15.3 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGoana dupa venitul mimim a inceput sa dea bataie de cap primarilor doljeni

Goana dupa venitul mimim a inceput sa dea bataie de cap primarilor doljeni

De cind s-a auzit ca vor primi venit minim garantat si ca vor ramine fara ajutoare sociale, saracii satelor au casunat pe autoritatile locale ca sa fie primii pe lista celor care vor beneficia de aceasta forma de protectie sociala. Chiar daca hirtogaria le da programul de lucru peste cap si, concomitent, migrene, angajatii din mai multe primarii incearca sa puna ordine in haosul creat de goana dupa…venit! La Birca, la nici doua saptamini de la declansarea intregii actiuni, au fost depuse nu mai putin de 300 de dosare! Iar autoritatile locale au estimat ca vor avea de inregistrat, verificat si achitat in jur de 500 de dosare. E drept ca dosarele depuse nu sint complete, urmind ca reprezentanti ai institutiilor care trebuie sa dea avize (cum ar fi, de exemplu, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca) sa se deplaseze in comuna, pentru a evita astfel imbulzeala.

Desi in bugetul local nu exista nici o suma de bani prevazuta pentru a achita sumele necesare, primarul Marin Popa spera ca banii alocati de la Consiliul Judetean Dolj vor ajunge pentru plata tuturor ajutoarelor. La Giurgita, din cele 250 de dosare, la cit se asteapta autoritatile locale, au fost depuse pina acum doar 50. E drept, sint complete, cu toate avizele necesare. Si la Tuglui, primarul Paulica Neagoe s-a aratat increzator in posibilitatea de a termina luna aceasta primirea celor 140 de dosare, cite au estimat angajatii primariei ca vor avea de primit. Singura nelamurire a autoritatilor locale doljene se refera la cuantumul veniturilor stabilite prin hotarire de consiliu local, venituri care difera de la o comuna la alta, in functie de calitatea pamintului, distanta fata de oras si…buna apreciere a consilierilor locali. De exemplu, in Birca, o vaca poate aduce un venit anual de trei milioane, iar un porc, de un milion, in timp ce locuitorii din Tuglui pot cistiga doar un milion venit anual pentru o vaca si sase sute de mii de lei pentru un porc.

Chiar daca nu par foarte mari, aceste diferente pot face ca un sarac din Birca sa fie… mai sarac decit un sarac din Tuglui si sa obtina, astfel, dreptul de a beneficia de venitul minim garantat. Si sa fie, astfel, mai…bogat!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS