2 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBatrinii care vor sa-si astepte sfirsitul intr-un camin sint trecuti pe liste de asteptare

Batrinii care vor sa-si astepte sfirsitul intr-un camin sint trecuti pe liste de asteptare

Singura modalitate de a prinde un loc este decesul unui internat

Batrinii care vor sa se interneze in camine sint trecuti pe liste de asteptare in judetul Gorj, pentru ca in cele doua unitati de cazare de la Suseni si de la Dobrita nu mai exista nici un loc liber. Batrinii singuri sau care nu mai sint doriti de familii si nu mai au un acoperis deasupra capului se hotarasc sa apeleze la un loc intr-o institutie de ocrotire. Cu toate ca aceasta situatie poate parea cinica, cei de afara asteapta moartea celor din camine.

Cele doua unitati din Gorj care se ocupa de ocrotirea batrinilor sint in subordinea Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap. De la inceputul anului, aici s-au prezentat peste 20 de virstnici care au depus documentele necesare pentru a fi internati in camine. Din nefericire, singurul lucru care s-a realizat a fost inscrierea doritorilor pe o lista de asteptare. Este vorba insa numai de cei care beneficiaza de pensie sau de un venit minim, fiindca pentru a putea fi primit intr-un camin trebuie sa ai si bani. Pentru fiecare luna de cazare si masa, un batrin trebuie sa plateasca aproape 500.000 de lei pe luna. Daca pensia este mai mare, restul banilor sint trecuti intr-un cont sau sint dati internatului. La Suseni si la Dobrita exista insa si batrini bolnavi care necesita tratament sau virstnici care au probleme psihice si nu se mai pot descurca singuri. In aceste cazuri, pensia trebuie sa fie cit mai mare.

Nu exista posibilitatea realizarii unui nou camin

Sefa Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Handicapati, Ileana Roventa Micu, a precizat ca nu exista solutii pentru marirea spatiului de cazare sau pentru realizarea unui spatiu in care sa poata fi internati batrini. O alternativa ar fi folosirea unuia dintre spitalele din judet, care in prezent functioneaza la jumatate din capacitate. De altfel, la nivelul conducerii judetului Gorj se discuta deja inchiderea a doua unitati spitalicesti. „Noi nu putem sa le mai oferim nimic celor care vin. Ii punem pe niste liste si le spunem sa astepte sa se elibereze locuri. Ce sa le facem daca acasa la ei nu mai au loc? Este trist ca in loc sa manince linistiti o pensie, batrinii vin la noi sa ne ceara ajutorul. La Suseni ii gazduim pe cei mai in virsta. Avem, de exemplu, doua batrine care se apropie de 100 de ani. Locurile se pot elibera numai pe cale naturala. Noi nu putem sa ii dam afara pe unii si sa ii cazam pe altii. Asta este situatia“, a spus Ileana Roventa Micu. In ceea ce priveste alocatia de hrana de care beneficiaza un batrin, aceasta este de 40.000 de lei, pentru majorarea ei si pentru reducerea cheltuielilor, din primavara caminele trebuie sa se autogospodareasca. La Caminul de la Dobrita exista un teren de circa un hectar care va fi cultivat si ingrijit de angajatii caminelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS