8.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIn Olt, pina ajungi sa iei o pensie sau un ajutor de deces... mori!

In Olt, pina ajungi sa iei o pensie sau un ajutor de deces… mori!

Sute de persoane de toate virstele se inghesuie cu fel si fel de dosare si acte in fiecare marti si miercuri, la etajul trei al unei cladiri de pe strada Aleea Tineretului din Slatina. Acestea incearca sa obtina avizul Casei Judetene de Pensii (CJP) Olt pentru a iesi „din cimpul muncii“ sau sa-si recupereze o parte din banii pe care i-au cheltuit cu inmormintarea vreunei rude. Cele sase ghisee sint insuficiente insa pentru a-i ajuta pe toti. Ca sa ajungi sigur la unul din aceste ghisee trebuie sa te scoli cu noaptea in cap si sa apuci sa iei un „bon de intrare“, adica un simplu petic de hirtie pe care cei care stau la coada le impart celor din urma. Cind nu exista destula hirtie la indemina se foloseste metoda inscrierii pe lista.

„Am dormit in sala de asteptare!“

Maria Rusoveanu, de 54 de ani, din satul Tudor Vladimirescu, venise joi dimineata la CJP Olt. Operata de doua ori la sin, a muncit la CAP inca de la 15 ani. Casatorita, cu patru copii – toti la casele lor, vrea sa se alature sotului, iesit la pensie pe caz de boala, cit mai este in putere. „Cei 900.000 de lei pe care ii ia sotul meu la pensie nu ne ajung. Eu nu am nimic, asa ca… m-am apucat sa-mi fac dosarul de pensionare“. Dupa ce a stat citeva ore la coada pina sa-i vina rindul, a aflat ca nu poate iesi acum la pensie. „Spun (operatoarele de la ghiseu – n.r.) ca am vreo opt luni neplatite la fondu’ nu stiu care si ca trebuie sa platesc eu banii care lipsesc! Asta vine cam 450.000 de lei pe luna. Inmultit cu opt, asta vine cam… trei milioane jumate. De unde sa iau banii astia acu!“, povestea ingrijorata aceasta.

Pe una din cele doua banci din sala, o batrinica simpatica incerca sa descifreze scrisul de pe citeva documente ingalbenite de timp. Ochelarii cu rame groase pe care ii asezase pe virful nasului se dovedeau parca a fi inutili. Gheorghita Colarez venise din satul Visina Veche cu o zi inainte. Pentru ca nu avea pe nimeni in Slatina, fusese nevoita sa doarma pe o bancuta din sala de asteptare a Casei Judetene de Pensii. Ca si in cazul precedent, si ea trebuie sa mai plateasca niste bani pentru o perioada netrecuta in cartea de munca. „Nu am un an trecut in carte si acum trebuie sa platesc eu, ca fostul nostru director nu a platit atunci cind trebuia!“, spunea Gheorghita Colarez. Pentru ca nu poate plati cele aproape sase milioane de lei cit reprezinta cele 12 luni neplatite, nu are alta solutie decit sa astepte inca un an, timp in care va incerca sa… plateasca lunile netrecute in cartea de munca: „Imi pare rau numai de banii pe care i-am dat ca sa vin, de doua ori. De fiecare data a trebuit sa dorm aici, in sala!“.

Foarte multa lume era si la ghiseul unde se dau banii pentru ajutoarele de deces. Printre cei care incercau sa-si acopere o parte din cheltuielile pe care le facusera la inmormintarea cuiva apropiat era si Florentina Visan, din comuna Grojdibodu. Aceasta tocmai isi inmormintase tatal. Dupa ce facuse intreg dosarul pentru a primi ajutorul de deces, aflase de la operatoarele de la ghiseul respectiv ca nu poate lua banii pentru ca nu prezentase la dosar dovezi clare ca ea suportase cheltuielile de inmormintare: „Nu pot sa primesc banii pentru ca nu am chitanta tip semnata de cei de la magazinul de unde am cumparat prosoapele de inmormintare si celelalte lucruri!… Pai de ce n-au spus de la inceput ce acte vor, sa nu ne mai plimbe atita pe drumuri!“.

Lume multa, necazuri multe…

Directoarea CJP Olt, Silvia Draghici, a spus ca numarul pensionarilor s-a dublat anul trecut fata de anul anterior(2000), iar tendinta este de crestere a numarului acestora. La sfirsitul anului trecut se aflau in plata institutiei mentionate 85.000 de pensionari din sectorul de stat, 71.500 din sectorul agricol(toti platiti din bugetul de asigurari sociale) si aproximativ 20.000 de persoane care primeau pensii din bugetul de stat.

De asemenea, in anul 2001 au fost depuse aproximativ 9.000 de dosare pentru iesirea la pensie. In ceea ce priveste ajutoarele de deces, anul trecut au fost achitate 3.900 de dosare. De la 1 ianuarie, cuantumul unui astfel de sprijin financiar s-a majorat la 5.582.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS