15.6 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubventii pentru fermierii romani

Subventii pentru fermierii romani

Crescatorii de bovine, porcine si pasari, precum si crescatorii de albine, organizati in asociatii care indeplinesc anumite conditii, vor primi, in acest an, subventii de aproximativ 1.200 de miliarde de lei. Conform unei Hotariri aprobate saptamina trecuta de guvern, valoarea subventiei va fi de 4.000 de lei pe kilogramul de carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate de peste 380 kg, livrat la abatoarele autorizate. Subventia se acorda pentru o cantitate de 45,6 mii de tone de carne. La porcine, se acorda o subventie de 4.000 de lei pe kilogramul de carne in viu, pentru porcii cu greutatea intre 90 si 110 kilograme, pentru o cantitate de 160 de mii de tone, livrata la abatoarele specializate, in timp ce subventia pentru carnea de pui broiler este de 3.000 de lei pe kilogram, pentru o cantitate de 100 de mii de tone. Pentru familiile de albine de elita si familiile de albine de productie, valoarea totala a subventiilor este de 60 de miliarde de lei. De aceste subventii pot beneficia producatorii agricoli care care livreaza minimum 10 kg de miere pentru fiecare familie de albine. Subventiile se acorda producatorilor agricoli care detin exploatatii agricole, precum si celor care abatorizeaza animale proprii in baza documentului fiscal de valorificare a marfii, respectiv miscarea cantitativ valorica a efectivelor de animale proprii.

Unui roman nu-i revin decit 22 de kilograme de carne de porc pe an

Cererea pentru solicitarea subventiilor se depune la Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAA) judeteana sau a municipiului Bucuresti, iar decontarea se va face de catre aceasta prin virament, in contul beneficiarului deschis la bancile comerciale sau la CEC. Incepind cu 1990, efectivele tuturor speciilor de animale sint in scadere. Crescatorii de animale au fost obligati sa-si reduca activitatea, astfel incit s-a ajuns la dezafectarea, numai in unitatile cu flux industrial de crestere, a peste 550 de mii de locuri in grajduri la bovine, 1.200 de mii de locuri la ovine, trei milioane de locuri la porcine si 16 milioane de locuri la pasari. Productiile realizate in ultimii ani asigura un consum mediu anual pe cap de locuitor de aproximativ 22 de kilograme de carne de porc, 11 kilograme de carne de pasare, 7 kilograme de carne de bovine, 0,11 kilograme de miere si 200 de litri de lapte si preparate de lapte, la jumatate fata de media consumului din Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS