15.3 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024

Stiri diverse

Vitaminele B12 si B9 reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

O alimentatie bogata in vitamina B12 si acid folic (B9) contribuie la reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, se arata intr-un studiu irlandez publicat in revista britanica The Lancet, informeaza AFP. Acest dublu aport de suplimente scade in singe nivelul proteinei numite homocisteina, care reprezinta un factor de risc in bolile cardiovasculare. Suplimente de acid folic – care se gaseste in legumele verzi, in spanac, ficat, rinichi – sint administrate femeilor insarcinate pentru a preveni malformatii grave la fetus. Adaosurile de acid folic in cereale sint obligatorii in Statele Unite din 1998 si studiile sugereaza ca aceasta masura a contribuit la reducerea cu 19 la suta a malformatiilor la nivelul coloanei vertebrale.

Melatonina are efect protector pentru neuroni

Melatonina, un hormon produs natural de organismul uman, joaca rol protector pentru neuroni, afirma cercetatorii francezi, citati de AFP. Este pentru prima data cind actiunea neuroprotectoare a melatoninei a fost pusa in evidenta, au explicat cercetatorii, care au constatat ca aceasta substanta apara cobaii nou-nascuti de o boala specifica, ce poate provoca paralizie infantila. Daca actiunea neuroprotectoare se va confirma la om, aceasta proprietate ar putea deschide noi posibilitati de tratament. Efectul protector al melatoninei depinde de doza administrata. El apare la concentratii mult inferioare celor care corespund unui alt efect pozitiv al melatoninei: cel antioxidant. Paralizia cerebrala apare in urma unor leziuni intervenite intr-o anumita parte a creierului (distrugerea unor neuroni, anomalii de conexiune). Boala apare in viata prenatala sau neonatala si are grave sechele neuropsihologice, cum ar fi retardari mentale, de atentie si de motricitate. Cauzele pot fi diverse, cum ar fi, de exemplu, insuficienta oxigenului (hipoxia) in momentul nasterii premature

Dispozitiv pentru resincronizarea inimii

Un dispozitiv electric creat pentru resincronizarea inimii la persoanele cu afectiuni cardiace si refractare la tratamentele medicamentoase a fost pus la punct in Franta, fiind foarte apreciat, desi inca nu a intrat oficial pe piata. In total, aproximativ 700 de persoane au folosit acest aparat in cadrul unor studii realizate in Franta si Statele Unite, iar in ultimul an au mai fost implantate alte 1.500 de exemplare in spitalele publice franceze. Aceste aparate, numite stimulatoare cardiace, au avut succes si in Italia si Germania. Pretul lor ar putea varia intre 6.000 si 23.000 de euro, dar ele prezinta avantajul ca au si functie de defibrilator, echipament care valoreaza peste 18.000 de euro. Peste 500.000 de persoane sufera, in Franta, de insuficienta cardiaca si in fiecare an sint descoperite alte 120.000 de cazuri. Potrivit medicilor, in jur de 10 la suta dintre acesti bolnavi, pentru care medicamentele sint inoperante, ar putea beneficia de un astfel de aparat. La acesti bolnavi, afectiunea pompei cardiace este agravata de o contractie anarhica: din cauza anomaliilor propagarii electrice in interiorul ventriculului, peretii nu se contracta simultan, asa cum ar trebui, ci in ordine dispersata. Plasat sub piele si dotat cu trei electrozi, aparatul detecteaza astfel de anormalitati si le corecteaza trimitind impulsuri electrice.

Produsele ce contin efedra sau derivatul efedrina sint periculoase

Ministerul canadian al Sanatatii a cerut, saptamina trecuta, retragerea de pe piata a mai multor produse pe baza plantei efedra sau a derivatului ei, efedrina, din cauza mai multor incidente, printre care atacuri cardiace si un deces, informeaza AFP. Masura priveste produsele care contin o doza mai mare de opt miligrame de efedrina pe capsula sau orice produs care ofera o combinatie de efedra sau efedrina si de un stimulant, cum este cafeina, care accentueaza efectele plantei. Efedra se poate gasi in decongestionantele pentru nas, dar este mai des vinduta ca supliment alimentar pentru pierderea in greutate. Ministerul a mai cerut retragerea produselor vindute in scopul suprimarii apetitului, slabitului, atingerii unei stari euforice sau a altor stimulante. Potrivit Ministerului Sanatatii, in ultima perioada s-au raportat peste 60 de incidente create de produse pe baza de efedra sau efedrina. Intr-unul dintre ele, un produs care folosea efedra in doza puternica in combinatie cu cafeina a produs un deces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS