-2.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMoneda euro are 120 de fete

Moneda euro are 120 de fete

Spre deosebire de bancnotele euro, pe care sint desenate poduri si ferestre imaginare care evoca un continent abstract, reversurile versiunilor nationale ale monedelor euro creioneaza cele 25 de secole de istorie a Batrinului Continent. Spre deosebire de cele sapte bancnote euro, identice pentru toate tarile, Uniunea Europeana a decis in 1996 ca toate cele opt monede (1, 2, 5, 10, 20 si 50 de eurocenti si 1 si 2 euro) vor avea „fete nationale“. Astfel ca, in 12 tari care vor avea moneda unica, la care se adauga Monaco, San Marino si Vatican, care au obtinut dreptul de a bate euro, circula, de la 1 ianuarie, 120 de piese diferite.

Simbol al Antichitatii si al bogatiei civilizatiei, Grecia a ales pentru unitate o cucuvea, o reproducere a celei gravate in secolul V I.d.Hr. pe moneda ateniana de patru drahme. Pamint al artei prin excelenta, Italia si-a instalat pe monede cele mai mari talente si cele mai glorioase dintre epoci: de la Colosseum si „Proportiile ideale ale corpului uman“ de Leonardo la „Nasterea lui Venus“ de Botticelli. Austria si Spania au retinut in metal monumente ale Vienei (catedrala Saint-Etienne, Belvedere), fatada Catedralei Saint-Jacques de Compostelle si chipul lui Miguel de Cervantes.

Alte tari au ales sa isi afiseze suveranitatea: cele trei Benelux si-au reprezentat monarhii pe toate monedele, spaniolul Juan Carlos, simbol al tranzitiei democratice a anilor 1975-1981, este ilustrat pe monedele de 1 si 2 euro, in timp ce Portugalia a ales sa scoata la lumina secolul al XII-lea al independentei sale, cu sigiliile regale de la 1134, 1142 si 1144. Germania a imprimat pe 1 si 2 euro vulturul sau traditional, Franta a pastrat-o pe tinara Marianne, iar galica Irlanda nu a renuntat la harpa celtica. Austria a facut apel si la „datoria ecologica“, avind cele trei flori ale Alpilor: floarea de colt, gentiana si ciubotica cucului. Pentru a intretine continuitatea cu monedele nationale, Germania, Franta si Finlanda au reprodus bine cunoscutele motive: ramura de stejar, semanatoarea sau leul heraldic. Austria a ales ca moneda de 2 euro o prezinta pe Bertha von Suttner, prima femeie care a primit, in 1905, premiul Nobel pentru Pace.

Consecinte ale introducerii euro

Introducerea in circulatie a monedelor si bancnotelor euro nu a determinat o crestere generala a preturilor dupa cum a spus, la sfirsitul saptaminii trecute, un purtator de cuvint al Comisiei Europene. Banca Centrala Europeana, care are ca obiectiv o inflatie de 2%, a indicat ca se asteapta la o scadere a preturilor sub acest nivel in prima parte a anului.

Oficialitatile europene urmaresc in continuare stabilitatea preturilor, previziunile privind inflatia din acest an bazindu-se pe ipoteza ca intrarea in circulatie a euro nu ar avea nici un impact global asupra preturilor bunurilor de consum. In magazinele germane, trecerea la euro s-a desfasurat fara dificultati, chiar daca unii vinzatori au continuat sa dea restul in marci. Si in Franta moneda euro a inceput sa se impuna. La Carrefour, 50 la suta din plati se realizau deja in euro la sfirsitul saptaminii trecute. Parizienii s-au indreptat in numar mare spre agentiile bancare, pentru a retrage sume in euro in prima zi de lansare. La Roma, s-au format cozi in fata bancilor si a oficiilor postale, de unde clientii au retras noile bancnote si monede, dar si carnete de cecuri.

Totusi, numerosi soferi italieni au avut un prim contact mai putin placut cu noua moneda, la punctele de trecere de pe autostrada, unde platile paralele – in lire si in euro – au determinat incetinirea traficului. In Grecia, trecerea la euro „a inceput foarte bine“, a anuntat Banca Centrala, recunoscind insa ca euro nu a eclipsat inca drahma. Principala problema este aprovizionarea insuficienta cu euro a comerciantilor, numai 50.000 din 300.000 primind noile monede si bancnote inainte de 1 ianuarie.

In Portugalia, sute de comercianti s-au plins ca nu dispun de sume suficiente pentru a da restul in euro, iar multi dintre ei au decis sa dea restul in euro numai pentru platile facute in euro. In Spania, majoritatea cumparaturilor au fost facute cu pesetas, in special in magazinele mici, dar noua moneda se va impune probabil in urmatoarele zile, conform unui purtator de cuvint al Confederatiei spaniole a micilor comercianti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS