trei ani.

• Decizia interzicerii intrarii in spatiul Schengen este luata, de asemenea, la cererea oricarui stat membru in situatia in care, pe teritoriul sau, un cetatean roman desfasoara munca la negru – indiferent de durata sederii in acest sens, este necesar ca toti cetatenii romani care intentioneaza sa initieze activitati lucrative – inclusiv pe termen scurt, sezonier – sa obtina inainte de a intra in spatiul Schengen vize de munca de la ambasadele statelor respective la Bucuresti. Persoanele aflate in vizite de scurt sejur pe teritoriul unui stat Schengen nu le pot solicita autoritatilor locale obtinerea de vize pe termen lung sau pentru munca ori prelungirea valabilitatii unei vize obtinute anterior.

• La sosirea intr-un stat din spatiul Schengen, cetatenii romani au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale. In acest context, semnalam ca, desi termenul in care un cetatean strain trebuie sa se inregistreze la politia locala difera de la un stat la altul, Conventia de Aplicare a Acordului Schengen prevede un interval de trei zile lucratoare de la data intrarii.

• Statele membre Schengen solicita indeplinirea urmatoarelor conditii de intrare in spatiul respectiv:

– Pasaport valabil pentru cel putin inca sase luni de la data intrarii, cu exceptia Danemarcei, unde aceasta perioada este de numai trei luni;

– Persoana sa nu fie indezirabila (sa nu aiba interdictie in vreuna din tarile membre Schengen);

– Asigurarea medicala;

Asigurarea medicala (de sanatate) se refera la asigurarea de asistenta turistica prin care se acopera riscul de asistenta oferita persoanelor aflate in dificultate in cursul unor deplasari sau al unei absente de la domiciliu sau de la locul resedintei permanente.

– Asigurare auto de raspundere civila (cartea verde);

– Stare tehnica buna a autoturismului;

– Pachet de servicii turistice.

In cazul in care calatoria (individuala sau in grup) se efectueaza cu servicii platite printr-o agentie de turism, trebuie prezentat, obligatoriu, in original, voucherul agentiei (documentul care confirma plata si rezervarea pachetului de servicii contractat cu agentia de turism).

• La punctele de frontiera ale granitei externe a spatiului Schengen, autoritatile de frontiera pot dispune masura intreruperii calatoriei persoanelor care nu au un pasaport valabil in situatia ca documentul amintit este deteriorat sau falsificat daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma de bani, in euro sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau cecuri de calatorie), nu poseda asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors. Masura intreruperii calatoriei la frontiera externa Schengen poate fi dispusa si atunci cind autoturismul nu este asigurat sau prezinta defectiuni tehnice ori persoana in cauza are interdictie de intrare in spatiul de referinta.

• Tarile candidate la Uniunea Europeana:

– dintre care unele constituie state de tranzit pentru cetatenii romani spre spatiul Schengen;

– solicita aceleasi conditii generale.

3. Pregatirea trecerii frontierei in vederea efectuarii calatoriei

Verificarea valabilitatii documentelor

In vederea efectuarii deplasarii in strainatate, persoanele interesate trebuie sa efectueze urmatoarele activitati pregatitoare:

• Verificarea valabilitatii pasaportului (obtinerea unui nou pasaport) – cind este cazul;

• Verificarea documentelor masinii si a valabilitatii acestora (carte de identitate, certificat de inmatriculare);

• Verificarea permisului de conducere.

In cazul in care cetateanul roman calatoreste cu o masina care nu-i apartine trebuie sa posede un document din care sa rezulte ca autoturismul i-a fost imprumutat (declaratie autentificata, contract de comodat);

• Verificarea politei de asigurare.

Polita de asigurare este valabila numai pentru perioada inscrisa conform cu cererea asiguratorului.

Obiectul asigurarii si riscurile acoperite constau in preluarea cheltuielilor ocazionate de evenimente asigurate: accidente sau imbolnaviri imprevizibile ale asiguratorului.

Obtinerea altor documente necesare la trecerea frontierei:

– Asigurarea medicala pentru o perioada cel putin egala cu cea de sejur declarata;

– Biletul de calatorie dus-intors;

– Cartea verde a autoturismului (valabila cel putin pentru perioada de sejur declarata).

4. Verificari efectuate la iesirea din tara

La trecerea frontierei, cetateanul roman trebuie sa prezinte:

• Permisul de conducere (daca circula cu autovehiculul);

• Pasaportul (de tip nou sau vechi) a carui valabilitate trebuie sa nu expire cel putin sase luni (durata maxima de sejur in spatiul Schengen);

• Asigurarea medicala, care trebuie sa acopere durata declarata a sejurului;

• Bilet de calatorie dus-intors (avion, tren, curse regulate auto);

• O suma minima in valuta, dupa cum urmeaza:

– 50 euro (echivalent) pentru fiecare zi de sedere declarata, dar minim pentru cinci zile, pentru Turcia si fostele state socialiste;

– 100 euro (echivalent) pentru statele din UE si alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare, pentru fiecare zi de sedere, dar minim pentru cinci zile.

• Dovada obtinerii sumei de bani necesara se poate face prin:

– Prezentarea sumei de bani la vedere;

– Cecuri de calatorie;

– Carti de credit cu extrasul de cont pentru acestea antedatat cu cel mult doua zile inaintea prezentarii in Punctul de Trecere a Frontierei;

– Prezentarea voucherului, in cazul turismului organizat;

– Scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare (autentificate, conform legii statului de destinatie);

– Garantie din partea unei banci sau ordine de plata valabile;

– Invitatie (autentificata, conform legii statului de destinatie).

• Sint exceptate de la prezentarea acestor dovezi, urmatoarele categorii de persoane:

– Cetatenii care se deplaseaza la tratament medical (cu obligatia de a prezenta documente in acest sens);

– Persoanele care efectueaza deplasari pentru simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, situatii de imbolnavire sau deces al unor rude stabilite in strainatate, alte cazuri temeinic justificate. Pentru toate acestea se vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara necesara.

– Minorul sub virsta de 14 ani inscris in pasaportul parintilor;

– Minorul sub virsta de 18 ani care se deplaseaza la parintele sau parintii care lucreaza sau sint stabiliti in tara de destinatie;

– Cetatenii care se deplaseaza in strainatate pe baza unui angajament (permis) de munca, valabil;

– Persoanele care calatoresc in statele vecine in baza permisului de mic trafic sau treceri simplificate.

Alte aspecte avute in vedere la trecerea frontierei:

– Verificarea cuantumului in valuta se va efectua pentru fiecare persoana in parte;

– Nu se va permite iesirea din tara a acelor cetateni romani care au interdictie de iesire din tara, a persoanelor care prezinta la control pasapoarte deteriorate, comit acte de turbulenta, se prezinta sub influenta bauturilor alcoolice, nu respecta ordinea la control sau incearca sa ofere „atentii“ lucratorilor Politiei de Frontiera;

– In cazul in care la iesirea din tara cetatenii romani constata nereguli in conduita lucratorilor Politiei de Frontiera sau in modul de efectuare a controlului de frontiera se pot adresa sefului de tura din PTF, sefului PTF, sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera pe raza de competenta a caruia se afla punctul de trecere, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (la telefoanele: 01/312.11.89 sau 01/413.89.63);

– O masura suplimentara in vederea combaterii traficului ilegal de persoane si evitarii unor incidente de calatorie ulterioare este controlul efectuat de inspectorii delegati ai Ministerului Turismului. In punctele de frontiera, acestia vor verifica documentele privind agentiile de turism si firmele de transport care sint implicate in organizarea calatoriilor individuale sau in grupuri – vouchere, licente, autorizatii etc. Conform constatarilor acestora, in functie de neregulile semnalate, Politia de Frontiera poate dispune interdictia continuarii calatoriei pentru unele persoane sau chiar pentru tot grupul.

5. Norme de conduita pe teritoriul altor tari

Ce trebuie stiut:

– Adresa si telefoanele Ambasadei Romaniei din tara unde se calatoreste;

– Principalele prevederi ale legislatiei tarii de destinatie si de tranzit;

– Regulile aeroportuare si vamale;

– Orarul mijloacelor de transport;

– Obiceiurile si modelul cultural al tarii de destinatie;

– Expresii uzuale in limba tarii respective si a tarilor de tranzit;

– Limbajul gestual care difera de la un continent la altul si, de multe ori, de la o tara la alta;

– Insemnele personalului autoritatii de stat si ale mijloacelor tehnice din dotare;

– Semnalele vizuale utilizate de fortele de ordine din tara respectiva;

– Modul de utilizare a diferitelor servicii publice;

– Prognoza meteo pentru zona vizitata;

– Interdictiile privind introducerea unor anumite obiecte sau produse alimentare din tarile de tranzit, precum si folosirea sau consumul acestora (de exemplu, in unele tari, exista reguli stricte privind introducerea de tigari si alcool, precum si comercializarea acestor produse);

– Valabilitatea permisului de conducere pentru perioada si tara in care te deplasezi;

– Regulile de circulatie ale tarii respective.

Ce trebuie retinut:

– Inainte de a solicita ceva, saluta persoana respectiva, zimbindu-i;

– Foloseste mereu expresia: „Va rog!“;

– Respecta legislatia tarii in care te afli, iar daca nu o cunosti, adapteaza-ti comportamentul la legile bunului-simt;

– Respecta regulile de politete universal valabile;

– Respecta persoanele cu care te intilnesti;

– Pastreaza toate documentele justificative ale cheltuielilor facute;

– Ai grija de actele proprii;

– Respecta interdictiile si indicatiile din orasele si locurile in care te deplasezi (interzicerea fumatului, locurile de parcare etc.);

– Ia asupra ta numai strictul necesar si doar banii de care ai nevoie;

– Depune banii si valorile in seiful hotelului;

– Pastreaza biletele de avion intr-un loc sigur;

– Lasa pasaportul in seiful hotelului si retine o fotocopie.

Ce nu trebuie facut:

– Sa nu treceti granita in masina altcuiva, pentru ca nu stiti ce se afla in ea;

– Sa nu murdariti sau sa aruncati resturi de tigari pe strada sau in locuri publice;

– Sa nu va implicati in probleme legate de consumul si traficul de droguri (in unele tari exista chiar pedeapsa cu moartea pentru astfel de fapte!);

– Sa nu duceti pachete peste granita pentru alte persoane, pentru ca nu se stie ce pot contine;

– Cind iesiti la plimbare, sa nu luati la dumneavoastra deodata cartile de credit si/sau banii;

– Sa nu uitati nota de plata la hotel.

Ce trebuie

sa ai la indemina:

– Harti cu trasee rutiere, ghiduri turistice cuprinzind reteaua hoteliera, obiective de vizitat, unitati de asistenta medicala, servicii publice;

– Medicamente de uz curent;

– Actele necesare deplasarii, iar, unde este cazul, fotocopii ale acestora.

Circulatia rutiera in tarile din spatiul Schengen obliga la respectarea cu strictete a reglementarilor prevazute in conventiile internationale in materie, la care Romania este parte, precum si a unor reguli specifice.

Autoritatile statelor respective atentioneaza cetatenii straini asupra obligatiilor, prin afisarea acestora la punctele de trecere a frontierei. In general, indicatoarele rutiere se refera la viteza maxima in localitati, in afara acestora si pe autostrazi, portul centurii de siguranta. Nu uitati de obligativitatea achitarii taxei pentru drumuri.

Pe autostrazi, circulatia este supravegheata si dirijata permanent prin instalatii de tip portal, cu afisaj electronic al mesajelor. Nerespectarea indicatiilor comunicate este sever si prompt sanctionata de catre politie.

Iata citeva dintre obligatiile cu caracter general:

Cum trebuie sa ne pregatim autovehiculul:

– sa fie in perfecta stare de functionare;

– sa nu prezinte scurgeri de ulei sau alte lichide de la subansamblele ori instalatiile componente;

– sa nu depaseasca normele admisibile ale poluarii chimice si sonore ale mediului;

– sa fie echipat cu anvelope cu adincimea benzii de rulare de cel putin 3 mm;

– sa aiba in dotare trusa medicala de prim ajutor si dispozitivul reflectorizant pentru semnalizarea prezentei in carosabil, in caz de defectiune tehnica.

Ce trebuie sa aiba in vedere conducatorul auto:

Sa posede asupra sa in permanenta:

– Pasaportul;

– Permisul de conducere, aflat in termen de valabilitate;

– Asigurarea auto internationala de raspundere civila („Cartea verde“);

– Certificatul de inmatriculare si Cartea de identitate a vehiculului;

– Asigurarea medicala internationala.

– Sa respecte intocmai semnalele si dispozitiile politiei;

– Sa poarte centura de siguranta si sa atraga atentia celorlalti ocupanti asupra necesitatii de a o folosi;

– Sa se informeze permanent asupra limitei maxime de viteza admise si sa o respecte cu strictete.

De pilda:

Ungaria:

– in localitati 50 km/h;

– in afara localitatilor 80 km/h:

– pe autostrada 120 km/h;

Austria:

– pe autostrada 130 km/h;

Elvetia:

– pe autostrada 120 km/h.

Atentionam, in context, asupra severitatii sanctiunilor contraventionale prevazute in legislatiile statelor mentionate, in cazul depasirii cu mai mult de 20 km/h a limitelor stabilite!

– Sa se informeze permanent asupra regimului taxelor de drum si sa aplice pe parbriz, dupa caz (in tari precum Austria), vigneta care atesta plata acestora;

– Sa circule cu luminile de intilnire (faza scurta) aprinse pe toata durata zilei (in Ungaria);

– Sa circule in permanenta cu atentie sporita, iar pe autostrada, atunci cind circulatia se desfasoara pe mai multe benzi de mers, situate pe acelasi sens de deplasare, sa acorde prioritate de patrundere in banda in care ruleaza autovehiculele care circula cu viteza superioara pe benzile alaturate si au semnalizat intentia de schimbare a benzii de mers;

– Sa acorde prioritate, dupa ce s-a asigurat in prealabil din spate, trecind din banda curenta de mers pe cea alaturata, situata in stinga, autovehiculelor care patrund din drumurile laterale pe autostrada si ruleaza in banda de accelerare, cu intentia de a intra in prima banda curenta;

– Sa puna in functiune luminile de avarie (intermitente), in situatia in care ajunge o coloana auto care ruleaza cu viteza redusa, din cauza blocarii temporare a circulatiei (de regula, pe autostrada);

– Sa dea dovada de calm in situatia in care circulatia rutiera este blocata, si sa respecte cu strictete indicatiile comunicate de portalurile de monitorizare a traficului;

– Sa nu foloseasca pentru deplasare banda de urgenta a autostrazii, care este destinata exclusiv autovehiculelor politiei, salvarii, altor forte de interventie. Se excepteaza, desigur, situatiile de imobilizare a autovehiculelor din cauze tehnice, cazuri in care se va folosi telefonul de urgenta amplasat in imediata apropiere a benzii de urgenta, pentru a cere asistenta tehnica necesara.

– Sa pastreze cu strictete curatenia;

– Sa incheie, la plecare, o asigurare de calatorie.

Ce trebuie sa stim despre regimul armelor de foc:

In conformitate cu prevederile Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor, detinerea si, dupa caz, portul armelor si munitiilor de catre persoane fizice sint permise numai cu autorizatia structurilor competente ale Ministerului de Interne pe a caror raza de competenta domiciliaza cei in cauza. Prin urmare, pentru a cumpara o arma din statele Schengen, cetateanul roman trebuie, in primul rind, sa posede autorizatia pentru procurarea armei, eliberata de organele abilitate din Romania. Totodata, se impune achizitionarea armei de la un furnizor autorizat din tara respectiva si eliberarea documentelor de provenienta. Pe baza acestora, la intoarcerea in tara, politia ia in evidenta arma respectiva si o inscrie in permisul de portarma sau, dupa caz, elibereaza permisul de portarma, in situatia inexistentei sale.

6. RECOMANDARI PENTRU CAZURILE DE FORTA MAJORA

Pe timpul deplasarii in strainatate pot surveni o serie de evenimente neprevazute, cum ar fi:

Accidente rutiere

In caz de accident usor, completati impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si mai ales ale societatii de asigurare a acestuia si ale soferului. Daca in urma accidentului sint raniti, chemati politia locala, diupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe cartea verde.

– Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde 24 de ore din 24.

– Apeleaza numarul de telefon inscris pe polita si urmeaza toate indrumarile ce iti sint adresate!

– Pastreaza documentele de plata pina la inapoierea in tara, unde le vei prezenta societatii de asigurari!

ATENTIE!

Societatea de asigurari nu va rambursa decit cheltuielile justificate in legatura cu evenimentul asigurat.

– Asadar, pastrati facturile si notele de plata, in original, privind cheltuielile efectuate, cu specificarea serviciilor la care ai apelat, foaia de observatie, cu mentiunile zilnice ale medicului, orice alte documente necesare pentru solutionarea cererii de restituire a banilor.

Imbolnavirea

– Daca un cetatean roman se imbolnaveste pe timpul calatoriei in strainatate, se poate interna in spital, in baza asigurarii de sanatate. In situatia in care nu se face dovada unei asigurari de sanatate valabile, trebuie platita spitalizarea, chiar daca situatia este una de urgenta. Costul unei zile de spitalizare este destul de ridicat (cca. 327 dolari/zi, in Austria).

Decesul

– In cazul decesului unui cetatean roman, indiferent de cauza, autoritatile locale se ocupa de eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru o eventuala repatriere a corpului neinsufletit, trebuie sa se apeleze la o firma specializata autohtona. Firma in cauza se va ocupa de toate formalitatile, inclusiv de intocmirea documentelor de transport. In cazul in care rudele persoanei decedate nu dispun de banii necesari repatrierii, in state cum ar fi Austria, de exempu, autoritatile din localitatea unde s-a produs decesul procedeaza la inhumarea/incinerarea din oficiu.

Furtul, pierderea sau deteriorarea documentelor

– Evenimentele de acest gen trebuie reclamate in cel mai scurt timp de la constatare celui mai apropiat post de politie sau jandarmerie.

Agentul constatator elibereaza o dovada din care rezulta ca faptul reclamat a fost luat in evidenta. Acest document este necesar in ambasada, in eventualitatea solicitarii unui pasaport consular, precum si in tara, in vederea obtinerii altor documente. Trebuie retinut ca in multe tari europene exista asociatii umanitare care pot acorda asistenta la nevoie (hrana si cazare pina la intoarcerea in Romania).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS