Inghesuiala mare vineri, 11 ianuarie, la sediul local din Slatina al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Motivul il constituie faptul ca institutia mentionata indeplineste si rolul de „intermediar“ intre primaria municipiului si cetatenii care considera ca indeplinesc conditiile Legii venitului minim garantat (nr. 416/2001), lege intrata in vigoare din luna ianuarie a acestui an. Conform prevederilor actului normativ mentionat, persoanele care nu au nici o sursa materiala pot beneficia de un ajutor social care, de la 1 ianuarie 2002, se numeste „venit minim garantat“. Fiind insa vorba despre bani, intrarea in posesia acestora presupune un traseu destul de sinuos, care ii face pe cetatenii care sint intr-o asemenea postura sa-si ia, practic, lumea in cap.
Seful agentiei slatinene, Constantin Gheorghe, a declarat ca afluenta de persoane a aparut inca din 3 ianuarie. „Persoanele care vor sa primeasca acest venit minim trebuie sa obtina de la institutia noastra o adeverinta care sa certifice ca nu au refuzat un loc de munca sau sa urmeze un curs de recalificare propus tot de noi. Dosarele pentru a putea primi venitul minim se depun la sediul nostru. Abia dupa ce obtin adeverinta de la noi, aceste persoane pot merge in sfirsit la primarie pentru continuarea procesului“, a spus Constantin Gheorghe.
Pentru a putea face fata situatiei, angajatii AJOFM Slatina lucreaza si in week-end. In fiecare zi, din cele aproape 80 de persoane care se prezinta pentru depunerea dosarelor, doar o treime sint propriu-zis inregistrate, si aceasta deoarece multi dintre cei care vin cu aceasta problema au dosarele incomplete sau unele documente nu contin mentiunile necesare si obligatorii prevazute de lege. Pina vineri fusesera depuse in acest sens circa 150 de dosare pe Legea venitului minim garantat.
„Ne alearga ca pe hotii de cai pentru citeva acte!“
Pentru a intra in posesia adeverintei AJOFM, trebuie depus un dosar care sa contina: buletinul de identitate sau cartea de identitate (copie), cite o copie dupa certificatul de nastere, certificatul de casatorie, act de studii si un formular tip Anexa 1. La acestea se adauga si cartea de munca si adeverinta medicala, care trebuie sa cuprinda mentiunea „apt de munca“. Orice alta mentiune scrisa pe actul medical decit cea amintita anterior nu este acceptata si persoana in cauza trebuie sa refaca adeverinta medicala. Un asemenea ghinion
l-a avut vineri Ion Moldovean, din Piatra-Olt, de 47 de ani. Pentru ca in adeverinta mentionata medicul de familie ii scrisese „clinic sanatos“, in loc de „apt de munca“, acesta trebuie acum sa-si faca o noua adeverinta. „Ce diferenta poate fi intre astea doua, domne’?!“, se plingea acesta pe holurile institutiei. „Pentru citeva acte, ne alearga ca pe hotii de cai!“.
Elena Stan, din comuna Brebeni, venise sa-si depuna dosarul dupa ce abia si-l terminase cu bani imprumutati. „Am patru copii, dintre care doi gemeni in clasa a III-a. Sint divortata si am ramas singura cu copiii. Pentru ca nu am nici un loc de munca, am venit sa iau si eu ajutorul asta“, a spus aceasta. Persoanele care vor sa primeasca venitul minim trebuie sa presteze 72 de ore de munca in folosul comunitatii, iar Elena Stan era pregatita sa lucreze orice. „Ca sa primesc banii despre care e vorba ca as avea dreptul, sint gata sa fac orice. Numai sa fie adevarat ce se spune despre banii astia! De promisiuni ne-am saturat!“, a mai spus E. Stancu.
Legea venitului minim garantat prevede ca o familie formata din doua persoane va primi lunar 1.134.000 de lei, din trei persoane – 1.575.000 de lei, din patru persoane – 1.953.000 de lei, iar familiile alcatuite din cinci persoane vor primi 2.331.000 de lei. Pentru fiecare alta persoana peste cinci care face parte din familie se vor aloca 157.500 de lei pe luna. In situatiile in care este vorba doar despre o singura persoana fara nici un venit, nivelul lunar al venitului garantat este de 630.000 de lei.