3.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGuvernul se distreaza pe nervii si pe banii proprietarilor de terenuri

Guvernul se distreaza pe nervii si pe banii proprietarilor de terenuri

Inaintea sarbatorilor de iarna, guvernul a aprobat Hotarirea 172/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea in posesie a proprietarilor.

Noul regulament, al treilea in ordinea aparitiei, va sta la baza punerilor in posesie neefectuate pina acum. Conform acestuia, comisiile comunale, orasenesti sau municipale se constituie printr-un ordin al prefectului si sint formate din: primar-presedintele comisiei, viceprimar, secretarul unitatii administrativ – teritoriale, secretarul comisiei, un specialist in masuratori topografice, un inginer agronom sau horticol din cadrul centrului agricol sau din aparatul de specialitate al consiliului local, un jurist din sistemul de organizare a agriculturii, un reprezentant al inspectoratului silvic, sefii districtelor silvice ale caror paduri sint in limitele cadastrale ale localitatii, un specialist in cadastru forestier, unu-trei reprezentanti ai proprietarilor care au solicitat terenuri conform Legii 169/1997 si Legii 1/2000 cu modificarile ulterioare.

Conform acestui nou regulament, persoanele nemultumite de stabilirea provizorie a dreptului de proprietate de catre comisiile comunale, orasenesti sau municipale pot face, in termen de cinci zile de la afisare, contestatie adresata comisiei judetene, care se depune la secretariatul comisiei comunale, orasenesti sau municipale, care este obligat sa o inregistreze si sa o inainteze prin delegat la secretarul comisiei judetene in termen de trei zile. Tot in termen de trei zile, comisia judeteana va valida sau invalida contestatiile si le va transmite prin delegat la comisia comunala. La data comunicarii sub semnatura, persoanele nemultumite pot face plingere impotriva hotaririi comisiei judetene la judecatorie, in termen de 30 de zile.

Vechile titluri de proprietate vor fi preschimbate

Noile titluri de proprietate care se vor emite dupa aplicarea noului regulament se tiparesc pe hirtie speciala format A3, ca imprimat cu regim special, in carnete a cite 100 de file. Titlurile se vor tipari prin grija Ministerului Agriculturii si se vor difuza comisiilor judetene.

Cei care au primit deja titluri de proprietate pe formulare vechi vor fi nevoiti sa le returneze pentru ca articolul 34, aliniatul 4 din Regulament spune: „Formularele de titluri de proprietate existente se vor adapta in mod corespunzator“. Mai mult, la articolul 37, aliniatul 2, Regulamentul spune ca persoanele care au deja titlu trebuie sa prezinte comisiilor schita amplasamentului cu terenul detinut sau orice alte informatii din care sa rezulte identificarea vechiului amplasament solicitat. Cum pe vechile titluri de proprietate nu era trecuta schita amplasamentului, detinatorii titlurilor nu vor avea ce sa prezinte, fapt pentru care vor solicita, probabil, un titlu de proprietate nou.

Retiparind milioane de titluri de proprietate, Ministerul Agriculturii nu face altceva decit sa o ia de la capat cu aplicarea legilor fondului funciar si sa imbogateasca tipografia care va cistiga licitatia pentru tiparirea noilor titluri. Contravaloarea acestor noi titluri de proprietate se va incasa tot de la titularii lor. Cui ii mai foloseste nebunia care va urma?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS