Un nou an inseamna pentru multi dintre noi un nou inceput. Primele zile din an sint tocmai bune sa ne facem planuri si sa ne propunem obiective pe care sa incercam sa le atingem in cele 12 luni care urmeaza. Si daca avem atita timp la dispozitie sa transformam in realitate cele mai arzatoare dorinte, este bine sa ne propunem lucruri care in mod normal ni se par foarte greu de realizat, cum ar fi: renuntarea la cafea si tutun, dusmanii de temut ai multora dintre noi.
Tutunul
Cine nu si-a propus, macar o data, sa se lase de fumat! Toti fumatorii sint constienti ca tutunul sta la baza multor probleme de sanatate. Fiecare si-a spus, cel putin o data: daca altii au putut, eu de ce n-as putea? Dar nu este suficient sa iti propui ca sa si reusesti.
Tutunul este astazi un adevarat flagel. Femeile fumeaza cot la cot cu barbatii, iar tinerii incep de la virste tot mai fragede sa isi manifeste teribilismul consumind citeva pachete de tigari pe zi. Fiecare isi gaseste motivatiile lui sa continue acest obicei distrugator: tigara le ofera un sprijin moral si actioneaza ca un antidepresiv. „Calitatile“ sale, de a taia pofta de mincare, reprezinta si unul din factorii care fac ca un anumit numar de femei sa nu reuseasca sa se elibereze de fumat. Si totusi, peste 50% din fumatori doresc sa se lase de fumat, dar nu reusesc.
Tutunul poate crea atit o dependenta fizica, cit si una psihologica. Renuntarea la tutun este insotita adesea de o senzatie de lipsa fizica si morala, ceea ce o face si mai complicata. De asemenea, intreruperea administrarii acestei substante poate provoca stari de rau, ameteli, tremuraturi. In momentul acesta, dorinta de a aprinde o tigara este irezistibila, mai ales cind fumatorul stie ca nicotina inhalata provoaca in citeva secunde o multitudine de senzatii: placere, stimulare intelectuala, destindere, si chiar o reglare a moralului.
Cite riscuri, tot atitea motive pentru a renunta la fumat
Fumatul dauneaza grav sanatatii si provoaca boli cardio-vasculare. Efectele devastatoare pe care le are asupra organismului sint motive care ar trebui sa ii determine pe fumatori sa renunte. Acest obicei omoara anual 30.000 de persoane in Romania (patru milioane in lume). Bolile cardio-vasculare nu sint singurele pe lista efectelor nefaste, care este destul de lunga: imbatrinirea prematura a pielii, devansarea virstei de menopauza, dereglarea sistemului hormonal, avorturi spontane, nasteri premature, scaderea fertilitatii, marirea riscului de sarcina extrauterina, ridicarea nivelului de colesterol (in special in combinatie cu pilula anticonceptionala), risc de infarct sau de boli cardio-vasculare, fragilizarea plaminilor, tuse frecventa, insuficienta respiratorie, cancer al gitului, la plamini sau al colului uterin.
Este greu, dar nu imposibil.
• Citeva sfaturi despre cum se poate renunta la fumat
In primul rind, decizia de a renunta la tutun trebuie sa-i apartina fumatorului. Nimeni nu poate, si nici nu trebuie sa forteze pe altcineva sa se lase de fumat. Aceasta ar insemna sa iti dedici incercarea unui esec. Fumatul are legatura directa cu personalitatea si cu imaginea pe care fumatorul si le-a creat si vrea sa le impuna si celorlalti. Este bine ca decizia sa vina intr-o perioada favorabila si linistita pentru fumator, fara alte probleme care sa faca din tutun o necesitate, un mod de relaxare sau de manifestare a nervozitatii. Fumatorul poate apela si la anumite substitute nicotice, cum ar fi plasturii, spray-urile nazale sau guma de mestecat continind nicotina. Acestea permit sa se reduca efectele dependentei fizice, atenuind senzatiile de lipsa. Avind in vedere ca aceste produse contin nicotina, inainte de a le utiliza este bine sa fie consultat un medic, pentru a evita anumite situatii neplacute si chiar riscante. De exemplu, fumatul este extrem de periculos atunci cind purtam un plasture cutanat.
Daca vointa nu este suficienta, fumatorii pot apela si la asistenta psihologica. Exista centre si medici specializati care asigura asistenta persoanelor care au decis sa renunte la fumat. Aceste centre se dovedesc eficiente si in caz de recidiva. Anumite organizatii au metode similare celor aplicate de „Alcoolicii Anonimi“, altele fac o reala terapie de grup. In hotarirea unui fumator de a renunta la acest obicei, cea mai importanta este insa automotivarea.
Trucuri care te ajuta sa iti respecti hotarirea luata
Nu aminati momentul in care o sa puneti in aplicare aceasta hotarire. Incepeti de azi, nu de miine! Repetati-va ca sinteti capabil de acest lucru si ca, in fond, este numai spre binele dumneavoastra. Face-ti-va planuri sa mergeti la cumparaturi cu banii economisiti pe tigari si sa va satisfaceti capricii pentru care altadata nu aveati suficiente finante. Pielea va va mirosi altfel, va arata mai tinara, isi va recapata stralucirea, la fel ca si parul, hainele vor scapa de mirosul imbicsit de fum, respiratia va fi proaspata. …Toate acestea sint motive sa fiti apreciat de cei din jur si, de ce nu, sa fiti privit cu alti ochi de partenerul de viata si sa va imbunatatiti relatia.
O data decizia bine fixata in constiinta, trebuie sa va asezati intotdeauna in zonele rezervate nefumatorilor in locurile publice, sa faceti altceva in momentul in care pofta va da tircoale si sa inspirati si sa expirati incet. Este un moment bun sa va apucati de sport si sa faceti o cura de vitamina C. Fructele si guma de mestecat pot fi aliati de incredere, iar un pahar mare de apa este intotdeauna binevenit.
Tentatia este foarte greu de stapinit si de ignorat. Asa ca evitati sa stati in preajma fumatorilor. Nu faceti greseala ca, in incercarea de a scapa de un drog, sa deveniti dependent de un altul. Asa ca nu inlocuiti tutunul cu cafeaua si cu alcoolul. Stati departe de prietenii care iau in ris hotarirea dumneavoastra (poate o fac din invidie) si care v-ar oferi oricind o tigara, desi stiu ca incercati sa va lasati. Daca va este greu sa renuntati definitiv, este un inceput bun sa incercati mai intii sa fumati mai putine tigari si sa le fumati numai pe jumatate. Aruncati din casa orice pachet de rezerva care ar constitui o permanenta tentatie, si toate brichetele.
Inarmati-va cu rabdare si… mult succes!
Cafeaua
Chiar daca pentru multi dintre noi cafeaua a devenit ca un drog, totusi nu este la fel de nociva ca tutunul. Mai mult, o ceasca de cafea la momentul potrivit este binevenita. Important este sa nu fie consumata in exces si nu de persoanele carora le este contraindicata. O cafea buna ne ajuta sa incepem ziua plini de energie.
Fumatul dubleaza efectul cofeinei asupra organismului!
Consumul de cafea se face insa „vinovat“ de palpitatii, colesterol, boli ale stomacului si insomnie. Cardiacii sint unii dintre cei care trebuie sa isi refuze placerea cafelei de dimineata. Tensiunea arteriala creste, iar ritmul arterial se poate intensifica, insa aceste reactii vor disparea cam in doua ore. Consumul de cafea nu are efecte de durata asupra tensiunii arteriale, cu conditia sa nu se bea mai mult de cinci-sase cesti de cafea pe zi si acestea sa nu fie asociate cu fumatul exagerat, pentru ca fumatul dubleaza efectul cofeinei asupra organismului. Cafeaua creste nivelul colesterolului in singe. In Peninsula Scandinavica, de exemplu, cafeaua se fierbe zece minute, astfel incit se filtreaza unele uleiuri care, in cantitati mari, duc la cresterea colesterolului. Daca suferiti de insomnie, nu beti cafea dupa cina, iar cei care sufera de aciditate gastrica ar trebui sa renunte la consumul de cafea.
Consumul de cafea are si avantaje
Se pare deci ca efectele nocive ale cafelei apar numai cind aceasta este bauta in cantitati prea mari, in combinatie cu tutunul, si de catre persoanele care au probleme de sanatate. Consumul de cafea are insa si avantaje.
Cafeaua nu ingrasa. O ceasca de espresso contine doua-trei calorii, deci, consumind doua cesti de cafea zilnic se ard 100 de calorii. Mare atentie insa la cit zahar punem in cafea, un cubulet avind 40 de calorii. Cafeaua are un rol benefic in activitatea aparatului respirator. Daca cei care sufera de astm consuma regulat cafea vor avea mai putine crize decit cei care nu beau cafea.
Consumul de cafea amelioreaza durerile de cap. Acest lucru este dovedit de faptul ca multe analgezice contin cofeina. Insa exista si cazuri cind se poate intimpla si invers: cauza aparitiei durerilor de cap sa fie tocmai consumul exagerat de cafea.
Consumul de cafea este indicat pentru a mentine treaza atentia. Cofeina actioneaza asupra terminatiilor nervoase de la nivelul creierului care faciliteaza invatarea, memorarea si asociatia de idei. Efectul este imediat: in cinci minute, cofeina actioneaza asupra intregului organism.
Este indicat ca, dupa un prinz copios, sa fie bauta o ceasca de cafea pentru ca aceasta stimuleaza digestia.