Numarul si influenta asa-zisilor „vindecatori“, de la bioenergoterapeuti la vrajitori, au crescut in ultimii zece ani pina la a pune in umbra, in unele cazuri, medicina clasica. Acolo unde medicii se arata neputinciosi, „vindecatorii“ promit imposibilul. Faima lor ii face pe unii bolnavi sa prefere ajutorul lor celui al medicului. Astfel apar cazuri tragice cind pacientul, bolnav de cancer, dupa ce a trecut pe la diferiti vraci, ajunge la medic intr-un stadiu al bolii in care nu se mai poate face nimic.
Medicii Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic nr. 1 din Craiova spun ca nu sint izolate cazurile de bolnavi care vin la clinica dupa ce au urmat alte forme de tratament sau care, in paralel cu tratamentul oncologic, apeleaza la diverse cure de ceaiuri, prafuri, unguente sau bioenergie. Medicul primar oncolog Mihaela Danciulescu spune ca este greu de stiut citi dintre pacienti apeleaza la forme alternative de tratare a cancerului, deoarece foarte putini recunosc acest lucru. „Bolnavii evita sa ne spuna ca au fost la diversi <> pentru ca le este teama ca nu vor mai fi primiti la noi in clinica. In anumite cazuri putem sa ne dam seama ca urmeaza un tratament paraoncologic dupa anumite efecte secundare ale acestuia. De exemplu, o pacienta care a urmat tratament la noi a revenit dupa trei saptamini avind insuficienta renala, ceea ce nu avusese inainte. Pina la urma, a recunoscut ca bause niste ceaiuri intre secventele de tratament oncologic“.
Teama si disperarea duc la vindecator
Medicii spun ca aceia care apeleaza la vindecatori nu sint neaparat persoane neinstruite sau dintr-o anumita categorie sociala.
Medicul Mihaela Danciulescu povesteste ca „una dintre asistentele medicale din clinica, avind tumora mamara, a refuzat operatia si a preferat ajutorul unui pretins medic din imprejurimile Bucurestiului, care a tratat-o timp de trei ani cu casete. Cind a ajuns la noi era deja in ultimul stadiu al bolii“.
Prof. univ. dr. Florinel Badulescu, seful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic nr. 1 Craiova, spune ca, desi pacientul care apeleaza la diverse leacuri este in mare parte vinovat, e greu sa-l invinuiesti: „Medicul oncolog este prins intre ciocan si nicovala, intre conceptia si stiinta lui despre tratamentul oncologic si lipsa de cunostinte si disperarea bolnavului de care profita acesti vinzatori de iluzii. Daca am fi dogmatici, ar trebui sa oprim tratamentul specific si sa-l administram doar celor care cred in el, crescind astfel si cheltuielile per bolnav si putind astfel achizitiona medicamentele cele mai bune. Dar intervine partea umana, responsabilitatea morala. Si atunci cistiga vinzatorul de iluzii, care stie sa-si vinda marfa. Un medic oncolog onest nu poate sa-si laude munca in fata unei astfel de boli si atunci impactul psihologic al vinzatorului de iluzii care incearca sa diminueze efectele secundare ale cancerului (in general pe cele digestive) este mai mare“. Potrivit prof. univ. dr. Florinel Badulescu, sint semnale ca exista chiar medici care isi trimit pacientii la astfel de vindecatori sau le recomanda ei insisi ceaiuri sau plante.
Tratamente inutile si tratamente periculoase
Tratamentele alternative pot sa ii faca rau sau nu pacientului. Cele nenocive au efect doar asupra buzunarului bolnavului, care trebuie sa le plateasca. Altele insa ii agraveaza boala. „Orice tratament biostimulant (inclusiv <>) actioneaza nu atit asupra multiplicarii celulelor normale, cit mai ales asupra celulelor maligne, care si asa nu mai pot fi controlate de mijloacele de echilibru ale organismului“, mai spune prof. univ. dr. Florinel Badulescu.
Seful Clinicii de Oncologie reaminteste ca peste tot in lume orice tratament pentru a fi folosit trebuie sa aiba girul Agentiei Nationale a Medicamentului. „Exista si in Romania un astfel de organism. Aceste tratamente paraoncologice nu sint nici macar inregistrate acolo, ce sa mai vorbim de indicatii in protocoalele terapeutice“.
In acest an, achizitionarii de citostatice ( medicamente de baza in tratamentul cancerului) i s-a acordat cel mai mare buget din istoria Romaniei- peste 1.300 de miliarde de lei. „Daca vindecarea cancerului ar fi asa usoara precum lasa sa se inteleaga acesti sarlatani, n-am folosi acesti bani in alte scopuri?“, se intreaba medicul, care precizeaza ca numai in Dolj s-au folosit anul trecut 33 de miliarde de lei pentru tratarea cancerului.
Cine ar trebui sa intervina pentru a reglementa situatia? Medicul primar oncolog Daniela Danciulescu spune ca „Ministerul Sanatatii ar trebui sa limiteze aplicarea acestor tratamente (care exista si in alte tari, dar nu atit de numeroase ca la noi) si sa ii verifice pe toti cei care promit insanatosirea. In plus, asa-zisilor vindecatori nu ar trebui sa li se permita sa-si faca atita publicitate“.